7 tips før du drar på ferie

Er forberedelsene gode, kan du nyte ferien uten en eneste bekymring.

Sommeren er i anmarsj og en velfortjent pust i bakken står for døren, og mange velger å reise bort. Det blir så deilig!

Men hvordan var det med den sjekklisten igjen? Har du husket alt? Kanskje for mye? Det er godt mulig du kan vaske litt klær der du skal feriere, så ti t-skjorter trenger du neppe. Pakk ut igjen, og vær kritisk til hva du egentlig må ha med deg. Når du pakker, er det lurt å ha transporten i bakhodet, også bagasjen skal tåle reisen. Verdigjenstander og  ting som kan knuse bør ikke sendes som ekspedert bagasje. Her kommer 7 tips som kan være greit å få med deg før du drar på ferie.

Kjøp reiseforsikring

1. Sjekkliste

 • pass- sjekk om det fortsatt er gyldig!
 • billetter og reisedokumenter
 • kredittkort og kontanter
 • reiseforsikring
 • visum
 • vaksiner
 • gnagsårplaster og medisiner
 • avbestille avis og post
 • avtale med naboen

2. Dersom uhellet er ute

Har du tenkt på hva du skal gjøre om lommeboka eller mobilen blir stjålet? Hvordan du kan varsle dem hjemme og gi forsikringsselskapet beskjed? Sparebanken Øst er medeier i Frende Forsikring som kontaktes av uheldige kunder hver eneste dag som opplever enten sykdom, ulykker eller å bli frastjålet eiendeler. Husk å lagre nummeret til forsikringsselskapet ditt og banken så vet du hvor du finner det i en stresset situasjon.

Sparebanken Øst kundesenter

Ring +47 33 51 38 55

Vaktsentralen i Frende Forsikring

I Norge: ring 55 15 36 00
Fra utlandet: ring +47 21 49 24 14.

3. Ha alltid en kopi

Et av våre beste tips, er å ta kopi/bilde av pass, reiseforsikringskort, helsetrygdekort, førerkort og billetter, og sende dem på en epost til deg selv. Skriv telefonnummeret til banken og nummeret til sperretjenesten for kredittkortet ditt i samme epost. Send gjerne en kopi til en du stoler på her hjemme og hold dem orientert om hvor du har tenkt deg.Sjekk med det samme at kredittkortet er gyldig. Ta gjerne med et reservekort om du har, og ikke oppbevar begge på samme sted.  Du har sikkert gjort en beregning av hvor mye penger du trenger på reisen. Ha også litt i reserve på konto hjemme for ekstraordinære utgifter. Sjekk også regionsperren i nettbanken din slik at du er sikker på at kortene fungerer i det landet du skal besøke.

Bestill ekstra kort
Bestill helsetrygdekort

4. Banken rett i lomma

Sørg for å laste ned mobilbanken om du ikke har gjort det før. Det kan være greit å følge med på transaksjoner underveis i tilfelle du blir utsatt for svindel. Oppdager du uttak eller kjøp som ikke stemmer overens med det du har brukt så ta kontakt med banken din. Du kan også sperre kortene dine direkte gjennom mobilbanken eller nettbanken.

Last ned mobilbank

5. Er det noen hjemme?

Selv om du blir borte en helg eller noen uker, kan du gjerne gi inntrykk av at du er hjemme og la huset se bebodd ut. Et mørkt hus roper ferietomt! La gjerne et par lamper være tent i huset når du forlater det. Du kan også la radioen stå på. En god løsning kan være å montere tidsur på noen lamper og utebelysningen, så de slår seg på og av mens du ikke er hjemme. Avbestill aviser og stopp posten, eller be noen om å sjekke postkassen mens du er borte. Hør med naboen om dere kan klippe plenen for hverandre i sommer, eller parkere i hverandres oppkjørsel når dere er borte. Står det en bil parkert foran huset, tror sannsynligvis tyven at det er noen hjemme.

6. Grønt kort og førerkort

Skal du på biltur i utlandet kan du bestille grønt kort, et bevis på at kjøretøyet har ansvarsforsikring. Du må også ha gyldig førerkort, selvfølgelig. Skal du leie bil, er det greit å vite at reiseforsikringen din kan redusere egenandelen på leiebilen ved skade. Frende Forsikring hjelper deg gjerne med å skaffe grønt kort. 

Mer om grønt kort

7. Husk reiseforsikring

Du er nesten reiseklar! Og reiseforsikring har du selvsagt ordnet, for det er det siste du skal bekymre deg for på ferie. Reiseforsikringen fra Frende er kåret til Norges beste, og du kan rett og slett kunne stole på at du er riktig og godt nok dekket.

Reiseforsikringen:

 • gjelder på fritiden og på reise i hele verden i inntil 75 dager
 • ubegrenset dekning for medisinsk behandling
 • ubegrenset dekning av tapt reisegods
 • ubegrenset dekning av avbestilling
 • dekker forsinket bagasje inntil kr 6000 per person
 • ubegrenset dekning for hjemtransport ved sykdom eller ulykke
 • har dekning for kriseterapi etter ulykke eller skade på reise
 • har norskspråklig alarmsentral med medisinsk personell 24/7

Mer om reiseforsikring