Bilferie med riktig forsikring

En av tre trafikkulykker skjer i sommerferien. Derfor er det viktig å ha både bilforsikring og reiseforsikring i orden.
Av Frende Forsikring

I ferien er det heftig trafikk, og vi har ofte mange i bilen. Vi kjører på ukjente steder og under uvante forhold. – Det er blant årsakene til at en av tre trafikkulykker skjer i juni, juli og august, sier Roger Ytre-Hauge, som er fagsjef motor i Frende Forsikring.

Mange har begynt å pakke for bilferie i sommer. En undersøkelse gjennomført av InFact og Shell viste at 26,5 prosent av oss foretrekker bilferie, og av disse ville 57 prosent ta bilen med utenlands.

Bilferie

Uoppmerksomme sjåfører
Frende erfarer at uoppmerksomhet i trafikken er andre årsaker til mange av bilulykkene.

– Når du kjører bil, skal du kjøre bil, ikke hold på med telefon, radio og GPS, aviser eller barbering mens du kjører. Vi har sett mye rart, sier Roger Ytre-Hauge. Han anbefaler at du som feriebilist i utlandet setter deg inn landets trafikkregler og krav til forsikringspapirer på forhånd.

Spesielle europeiske regler
I Italia beslaglegges bilen om du blir tatt i fartskontroll og ikke kan gjøre opp for deg. I Frankrike reduseres fartsgrensene når det regner. I Spania er det forbudt å bruke hodetelefoner i mens du kjører. I Portugal er mobilbruk forbudt, også håndfri. I Kroatia er bilapotek med ekstra lyspære påbud. Og pass på at du ikke parkerer feil i Nederland, der brukes det ofte jernlås på hjulene.

– Flere av de sør- og østeuropeiske landene i EU krever fremdeles Grønt kort fra forsikringsselskapet ved innreise med bil, forteller Ytre-Hauge. Kortet viser at du har ansvarsforsikring på bilen, og garanterer for riktig erstatningsoppgjør etter skader voldt i et annet medlemsland av et motorkjøretøy.

Bilforsikringen dekker uhell, tyveri og skader knyttet til bilen, person- og passasjerulykke, avhengig av dekningene du har valgt.

– En god reiseforsikring anbefales i tillegg, den kan dekke tap av reisegods i bilen, og sykdom og skade på deg og reisefølget, sier Roger Ytre-Hauge i Frende Forsikring. Husk å ta med deg ditt europeiske trygdekort hvis du skal reise i EØS-området.

Sparebanken Øst har gode tilbud på forsikring fra Frende, så ta kontakt på tlf. 03220 eller på e-post firmapost@oest.no.

Pakk bilen riktig
For å unngå overraskelser på langturen, kan det være greit å ha gjennomført service på bilen i god tid før turen starter. For mye eller lite luft i dekkene gir redusert gripeevne og sikkerhet. Lufttrykket skal tilpasses dekkdimensjon, hastighet og hvor fullastet bilen er.

Underveis gjelder det å tilpasse kjøringen etter forholdene.

– Stikkordene er riktig fart og riktig avstand, sier fagsjefen. Han minner også om å pakke bilen riktig, både av hensyn til tyveri og på grunn av bilens kjøreegenskaper.

– For mange tunge ting kan gjøre bilen vanskelig å styre. Et godt råd er å pakke de tyngste tingene nederst, og helst langt foran i bagasjerommet eller inn mot seteryggen, og sikre løs last, sier Ytre-Hauge.

– Du vil ikke risikere at bagasjen kommer flygende og skader deg eller passasjerene ved en kollisjon, sier han. Må du bråbremse i 50 km/t kan en 20-kilos sekk komme som et prosjektil på 1,25 tonn.


Tipsliste:

Se og bli sett

 • Sjekk at du har lys som virker – foran og bak og for både nærlys og fjernlys.
 • Sjekk også at bremselys, parklys, blinklys og skiltlys virker.
 • Lysene må også være riktig innstilt. Dette kan du sjekke på verksted, bensinstasjoner eller hos NAF.
 • Lyktene må være rene og uten sprekker.
 • Bruk lys riktig. Da får du god sikt, blir synlig i trafikken og unngår å blende andre trafikanter.
 • Sørg for å ha god sikt. Vindusviskerblader bør skiftes minst en gang i året. Dårlige viskerblad kan lede til trafikkfarlige situasjoner, spesielt i mørke og motlys.

Riktig skodd for alle forhold

 • Sjekk dekkene jevnlig i forhold til dekkmønster, slitasje og skader. Gode dekk er en av de viktigste sikkerhetsinvesteringene du gjør for bilen din.
 • Minimum mønsterdybde for sommerdekk er 1,6 mm. Anbefalt minste dybde er 3 mm.
 • Minimum mønsterdybde for vinterdekk er 3 mm. Anbefalt minste dybde er 4 mm.
 • Bruk ikke piggfrie dekk som sommerdekk. Disse dekkene har gummiblandinger som er beregnet for vinterføre. Bremselengden er markant dårligere for vinterdekk enn sommerdekk på sommerføre.
 • Sjekk lufttrykket regelmessig. Riktig lufttrykk er avgjørende for bilens kjøreegenskaper og gir dessuten lengre levetid på dekkene.
 • Lufttrykket i dekkene skal sjekkes når de er kalde. Du bør ha 10 % mer luft i vinterdekk enn i sommerdekk.
 • Fullastet bil krever mer luft i dekkene. Tenk på dette når du klargjør feriebilen.
 • Det kan være lurt å kontrollere lufttrykket til reservehjulet. Da er du sikret at det vil være i brukbar stand hvis du skulle trenge det.

Mobil- og bilstereovett

 • Bruk av mobiltelefon når bilen er i bevegelse, er kun lovlig ved bruk av håndfriutstyr og en fastmontert mobiltelefon.
 • Det anbefales uansett ikke å snakke i telefonen når kjøreforholdene er vanskelige eller trafikken er uoversiktlig.
 • Aldri skriv eller les SMS mens du kjører.
 • Kjør inntil siden og stopp hvis du skal bytte CD, DVD eller ønsker å lete opp en radiokanal. Mange alvorlige personulykker har utspring i uoppmerksomhet knyttet til bilstereo.

Kilde: Frende Forsikring

(30. juni 2015)

Publisert: 01.06.2015

Våre bankkontorer

Finn nærmeste kontor. Se åpningstider og avtale møte om boliglån.

Se våre kontorer

Boliglån

Vi tilbyr boliglån med god rente. Nå er det enkelt å søke lån på nett.

Søk boliglån

Signer dokumenter

Lånedokumenter kan du signere enkelt og trygt digitalt.

Gå til signering