Familiehotell med dramatisk historie

Sanden Hotell i Hokksund er nærmest for en institusjon å regne. Hit har folk kommet i årtier for å overnatte, spise og hygge seg.Sanden Hotell

Det mange ikke kjenner til, er den tragiske hendelsen som utspant seg der under krigen.

I dag er det Roar Sanden (bildet) som driver hotellet sammen med sin bror Bjørn. 19. mai i år er det faktisk 10 år siden de kjøpte hotellet, noe som vil bli markert.

Roar Sanden– Det blir ingen stor jubileumsfest, men vi kommer til å lansere vår egen Sanden-vin. Det blir både rød- og hvitvin og den skal på menyen som husets vin, forteller Roar Sanden, som også er daglig leder, servitør og vaktmester.

– Det blir ikke mye ferie på meg. Er det sykdom eller annet fravær blant de ansatte, må jeg steppe inn. I fjor hadde jeg bare fire-fem dagers høstferie, men det blir en livsstil som jeg trives godt med, sier han.

«Alle» som bor i Hokksund eller eikerbygdene kjenner til Sanden Hotell, familiehotellet som ligger idyllisk til ved Drammenselva der man kan sitte og følge med på laksefisket. Det var Roars bestefar, Olav Sanden, som i 1930 kom på tanken om å bygge et hotell. Den gang fantes det ikke noe overnattingssted i Hokksund. Han kjøpte en tomt med et garveri og satte i gang hotellbyggingen.

Skutt og drept
Olav SandenSanden Hotell fikk 11 overnattingsrom, og 1. mai 1933 ble hotellet åpnet. Olav (bildet) og kona Gunvor drev hotellet sammen, helt til den tragiske hendelsen mot slutten av 2. verdenskrig.

I oktober 1944 kom to tyske soldater til hotellet. Den ene tok med seg Olav ned i kjelleren, mens den andre førte resten av familien bort til Arbeideren. Olav ble henrettet i kjelleren den dagen.

– Vi vet ikke helt hva som skjedde, men tyskerne mente at bestefar hadde gjemt våpen og eventuelt en radio i kjelleren. Bestefar rotet rundt i potetbingen og da han gjorde en brå bevegelse, ble han skutt av tyskeren som fryktet at han hadde tatt opp et våpen, forteller Roar (bildet t.h.).

– Bestemor, min far Asbjørn og de andre ble sendt fra Arbeideren til Grini – uten å få vite hva som hadde skjedd. Min far, som da var 18 år, hjalp til med diverse oppgaver på Grini og fant etter hvert ut at Olav var blitt henrettet. Han bestemte seg for å skåne moren og resten av familien og holdt det for seg selv til krigen var slutt.

Konkurs

Sanden Hotell

Sanden Hotell anno 1950.

Etter krigen var det bestemor Sanden som drev hotellet i noen år, før Roars far overtok. Han bygde ut hotellet i 1958, og i 1987 ble det gjennomført en full renovering.

– På nyåpningen 17. mai i 1988 ble det helt kaos, husker jeg. Det var så mye folk og vi gikk tomme for mat allerede ved firetiden, sier Roar. – Dessverre gikk far konkurs i 1990, fordi ombyggingen var blitt altfor dyr. Sparebanken Øst overtok hotellet og leide inn en konsulent til å drive det. Senere hadde hotellet flere forskjellige drivere helt til vi kjøpte det tilbake i 2006.

I dag har Sanden Hotell 13 hjemmekoselige rom. I restauranten kan man kose seg med mat fra à la carte-menyen eller spise ekte husmannskost. Hotellet har også et selskapslokale med plass til 80 gjester som benyttes til alt fra møter og firmafester til bursdager og bryllupsfester.

– Vi satser på god, kortreist mat og benytter mange lokale leverandører. Om gjestene har andre ønsker enn det vi kan tilby på menyen, gjør vi vårt beste for å innfri ønskene. Vi sier aldri nei, så lenge vi har kapasitet, sier Roar og forteller at en gjest nylig hadde pølsefest på hotellet. – Han ville ikke ha våre hjemmelagde pølser, men ba om å få Gilde pølser. Det fikk han naturligvis, og det var han strålende fornøyd med!

Drømmer om 40 rom
Det er stor aktivitet på Sanden Hotell året rundt, enten det er livemusikk, quiz eller temakvelder om øl og vin. – Vi har fått enorm respons på artistene vi har booket inn til årets sommersesong. For eksempel under Hokksund Dagene i juni kommer Claudia Scott og Henning Kvitnes – noe vi gleder oss stort til!

Roar Sanden har en drøm for hotellet sitt: – Jeg drømmer om et større hotell med 40 rom. Foreløpig foreligger det planer om seks nye rom, og så får vi se hva som skjer etter det.

Klikk her for å lese vårt informasjonsblad Verdier nr. 1 2016

Publisert: 17.04.2016

Våre bankkontorer

Finn nærmeste kontor. Se åpningstider og avtale møte om boliglån.

Se våre kontorer

Boliglån

Vi tilbyr boliglån med god rente. Nå er det enkelt å søke lån på nett.

Søk boliglån

Signer dokumenter

Lånedokumenter kan du signere enkelt og trygt digitalt.

Gå til signering