Spennende tid for norsk skøytesport

Årets første verdenscup-arrangement gav uttelling for de norske løperne

Skøyter er internasjonalt en av de mest likestilte idrettene. Kvinner og menn konkurrerer på de samme stedene, har tilnærmet likt konkurranseprogram og har samme premiepenger. I Norge er Ragne Wiklund den største skøytestjernen. Likevel er det færre kvinner enn menn som ønsker å satse på toppidrettsveien, og pr. dags dato er færre kvinner på forbundslag. Norges Skøyteforbund etablerer derfor en økt satsning på kvinnelige talenter som et ekstra supplement til talentlaget. 

I mai 2018 signerte Norges Skøyteforbund (NSF) og Sparebanken Øst (SPØ) en 4-årig avtale med den hensikt å tilføre midler øremerket talentutvikling. Grunnlaget for avtalen var at vi mente talentutviklingsprogrammets planer og holdninger hadde det som skulle til for å utvikle gode skøyteløpere og representanter for idretten både nasjonalt og internasjonalt.

Talentarbeidet til NSF ble forsterket i perioden 2018-2022 ved hjelp av samarbeidet med SPØ. Resultatene av arbeidet i denne perioden er godt synlig, med unge utøvere som nå er etablert i verdenstoppen. 

Et fruktbart talentutviklingsprogram

Programmet tar sikte på å ha en tett link mellom forbundstrenere, klubbtrenere og utøver. Målet er å utvikle både trenere og utøvere slik at prosjektet gir ringvirkninger og kompetanseheving lokalt inn i etablerte klubbmiljøer. Trenings- og utviklingskulturen er basert på det beste fra forskning og beste praksis på trening i hurtigløp på skøyter. Utviklingen av utøverne og trenerne skjer ved at det utarbeides individuelle langsiktige og kortsiktige treningsplaner for utøverne. 

Treningsplanene skal utarbeides i samarbeid mellom landslagstrener, klubbtrener og utøver.  For å skape kontinuerlig refleksjon og utvikling skal alle utøverne registrere sin trening i Olympiatoppens treningsdagbok, og alle utøverne skal gjennomføre det planlagte testbatteriet på planlagte datoer/treningsuker.

En viktig del av utviklingsstrategien er at disse unge lovende skøyteløperne skal få trene jevnlig med seniorlandslaget. Dette for at utøverne skal få referanser til beste praksis, og se hva som kreves for å utvikle seg mot internasjonalt toppnivå. Klubbtrenerne skal også få jobbe med sine og andre utøvere sammen med landslagstrenerne for seniorlandslaget.

At de har lyktes kan man se ved at alle utøvere som tok individuelle medaljer i sesongen 2022/23 var en del av talentsatsningen i perioden 2018-22.

Ny fireårs avtale fra juni 2023 

I juni 2023 ble NSF og SPØ enige om en ny 4-årig samarbeidsavtale. Banken fortsetter støtten til forbundets utvikling av nye talenter og satsning på kvinnelige utøvere. I tillegg støttes også elitelaget til NSF. Den nye samarbeidsavtalen som er inngått gjelder til og med juni 2027.

Ragne Wiklund – resultat av satsningen

Under sesongens første verdenscupstevne tok Ragne Wiklund sin sjette verdenscup-seier, og slo samtidig banerekorden på 3.000 meter i japanske Obihiro. 23-åringen er blant verdens beste skøyteløpere og vant gull på 3000 meter i VM i enkeltdistanser i fjor. Hun tok også gull på 1500 meter under VM enkeltdistanser i 2021. Tidligere i år ble Wiklund tildelt den høythengende prisen; Egebergs ærespris for sine prestasjoner som skøyteløper og orienteringsløper.

Det er elleve unge lovende skøytejenter med i «Talent 26» og vi gleder oss til å følge disse jentene og de 14 guttene videre fremover.

VG skal sende verdenscup, EM og VM på skøyter i 2023-2024

Det har lenge vært usikkerhet omkring sending av vinterens mesterskap på skøyter. Det er nå klart at VG+ Sport sender løpene direkte, allerede fra det første verdenscupstevnet i Japan. SPØ har bidratt med midler slik at skøyter blir vist på en nasjonal  TV-kanal. Dette vil skape mer oppmerksomhet omkring skøytesporten. Vi håper også at det kan bidra til at enda flere barne- og unge vil benytte skøytene sine. Ida Njåtun som er kommentator for sendingene, er en tidligere skøyteløper som avsluttet sin 10 år lange karriere i 2021. 

Vi er veldig fornøyde med at denne avtalen har kommet på plass, og at vi har funnet et godt hjem for skøytesporten denne sesongen. Med det største mediehuset i Norge på laget, er vi trygge på at dette blir en god løsning, sier Håkon Dahl, generalsekretær i Skøyteforbundet.

Vi har jobbet målrettet for å bygge opp vår portefølje på live-sport, og er veldig glade for at vi nå kan vise verdenscupen, EM og VM på skøyter. Vi ønsker å være med på å bygge opp skøytesporten igjen, og ser at med de løperne Norge har nå, går vi en spennende tid i møte, sier Aslân Farshchian, rettighetssjef i VG.