Selv om det ikke er riktig årstid for vinteridrett nå i mai, har Norges beste skøyteløpere hatt noen spennende uker siden sesongen var over. På bildet ser vi Ragne Wiklund, en av fem talentlagsløpere som nå er tatt ut til å være med på landslaget. (Foto: Eivind Flensborg).
Det å bli tatt ut til landslag eller talentlag er avgjørende for de fleste i forhold til videre satsing. Lagene er tatt ut og noen har fått det svaret de ønsket seg mens andre kanskje må finne andre løsninger og smøre seg med tålmodighet. Felles for de alle er at de kan se frem mot en oppkjøring til neste sesong hvor det er VM på hjemmebane; på Hamar fra 28. februar til 1. mars 2020. For øvrig første gang det arrangeres både VM Sprint og VM allround i samme mesterskap.

Disse har tatt steget opp
Vi har fått følge med på de dyktige utøverne som har utgjort talentlaget siste sesong, og er mektig imponert over å være en del av denne satsningen. Både over det gode arbeidet som er lagt ned blant utøvere og trenere og over resultatene som har gitt edelt metall i nasjonale og internasjonale stevner. Vi er stolt over at dere bærer Sparebanken Øst på brystet!
Fem av de som har vært på talentlaget har tatt steget opp til Elitelandslaget. Vi gratulerer Ragne Wiklund, Magnus Bakken Haugli, Kristian Ulekleiv, Julie Nistad Samsonsen og Kristian S. Reinton. Vi gleder oss til VM 2020 og ønsker både elitelag og talentlag lykke til med oppkjøring til ny sesong! Vi heier på dere!
Hvorfor skriver vi om skøyteløpere?
1.mai 2018 signerte Norges Skøyteforbund og Sparebanken Øst 4-årig avtale som har til hensikt å tilføre midler øremerket talentutvikling. Talentlaget får 1 million kroner årlig til frem til og med 2022. Vi mener at deres planer og holdninger har det som skal til for å utvikle gode skøyteløpere som vil representere sin idrett på en god måte.
Talentutviklingsprogrammmet som Skøyteforbundet har dannet, tar sikte på å ha en tett link mellom forbundstrenere, klubbtrenere og utøver. Målet er å utvikle både trenere og utøvere slik at prosjektet gir ringvirkninger og kompetanseheving lokalt inn i etablerte klubbmiljøer. Trenings- og utviklingskulturen skal være basert på det beste fra forskning og beste praksis på trening i hurtigløp på skøyter. Utviklingen av utøverne og trenerne skal skje ved at det utarbeides individuelle langsiktige og kortsiktige treningsplaner for utøverne. Med tydelig utviklingsfokus frem mot 2022.
Treningsplanene skal utarbeides i samarbeid mellom landslagstrener, klubbtrener og utøver. For å skape kontinuerlig refleksjon og utvikling skal alle utøverne registrere sin trening i Olympiatoppens treningsdagbok, og alle utøverne skal gjennomføre det planlagte testbatteriet på planlagte datoer/treningsuker.
En viktig del av utviklingsstrategien er at disse unge lovende skøyteløperne skal få trene jevnlig med seniorlandslaget. Dette for at utøverne skal få referanser til beste praksis, og se hva som kreves for å utvikle seg mot internasjonalt toppnivå. Klubbtrenerne skal også få jobbe med sine og andre utøvere sammen med landslagstrenerne for seniorlandslaget.
Det er viktig å sørge for et utviklingsløp som sikrer Norge fremtidige internasjonale topputøvere i skøyter – Lasse Sætre (Sports- og utviklingssjef i Norges Skøyteforbund).