Tolv delt på sekstiseks = bedre nabolag

Penger fra gavefondet Spire i 2024 går til 66 lag, foreninger og organisasjoner. Til sammen får de 12.281.472 kroner.

Vi kan bare takke alle dere som engasjerer dere, og søker gavefondet Spire. Det er slike ildsjeler vi trenger for å skape et bedre sted å vokse opp og bo – sammen!

Disse fikk penger

Gavefondet Spire

Deler av Sparebanken Øst sitt overskudd gis tilbake til frivillige organisasjoner på steder der vi har kontor. For å få penger må man sende inn en elektronisk søknad. Vi opererer med to søknadsfrister, 1. mai og 1. november, men vi tar i mot søknader hele året. Se kriterier og søknadsskjema.

Stor spredning

Årets søknader til gavefonde Spire var preget av stor spredning. Alle har de ett fellestrekk: et sterkt ønske om å skape levende lokalsamfunn, til beste for alle som bor der.

Truet av nedleggelse

Eiker Ride- og Kjøreklubb stod uten et sted å være. På vårparten var de faktisk på nippet til å måtte legge ned aktiviteten sin. Gleden var derfor stor da de fikk tilbud om å flytte basen sin til Vinsvoldengen Gård – på en langtidskontrakt. Ett problemet var at rideanlegget sårt trengte en oppgradering, og at pengesekken ikke var stor nok. En søknad til gavefondet Spire løste saken og nå skal det bli ny ridebane, en ridebaneharv og en bod til å lagre hinder. For en liten klubb er det å motta en gave på 250.000 kroner av stor betydning. Men det er jo entusiastene som driver klubben som gjør det mulig for de aktive å fortsette med sin lidenskap. All honnør til dette styret som er løsningsorientert. De ønsker at så mange som mulig skal få føle mestring, fellesskap og kjenne på samspillet mellom hest og menneske. Les mer om klubben.

Myke matter å falle på

I Elvebyen Taekwondoklubb har de et brennende ønske om å gi et trygt og godt tilbud, som ikke skal koste mye å være med på. For en nybegynner i sporten handler det mye om å lære seg å falle uten å slå seg. Hva er vel mer nødvendig da enn gode myke flettematter? Mattene de bruker på kursene, låner de fra forbundet i Oslo. Og det er de ikke alene om. Dermed kreves det planlegging og noen med stor bil for å frakte mattene til treningen i Drammen. Med 150.000 kroner fra gavefondet Spire, kan de kjøpe sine egne matter og lagre de lokalt. Så nå blir det både regelmessig treninger og konkurranser i Drammen. Best av alt, alle barn som vil gjøre noe annet enn de vanlige idrettene, kan være med! Sjekk ut tilbudet deres på Facebook.

Fra lysstoff til LED

Berskaughallen ble innviet i 2009 og ligger på Åssiden i Drammen. Teknologien har endret seg siden det. Spesielt med tanke på lys og elektronikk. Så når de nå søkte om penger fra gavefondet Spire, var det til å bytte ut de gamle miljøverstingene lysstoffrør, med nytt og miljøvennlig LED lys. Mange forskjellige idrettsgrener har tilhold i hallen, og med nye lys blir treningsforholdene bedre hele året rundt. Prislappen på utskiftingen er på 750.000 kroner, med 250.000 kroner fra gavefondet Spire, noe spillemidler og noe oppsparte er det ikke lenge til et nytt lys skinner i Berskaughallen.

Med mål om å bli flere

I Fredrikstad, nærmere bestemt Gressvik befinner det seg en liten drilltropp for jenter og gutter. 12 barn trener iherdig på å sjonglere en drillstav samtidig som de marsjerer og danner ulike formasjoner – i takt. Deres største mål er å få lov til å vise det de har lært, i 17. mai toget. Men da må de bli flere. Med 20.000 kroner inn på konto, kan de nå invitere til gratis kurs, kjøpe seg ny høyttaler og friste med like jakker til alle deltakerne. Vi gleder oss til å følge troppen på vei mot sitt mål. Samtidig har de det gøy på reisen, det så vi da vi fikk være med på trening!

En livreddende idrett

Når du tenker over det, så er faktisk svømming den eneste idrett som du kan dø av. Hvis du ikke mestrer den. Når Sande Røde Kors søkte om penger til svømmeundervisning for barn de har kontakt med gjennom sine andre aktiviteter, ja da var ikke veien lang til tildeling. For 40.000 kroner skal det bli trygt for de nyinnflyttede barna å møte sommeren med ny kunnskap og sikkerhet ved sjøen.

Korpsene gir lyd fra seg

Også i år der det mange korps som har søkt. Denne gangen var det ni korps som fikk penger til instrumenter, rekruttering eller utstyr. For oss er det tungtveiende å gi penger til konkrete ting av varig verdi. Slik som da Strømsgodset Musikkorps fikk penger til nytt trommesett i 2023. Da de oppdaget at de nye trommene ikke passet inn i de gamle beskyttelses-kassene, søkte de igjen i år. Nye kasser kjøpes nå inn slik at trommene kan vare i mange år fremover – og spre glede og musikk i gatene.

#Dagens Spire

Det siste året har vi tatt pulsen på noen av mottakerne. Vi har fått innblikk i hva de driver med, og hva de trengte penger til, og hvordan tildelingen fra gavefondet Spire påvirker. For et mangfold av aktiviteter de involverer seg i!

Vi er stolt og ydmyke over å få bidra til den positive utviklingen alle de frivillige i nærmiljøet er involvert i!

Les mer om nærmiljøtiltak som har fått støtte

I serien #DagensSPIRE gir vi deg innblikk i prosjekter som har fått støtte fra Gavefondet SPIRE. Her kan du lese mer om hvordan de påvirker alle innbyggerne i nærmiljøet.

Les mer