Innvandrerkvinne med stor suksess

Semra Ugur er historien om den tyrkiske fattigjenta som kom til Norge og ble en suksessrik forretningskvinne. I dag eier hun tre firmaer og er sulten på nye utfordringer.Sammen med sin søster og bror eier hun Elite Mat, Elite Invest og Elite Engros. I 2015 omsatte de tre aksjeselskapene for svimlende 127 millioner kroner.

– Det er mye penger. Selv om penger var drivkraften den første tiden, er det ikke det nå lenger. Nå jobber jeg for å lykkes og for å vise hva jeg kan få til, sier Semra Ugur.

Semra Ugur

Sitter i kassa selv
Mange kjenner den blide 46-åringen best fra kassa i Elite Mat, en av de mest populære innvandrerbutikkene i Drammen. Der har Semra vært daglig leder siden hun startet butikken sammen med søsteren sin i 2002.

– Jeg liker å ha kontroll og er i butikken fra tidlig om morgenen til sent på kveld. Det er jeg som åpner butikken, og det er jeg som stenger om kvelden, forteller hun.

Det gikk tungt for søstrene i starten, men etter transportstreiken i 2003 løsnet det. – Det ble vendepunktet for oss. Vi hadde mat i hyllene når andre butikker gikk tomme, så da kom folk til oss. Mange av dem er faste kunder ennå, sier Semra og forteller at det har vært mye jobb, men at det er slik hun liker det. – Jeg trenger utfordringer og kjeder meg lett når ting går på skinner.

Butikken gjør det svært bra og hadde i fjor en omsetning på 45,7 millioner kroner. Overskuddet var på 8,2 millioner som er reinvestert, hovedsakelig innenfor fast eiendom.

– Jeg er stolt over hva vi har fått til, men det betyr ikke noe for meg hvor mye penger jeg har i lomma, sier hun. – Ja, jeg tjener mye penger, men jeg liker også å bruke penger på fornøyelser.

– Har alltid jobbet
Erna Solberg og Semra UgurSemra vet godt hva det vil si ikke å ha penger. Da hun kom til Drammen som tiåring sammen med familien sin fra Tyrkia, var de fattige.

– Jeg har alltid måttet jobbe, og etter ungdomsskolen tok jeg butikk-kurs og fikk fast jobb på AKA. Jeg har delartium, men kom ikke videre med utdanningen fordi jeg var så dårlig i matte og ligninger, innrømmer hun. – Det er jeg som tar meg av regnskapet i butikken. Men det går fint, altså, for der har jeg noe konkret å forholde meg til, sier hun og ler.

MØTTE STATSMINISTEREN: Semra Ugur fikk et hyggelig møte med statsminister Erna Solberg på hagefesten på Slottet i sommer.

Utvidet butikken
Elite Mat har i løpet av sommeren gjennomgått en stor forvandling. Lokalene som før var mørke, trange og til tider kaotiske, er nå lyse og moderne og praktisk innredet. Salgsarealet er utvidet fra 300 til over 700 kvadratmeter.

– Det var på høy tid at vi gjorde noe med butikken. Kundene klagde over at det var trangt og mye kø ved kassene. Vi som jobber her, hadde heller ikke de beste arbeidsforholdene, forteller hun.  – Nå har vi nytt kjøle- og fryseanlegg og bedre ventilasjon, og ikke minst har vi fått mye større plass. Det er en fryd å sette på plass varene! Til vinteren slipper vi å sitte med lue og votter i kassa, ler hun.

For å kunne utvide butikken kjøpte et av de andre selskapene hennes, Elite Invest, de tidligere lokalene til Hauk Sport. – Vi måtte ta opp et lån på 10,5 millioner kroner i banken, og det gikk heldigvis fint.  Jeg har vært trofast kunde i Sparebanken Øst i mange år og har et godt forhold til de gode menneskene som jobber der.

Hun anslår at selve ombyggingen har kostet 5-6 millioner kroner. – Det er verdt det, og allerede nå ser vi at omsetningen har økt. Ikke nødvendigvis fordi det kommer flere kunder, men fordi kundene handler mer.

Semra Ugur

Har ofret mye
Selv om 46-åringen lever og ånder for jobben, har hun ofret mye for å komme dit hun er i dag. Det har ikke bare vært lett å være tyrkisk kvinne med ambisjoner. Da hun fikk datteren i 1999, var det rett tilbake til jobb etter bare to uker hjemme.

– Jeg har vært gift to ganger, men nå er jeg alene med datteren min på 17 år. Vi har aldri hatt noe normalt familieliv med middag klokken fem. Jobben er livet mitt, og jeg har måttet ofre mye for å lykkes.

Semra ønsker ikke at datteren skal følge i hennes fotspor i butikken. – Det er tøft og krevende å drive butikk. Hun snakker om å bli jurist, og det synes jeg høres ut som en veldig god idé.

 

Kjøpte næringsbygg for 75 millioner

I år tok eiendomsinvestoren Semra Ugur steget opp fra 3. divisjon til 1. divisjon da Elite Invest AS kjøpte et næringsbygg for 75 millioner kroner. Kjøpet ble finansiert med egne midler og lån fra Sparebanken Øst.

Bygget har en flott beliggenhet i Økern Torgvei 3 i Oslo og består av et kjøle- og fryselager på 4500 kvadratmeter og kontorlokaler på 1500 kvadratmeter. Planen er at Elite Engros skal inn med varene sine på lageret, mens kontorlokalene skal leies ut. Bygget er veldig godt egnet for å utvikle engrosvirksomheten et hakk videre.

Elite Invest eier også næringseiendom for over 30 millioner kroner i Drammen. Eiendommene er fullt utleid og Semra har ytterligere planer for vekst innenfor forretningsområdet næringseiendom, gjerne i Drammen sentrum. Hun har store forventninger til at bygging av sentrumsleiligheter vil trekke en kjøpesterk gruppe mennesker.

Publisert: 10.10.2016

Våre bankkontorer

Finn nærmeste kontor. Se åpningstider og avtale møte om boliglån.

Se våre kontorer

Boliglån

Vi tilbyr boliglån med god rente. Nå er det enkelt å søke lån på nett.

Søk boliglån

Erklæring om antihvitvask

Fått brev og ikke har nettbankavtale?

Fyll ut kundeerklæring