Slik sikrer du deg mot innbrudd

Det er mange enkle grep du selv kan gjøre, for å sikre boligen din mot innbrudd.
Brekkjern.

Foto: iStock

Med jevne mellomrom hører vi om boliginnbrudd i nærområdet, og tyvene blir stadig mer profesjonelle. Årlig får politi og forsikringsselskap melding om rundt 30.000 innbrudd. Vårt forsikringsselskap Frende Forsikring har samlet gode råd om sikring av hjemmet ditt.

Lukk og lås
Dørene og låsene er det beste stedet å starte når du sikrer huset ditt. Husk at alle ytterdørene må sikres, også kjøkken- og terrassedør. Ytterdørene bør ha to låser. Minst én av låsene bør være FG-godkjent.

Ha lys på
Et mørkt hus er tegn på at det ikke er noen hjemme. La gjerne et par lamper være tent i huset når du forlater det. Du kan også la radioen stå på. En god løsning kan være å montere tidsur på noen av lampene så de slår seg på og av mens du ikke er hjemme.

Utendørsbelysning som slår seg på automatisk når noen beveger seg nær huset, kan skremme tyven. Når utendørslyset slås på, er det enklere for naboer og forbipasserende å oppdage et innbrudd i tide.

Lat som du er hjemme
Du kan gjerne gi inntrykk av at du er hjemme og la huset se bebodd ut. La det daglige smårotet ligge fremme.

Viderekoble fasttelefonen til mobiltelefonen.

Står det en bil parkert foran huset, tror sannsynligvis tyven at det er noen hjemme. La derfor naboen eller noen som jobber i nærheten få parkere foran huset ditt når du ikke er hjemme. La dem gjerne bruke tørkesnoren utenfor også.

Gjør det vanskelig
Fysiske hindringer gjør at tyvene bruker lengre tid og lager mer støy.

Spesielt utsatte vinduer, som vinduer til kjeller eller lav etasje, bør sikres med vinduslås. I tillegg bør vinduslistene sikres med enveisskruer for å hindre at rutene kan vippes ut.

La ikke hageredskapene dine eller stigen stå framme så tyven kan benytte dem til å bryte seg inn i huset ditt. Lås redskapene inn i kjeller eller uthus og lås fast stigen.

Pass ekstra på vinduer og dører hvor det ikke er innsyn fra naboer; her kan tyvene jobbe i fred og ta seg god tid.

Du bør også vurdere å oppbevare de mest verdifulle gjenstandene i bankboks.

Installer alarm
En alarm kan være et godt supplement til husets øvrige sikring, både for å forebygge innbrudd, for å varsle om at noe har skjedd og for å begrense skadene. Ta kontakt med et FG-godkjent firma for montering av alarm. Det er svært sjelden innbrudd i boliger med alarm.

På innbo- og boligforsikringene i Frende kan du selv velge egenandel fra 2.000 og 4.000 til 30.000 kroner. Det trekkes ikke egenandel ved tyveri tyverialarm tilknyttet vaktsentral var i bruk på skadetidspunktet og heller ikke på skade som alene rammer overspenningsvern, brannalarm eller innbruddsalarm.

Les mer om forsikring av hus og innbo

Kontakt din personlige rådgiver i Sparebanken Øst eller ring vårt kundesenteret på tlf. 03220, dersom du ønsker mer informasjon om forsikring.

 

Publisert: 14.01.2016

Våre bankkontorer

Finn nærmeste kontor. Se åpningstider og avtale møte om boliglån.

Se våre kontorer

Boliglån

Vi tilbyr boliglån med god rente. Nå er det enkelt å søke lån på nett.

Søk boliglån

Signer dokumenter

Lånedokumenter kan du signere enkelt og trygt digitalt.

Gå til signering