Gode tips til smart sparing

Mange ønsker å spare penger, men hvordan spare smart?

Det første du bør finne ut av er hva du skal spare til. Langsiktig sparing til bolig, pensjon eller en buffer til uforutsette utgifter. Dersom du vet hva du sparer til er det lettere å sette opp en god spareplan.

Sett opp en spareavtale

1. Hvor mye kan jeg spare?

Først må du finne ut hvor mye du kan avse til sparing hver måned. Sett opp et budsjett som viser alle inntekter og utgifter per måned. Har du utgifter som betales for en lengre periode av gangen, må du huske å dele utgiftene på antall måneder i perioden slik at du får lagt av penger til disse også. Da blir du ikke overrasket når den store regningen kommer. Når budsjettet er satt opp har du et klart bilde av hvor mye du har å avse til sparing. Vær realistisk i spareplanen din. Det er bedre å begynne forsiktig og heller øke sparingen etterhvert dersom du syns det går fint økonomisk.

Trenger du hjelp til å sette opp budsjett kan SIFO sin budsjettmodell være en god starthjelp.

2. Vurder forbruket ditt

Når du har satt opp budsjettet ditt kan du fort komme over poster hvor du bruker mer penger per måned enn du var klar over. Ta en ekstra titt på utgiftspostene dine for å se om det er mulig å spare inn noen steder. Kanskje det finnes rimeligere alternativer enn det du allerede har? Noen ganger kan man spare noen kroner på å velge et annet utsalgssted.

3. Sett opp en spareplan!

Når du vet hvor mye du kan spare hver måned, bør du sette opp en spareplan. Kanskje det kan være fornuftig og fordele midlene i ulike spareprodukter? Du kan sette opp flere spareavtaler i nettbanken din.

Flere måter å spare på:

Spar i fond

Mange blir skremt når det er snakk om verdipapirer, aksjer og fond fordi de ikke kan nok om det. Du trenger ikke å være ekspert på aksjer og fond for å spare i dem. Skal du spare langsiktig vil du normalt sett få mer igjen for pengene dine om du sparer i fond enn i vanlig sparekonto.

Setter du opp en Aksjesparekonto kan du spare i ulike fond og samtidig ha full oversikt over fondsbeholdningen din. Dersom du har behov for å benytte noen av sparemidlene kan du enkelt ta ut deler av innskuddet skattefritt, så lenge du lar gevinsten stå urørt. Sparing i fond gir størst avkastning gjennom langsiktig sparing.

Start med sparing i fond

Spar i konto

Skal du spare til en reise eller opparbeide deg en buffer så kan en sparekonto fint benyttes. I nettbanken din kan du åpne sparekontoer, gi de spesifikke navn og sette opp fast trekk til denne kontoen. Resten går av seg selv.  Sparer du til en buffer kan det være smart å skjule kontoen i kontovisningen din. Alle monner drar og det er overraskende hvor fort kontoen fylles opp når du ikke ser den daglig.

Åpne sparekonto

Spar i BSU

Er du mellom 18 og 34 år og ønsker å spare penger til fremtidig bolig finnes det flere fordeler gjennom Boligsparing for Ungdom. Gjennom BSU kan du spare inntil 25.000 kroner i året som vil gi deg en skattefordel på inntil 5.000 kroner. Du kan sette opp en fast spareavtale i nettbanken din.

Mer om BSU

Spar til pensjon

Er du i jobb vil en del av lønnen din gå til pensjonssparing, men dersom du ønsker å sikre deg en bedre økonomisk pensjonisttilværelse er det smart å spare litt selv også. Det er flere måter du kan spare på for å øke din pensjon.

Mer om pensjon

Ta gjerne kontakt med en rådgiver i banken dersom du trenger råd og veiledning.Se våre kontorer