Drammen mangler ambisjoner og engasjement

– Det viktigste for oss i Drammens Tidende er å påvirke Drammen til å bli et bedre sted og gjøre Drammens Tidende mest mulig synlig.

I september 2018 ble Espen Sandli ansatt som nyhetsredaktør i mediehuset Drammens Tidende, og siden i fjor høst har drammenseren sittet i førersetet i avisen som ansvarlig redaktør. Han lover at han ikke kommer til å la beslutningstagerne være i fred. – Vi skal stille spørsmål og lage de gode sakene. Vi har en dyktig redaksjon og en tydelig politisk redaktør i Hege Bakken. Vi skal sette dagsorden med saker som er viktige for Drammen og drammensregionen. Det blir ikke fred å få, sier Sandli som stortrives i sin nye rolle.

– Vi har fått til mye her, men nå må vi passe oss for ikke å bli tafatte og likegyldige. Vi trenger tydelige politikere som setter kursen videre og skaper momentum igjen, sier han.

– Drammens Tidende går veldig bra og da er det lett å være sjef. De gode resultatene kommer av et godt felleskap, en faglig sterk redaksjon og en bred enighet om retningen vi ønsker videre for avisa. Vi vil være med på å bygge fellesskap, lojalitet og identitet til byen, og vår ambisjon er å levere relevante nyheter hver eneste dag. Målet er ikke nødvendigvis at alle skal være enige med oss i alt vi gjør – bare de ikke er likegyldige. Vi ønsker at leserne skal ha et forhold til oss, og vi ønsker å skape debatt fordi det må til for å komme videre. Nyheter fungerer, de setter dagsorden, og nettopp derfor er lokalavisa viktig, sier han.

Stolt drammenser

Sandli har et hjerte som banker hardt for Drammen og drammensregionen. Han er født i byen og har vokst opp på Åssiden. Journalistkarrieren startet i Drammens Tidende i 1999, men i 2006 ble han hentet til hovedstads- pressen. I hele 11 år har han bodd i Drammen og pendlet til jobb i Oslo. Her jobbet han først som nyhetsjournalist i VG, før turen gikk videre til Dagbladet – først som nyhetsjournalist, deretter nyhetsleder og de siste årene var han leder av Dagbladet Magasinet. – Da drømmejobben dukket opp i hjembyen, var det bare å gripe muligheten. Nå får jeg lov til å jobbe med det jeg er mest engasjert i – byen min, og jeg blir engasjert uansett tema. Jeg var stolt av Drammen da byen ikke var så fin, og jeg er stolt av den nå. Det samme engasjementet for Drammen og drammensregionen ønsker han også at de ansatte i redaksjonen skal ha. – Alle nyansatte må bosette seg i området vi dekker for å bli best mulig kjent. Det er viktig for å kunne finne de gode historiene, sier han og legger til: – Vi skal sette dagsorden, engasjere og berøre. Hvis vi har en sak på blokka som ikke treffer på minst ett av punktene, stryker vi den.

Vet hva folk flest vil lese

Fordelen med dagens nettavis er at teknologien til enhver tid viser redaksjonen hva leserne engasjerer seg i. Sandli forteller om hvordan de for noen år siden trodde de visste hva de burde skrive om – nå vet de det. – Via dt.no har vi full oversikt over hva folk leser, og det leserne helst vil ha er gode historier om ekte mennesker. Historier de kanskje kan kjenne seg igjen i. De er for eksempel opptatt av idrettsutøvere som snakker om noe annet enn idrett. Saker som er mer personlige.

Viktig rolle i storkommunen

Sandli beskriver seg selv som kjempetilhenger av den nye storkommunen, men han synes det er trist at Lier ikke ble med i sammenslåingen. – Drammen og Lier kunne utfylt hverandre til alles beste. Den nye storkommunen blir riktignok bra, men ikke av seg selv – det må gjøres en jobb. – Har dere som avis en viktig rolle for å skape en fellesskapsfølelse i den nye storkommunen? – Vi er verdens beste på drammensregionen, og ved å følge oss skal leserne til enhver tid føle at vi holder dem oppdatert på det som rører seg. Målene våre for de neste årene, i tillegg til å få flest mulig digitale abonnenter og levere god kvalitetsjournalistikk, er å ha en tydelig rolle i et område som vi nå opplever at står litt stille. Vi ble alle veldig fornøyde med byutviklingen, men nå har det stoppet litt opp. Vi sliter med å skaffe nye arbeidsplasser og attraktive boliger til unge i etableringsfasen. Det er planlagt boligområder både på Gulskogen, Konnerud og Åskollen, men disse kan ikke bygges fordi infrastrukturen ikke er på plass. I en storby! Det er helt absurd.

Mangler ambisjoner

Sandli etterlyser politikere som tør å ta styringen for veien videre. – Vi mangler ambisjoner i Drammen. Endringene som skjedde under omdømme-byggingen for noen år siden var det faglig sterke og kompetente folk som sto bak. De la press på politikerne, og alle hadde samme mål og dro lasset sammen i flokk. Nå opplever jeg at initiativet overlates til private. Derfor spør jeg alle nyvalgte politikere som burde ha mange ambisjoner: Hva er målet nå? Dette er superviktig for meg! – Vi er en del av Viken. Hvorfor roper – skriker – ingen at Drammen er den eneste naturlige hovedstaden? Drammen er et knutepunkt, en storby og ligger i midten. Og så er det alle regionsreformene i ulike etater.

Hvorfor har ingen av dem opprettet hovedsete her? Hvorfor er ikke dette et politisk tema i Drammen. Det er tafatt. – Hva annet er viktig og riktig fremover for at byen skal fortsette den positive utviklingen? – Vi må skape attraktive byrom og sørge for et mangfoldig arbeidsliv. Det må finnes arbeidsplasser både for akademikere og yrkesfaglige. Det er varslet et teknologisk paradigmeskifte, og Drammen bør ha som ambisjon å bli hovedsete for grønn industri og tec-bedrifter. Hovedutfordringen nå er at det ikke skjer nok – vi må få tilbake momentum, sier han og fortsetter: – Drammensregionen har så mye å tilby. Unike skogsområder, badeplasser, skiløyper, trygge oppvekstmiljøer, kulturtilbud og uteliv. Det er rett og slett landets flotteste område. Klart folk vil bo her. Men de må tilbys bokvaliteter til en pris de har råd til.

Gravende journalistikk

Sandli er uten tvil en engasjert redaktør og en drivende god journalist. Han forteller at han nesten alltid er på jobb og nesten alltid er tilgjengelig. For han er jobben en livsstil. Han har vunnet både Skup-prisen og internasjonale journalistpriser for sin gravende journalistikk. Hva har drevet han? – Nysgjerrighet og det at jeg ikke har frykt for autoriteter. I tillegg er det viktig for en journalist hele tiden å lure på hvorfor ting er som de er. Når noe ser feil ut, er det ofte det. Ambisjonen hans nå er at også Drammens Tidende skal levere journalistiske saker som går i dybden. – Mitt mål er at vi skal lage journalistikk som vinner priser. Gravejournalistikk kommer ut av hverdagsjournalistikken.

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ble skrevet før Korona-krisen inntraff.