Har du fond bør du merke deg denne fristen

I overkant av 1,4 millioner nordmenn eier enten aksjer eller aksjefond som bør flyttes til en Aksjesparekonto.
Ca 25 % har gjort noe med det. Er du en av de som fortsatt ikke har gjort noe? De fleste har mye å tjene på å flytte til aksjesparekonto innen 1. desember!

Dette er Aksjesparekonto (ASK):

  • En egen konto du kan opprette i nettbanken der du kan samle dine aksjefond og aksjer.
  • Dersom verdiene på sparingen din stiger og du ønsker å bytte til andre aksjer eller aksjefond, kan du selge og kjøpe noe nytt.
  • Du kan ta ut den opprinnelige summen du investerte uten at det påløper skatt.
  • Den dagen du vil ta ut gevinsten, betales skatt på denne.

Normalt når du selger aksjer eller aksjefond, beregnes skatt på det du har tjent penger på (gevinsten din). Har du spart over lengre tid har du sannsynligvis en god gevinst, og kvier deg kanskje for å selge og sikre gevinsten fordi du må betale skatt på denne. Skatten må du uansett betale på ett eller annet tidspunkt, men med Aksjesparekonto utsetter du gevinstbeskatningen til det øyeblikket du tar ut selve gevinsten!

Hvordan opprette Aksjesparekonto?

Aksjesparekonto kan du opprette i nettbanken din. Gjennom Fond i menyen vil du bli overført til Norne hvor du kan opprette eller flytte Aksjesparekonto.

Logg inn i nettbanken

Dersom du har Aksjesparekonto i en annen bank, men ønsker å overføre denne til Sparebanken Øst kan du også gjøre dette her.

Følg instruksjonene på skjermen og du vil snart være i gang!

Har du spart i fond lenge?

Har du eid aksjefond i flere år uten å røre dem eller er usikker på beholdningen din? Hvis du overfører til Aksjesparekonto før 1. desember, kan du overføre beholdningen din til Aksjesparekontoen uten å betale skatt på gevinsten før du tar ut selve gevinsten. Derfor er det viktig at du sørger for denne overføringen så snart som mulig. Du kan fint overføre fond fra andre som du ikke har kjøpt via oss.

Hva hvis du ikke gjør noe?

Du kan selvsagt opprette Aksjesparekonto når som helst, også etter nyttår. Dersom du eier aksjer eller fond som kan flyttes til Aksjesparekonto, er det fornuftig å få det gjort før 1. desember slik at du får full utnyttelse av fordelen ved å få utsatt skatt på gevinsten du allerede har opparbeidet deg.

Dersom du eier aksjer og aksjefond i dag som har gevinst, men venter til 2019 med å overføre, vil Skatteetaten se på dette som et konkret salg du må betale skatt på gevinsten for 2019.

Hva kan man ikke overføre til Aksjesparekonto?

Du kan ikke overføre rentefond eller kombinasjonsfond med mer enn 20 % rente andel til Aksjesparekonto. Du bør heller ikke overføre fond med tap til Aksjesparekonto, da realiserer man nemlig tapet.

Publisert: 05.11.2018

Våre kontorer

Finn ditt nærmeste bankkontor og se åpningstider.

Se våre kontorer

Boliglån

Vi tilbyr boliglån med god rente. Nå er det enkelt å søke lån på nett.

Søk boliglån

Signere dokumenter

Signer lånedokumentene dine med BankID.

Til signeringsportalen