Gode tips til smart sparing

Det finnes mange måter å spare på, men hvor skal man starte?

Hva skal du spare til, er det første du bør finne ut av.  Du kan tenke langsiktig med sparing til ny bolig eller pensjon eller kortsiktig til en feriereise, en buffer til uforutsette utgifter eller du kan spare til noe du ønsker deg. Når du vet hva du sparer til blir det lettere å sette opp en god spareplan.

Sett opp en spareavtale

1. Hvor mye kan jeg spare?

Først må du finne ut hvor mye du kan avse til sparing hver måned. Sett opp et budsjett som viser alle inntekter og utgifter per måned. Har du utgifter som betales for en lengre periode av gangen, må du huske å dele utgiftene på antall måneder i perioden slik at du får lagt av penger til disse også. Da blir du ikke overrasket når de store regningene kommer. Når budsjettet er satt opp vil du ha et klart bilde av hvor mye du har å avse til sparing.  Husk å være realistisk i spareplanen din. Det er bedre å begynne forsiktig og heller øke sparingen etter hvert dersom du syns det går fint og du fortsatt har penger til overs hver måned.  Hvis du sparer til noe spesielt kan du regne ut hvor lang tid det vil ta å nå målet.  Det er bare å dele kostnaden på det du sparer i måneden, så vil du se hvor mange måneder det tar før du når målet.  Kanskje det kan inspirere til å spare enda mer?

Trenger du hjelp til å sette opp budsjett kan SIFO sin budsjettmodell være en god starthjelp.

2. Vurder forbruket ditt

Når du har satt opp budsjettet ditt kan du fort komme over poster hvor du bruker mer penger per måned enn du var klar over. Ta en ekstra titt på utgiftspostene dine for å se om det er mulig å spare inn noen steder. Kanskje det finnes rimeligere alternativer enn det du allerede har? Noen ganger kan man spare noen kroner på å velge et annet utsalgssted.  Ta en gjennomgang av abonnementene dine, kan du dele disse tjenestene med noen eller kanskje du ikke trenger alle sammen.  Gjør innkjøp av matvarer en eller to dager i uken, da vil du unngå impulshandling.

3. Sett opp en spareplan!

Når du vet hvor mye du kan spare hver måned, bør du sette opp en spareplan. Kanskje det kan være fornuftig og fordele midlene i ulike spareprodukter? Du kan sette opp flere spareavtaler i nettbanken din.

Flere måter å spare på:

Spar i fond

Mange blir skremt når det er snakk om verdipapirer, aksjer og fond fordi de ikke kan nok om det. Du trenger ikke å være ekspert på aksjer og fond for å spare i dem. Skal du spare langsiktig vil du normalt sett få mer igjen for pengene dine om du sparer i fond enn i vanlig sparekonto. 

Setter du opp en Aksjesparekonto kan du spare i ulike fond og samtidig ha full oversikt over fondsbeholdningen din. Dersom du har behov for å benytte noen av sparemidlene kan du enkelt ta ut deler av innskuddet skattefritt, så lenge du lar gevinsten stå urørt. Sparing i fond gir størst avkastning gjennom langsiktig sparing. Grunnen til at sparing i fond gir større avkastning er at du løper en større risiko. Med langsiktig sparing er det sannsynlig at avkastningen går både opp og ned i løpet av sparetiden, men sett over tid vil den sannsynligvis vil øke. 

Start med sparing i fond

Spar i konto

Skal du spare til en reise eller opparbeide deg en buffer så kan en sparekonto fint benyttes. I nettbanken din kan du åpne sparekontoer, gi de spesifikke navn og sette opp fast trekk til denne kontoen. Resten går av seg selv.  Sparer du til en buffer kan det være smart å skjule kontoen i kontovisningen din. Alle monner drar og det er overraskende hvor fort kontoen fylles opp når du ikke ser den daglig.

Åpne sparekonto

Spar i BSU

Er du mellom 18 og 33 år og ønsker å spare penger til fremtidig bolig finnes det flere fordeler gjennom Boligsparing for Ungdom.  Gjennom BSU kan du fra 1. januar 2021 spare inntil 27.500 kroner i året som vil gi deg en skattefordel på inntil 5.500 kroner. Du kan sette opp en fast spareavtale i nettbanken din.

BSU gir rett til sparing med skattefradrag for alle som ikke eier bolig og samtidig rett til boliglån på visse vilkår.

Mer om BSU

Spar til pensjon

Er du i jobb vil en del av lønnen din gå til pensjonssparing, men dersom du ønsker å sikre deg en bedre økonomisk pensjonisttilværelse er det smart å spare litt selv også. Det er flere måter du kan spare på for å øke din pensjon.

Mer om pensjon

Ta gjerne kontakt med en rådgiver i banken dersom du trenger råd og veiledning. 

Se våre kontorer