Nytt sted å bo?

Se hva bør du tenke på og ha klart før du starter boligjakten.

Enten du nå skal kjøpe for første gang, flytte til noe større eller kanskje mindre så er første skritt å sette opp en oversikt over hva du bør tenke på.

Hvor vil du bo og hvor stort skal det være? Hvor mye har du spart opp og hvor mye kan du kjøpe for? Hvor mye boliglån trenger du?

Ut ifra dette, kan du ved hjelp av vår lånekalkulator gjøre et overslag på hvor mye et lån vil koste deg.

Hvor mye vil lånet koste?

Det er også andre forhold du må ta med i det økonomiske regnestykket når du skal flytte:

  • Hvor mye du og eventuelt den du skal bo sammen med får i lønn, hvor stabil jobb dere har og hvor stort forbruket er. For å beregne forbruket ditt kan du enten se på de reelle utgiftene du har hatt de siste månedene eller du kan bruke et SIFO-budsjett som baserer seg på forbrukerstatistikk fra Statens Institutt for Forbruksforskning.
  • Et nytt boligkjøp kan gi deg andre kostnader i forhold til hva du har i dag; for eksempel kommunale avgifter, endret forsikring og fellesutgifter.

Bevis at du har pengene i orden

For å vite hvor dyr bolig du kan se på, er det lurt å få et finansieringsbevis slik at du kan være klar for budrunden når du har funnet drømmeboligen. Et finansieringsbevis er en bekreftelse fra banken på hvor mye du kan låne.

Søk om finanseringsbevis

De få gangene i livet du er på boligjakt vil du nok støte på en del ukjente begrep. For å hjelpe deg i gang har vi samlet de

viktigste lånebegrepene

Kjøpe ny før du selger den gamle boligen?

Det er ofte et spørsmål som vurderes frem og tilbake når man har bestemt seg for å skaffe seg et nytt hjem. Frykten for å enten ikke få solgt eller finne et nytt hjem tidsnok er situasjoner som gjerne setter seg litt i magen. Mellomfinansiering er et lån du trenger i perioden fra du har overtatt ny bolig til oppgjør for solgt bolig finner sted.

Mellomfinansiering

God boligjakt!