Sikre deg mot høststormen

Rydd inn utemøbler og løse gjenstander og tjor fast trampolinen. Det skjer mye på værfronten fremover.
Hver høst ser vi at kraftige vindkast og hyppige, heftige regnskyll gir mange skader på hus og eiendom. Vårt beste råd er å ta en utvendig sjekk av eiendommen din nå.

Frende Forsikring, som er eid av Sparebanken Øst og 14 andre norske banker, får hvert år rapportert en lang rekke skader. Mange av dem kunne vært forhindret med enkle grep, før høststormen setter inn.

Ta forholdsregler mot høststormen

Kan bli kostbart
Tette avløp og utette tak blir fort en svært kostbar erfaring for deg som eier hus. Standard husforsikring dekker sjelden skader som skyldes at vann har trengt inn i boligen fra tak og utvendige nedløp. Det kan bety at du som huseier må betale hele skaden selv.

LES MER OG BESTILL FORSIKRING

Er taket utett oppstår det fukt- og råteskader. Som hovedregel bør du sjekke hele takflaten i hvert fall én gang om året, enten selv, eller med hjelp fra en taktekker. Du bør passe på at takstein og plater ligger riktig og at takstein ikke har forflyttet seg eller er skadet. Takstein med sprekker må skiftes ut med nye.

Tette sluk og avløp
Ofte oppstår vannskader fordi takrenner, avløp og sluk er tette. Skader på tak skyldes ofte at greiner faller ned. Har du trær på eiendommen, i nærheten av boligen eller uthus, er det greit å sjekke at de kan tåle kraftig vind. Du kan gjerne beskjære løvtrær for å unngå at blader tetter takrenner og vannet finner nye veier.

Takrennene er oftest enkle å vedlikeholde. Det viktigste er å fjerne løv og rusk så de ikke tetter avløpet, og å sjekke at de er hele.

Storm og trampoliner
Ta forholdsregler mot høststormen
Også eiendommen bør sjekkes regelmessig. Sjekk at gjerder og gjerdestolper er solid festet, og rydd unna eller forankre løse gjenstander vinden kan ta fatt i.

Lukk dører og vinduer, og husk på takvinduene spesielt.

Trampoliner kan gjøre stor skade om vinden tar dem. En trampoline som ikke allerede er pakket unna for høst- og vintersesongen kan med fordel bindes fast, festes i bakken eller snus opp ned før vinden tar den.

Båt i havn
Flere båthavner fikk store værskader på anlegg vinteren som var og har nå innført krav om fortøyning med dempere på tau.

Ofte må det doble fortøyninger til, om båten skal ligge trygt. Ved melding om sterk vind anbefales det ofte å sikre båtene med ekstra spring. Kanskje du også skal vurdere å bytte ut eldre tauverk med nytt og kraftigere tau?

Naturskade
Alt som er forsikret mot brannskader også forsikret mot naturskader, gjennom Norsk Naturskadepool. Grensen for at en stormskade skal være dekket som naturskade går ved liten storm. Ved svakere vind enn dette, kan slike skader være dekket på bygningens forsikring.

 

Sikring mot storm

* Husk at løse gjenstander skal sikres, da disse kan skape farlige situasjoner.

* Hold sluk, rister og avløp åpne. Lukk dører og vinduer.

* Båter i opplag, levegger og garasjer med åpen port blir fort ofre for vindens herjinger.

* Alle bygg under oppføring bør sikres ekstra godt.

* Sørg for at konstruksjoner med stort vindfang er forsvarlig forankret.

Kilde: Finans Norge / Frende Forsikring

Publisert: 15.09.2015

Våre bankkontorer

Finn nærmeste kontor. Se åpningstider og avtale møte om boliglån.

Se våre kontorer

Boliglån

Vi tilbyr boliglån med god rente. Nå er det enkelt å søke lån på nett.

Søk boliglån

Signer dokumenter

Lånedokumenter kan du signere enkelt og trygt digitalt.

Gå til signering