Fond

Sparing i fond kan være et godt alternativ til sparekonto, spesielt om man tenker langsiktig.

Det kan gi høyere avkastning, men har også en høyere risiko. Fondssparing starter og følger du med på i nettbanken.

Start fondssparing

(Velg «Spar i fond eller aksjer» i menyen til høyre når du er logget inn i nettbanken)

Sparing i aksjefond er å plassere pengene i mange aksjer samtidig, sammen med andre sparere. Dette minimerer risikoen i forhold til å handle enkeltaksjer. I tillegg har alle fond en profesjonell forvalter til å styre investeringene. Dette gjør at du ikke trenger mye forkunnskaper eller å holde deg oppdatert på hva som skjer på børsen og i markedet.

Sparing i fond bør være langsiktig. Har du en lang horisont på sparepengene vil fond historisk sett gi en høyere verdistigning på pengene enn i vanlig bankkonto.

Sparebanken Øst tilbyr kjøp og salg av verdipapirfond gjennom Norne Securities. Der kan du velge blant mange fond fra ett utvalgt av kjente forvaltere som DNB Asset Management, Eika Kapitalforvaltning, Holberg Fondene, Odin Forvaltning og SKAGEN. Vi formidler ikke aksjer.

Få hjelp eller svar på spørsmål av Norne Securities

Ulike måter å spare i fond

  • Aksjesparekonto (ASK)
    • Med aksjesparekonto utsetter du skatten på gevinsten når du skifter mellom fond. Du kan også ta ut innskutt beløp uten å måtte skatte av det. Sparer du i flere fond får du også samlet alt. Alle som sparer i fond bør opprette en akjsesparekonto. Det gir mer fleksibilitet og du utsetter skatten til når du faktisk skal ta ut hele eller deler av gevinsten.

  • Individuell Pensjonssparing (IPS)
    • Sparing til pensjon med skattefordel. På linje med ASK er dette også en nyhet og gavepakke fra regjeringen til fondssparere som kom i 2017. Spar inntil 15.000 kr i året og få 22 % i fradrag på skatten (3.300 kroner). Alt du sparer i IPS er unntatt formueskatt, og du betaler ikke skatt på gevinsten før du tar ut pengene. Utbetaling skjer ved fylte 62 år og strekker seg til du er minst 80 år.

      (NB. Du betaler alminnelig inntektskatt på alt, for tiden 22 %, gjelder både innsatt beløp og gevinst.)