Hvor mye kan du låne?
Det avhenger av flere ting hvor stort boliglån du/dere kan ha. Hvor mye du trenger å låne til hus er en ting, noe annet er hva banken og myndighetene har satt som grense. Samlet inntekt på 5 ganger lånet, inntil 85 % av verdien på boligen og at du skal tåle en renteoppgang på 5 % er noen av det som spiller inn.
Se vår boliglånskalkulator
Verdien på boligen
Hvor mye boligen er verdt i markedet spiller inn på boliglånet. Det går på det banken kaller for sikkerhet. Jo mer verdt, jo høyere sikkerhet, jo mer kan du potensielt låne. Verdien settes av ett system som heter eiendomsverdi som banker og eiendomsmeglere bruker. Men salgspris eller e-takts kan også brukes for å sette riktig verdi på boligen.
Belåningsgrad
Hvor mye du kan låne avhenger blant annet av hvor mye av boligens verdi du ønsker å låne. Du har kanskje hørt begrepet «lån til pipa». I Norge er det ikke lov å låne mer enn 85 % av markedsverdi, altså må du har 15 % selv i egenkapital. Ofte er det oppstarte midler (BSU), gaver og hjelp fra foreldre eller gevinst på salg av forrige bolig.
Beste renten
For å være sikker på at du får den beste renten for deg, bør du snakke med bankrådgiveren din. Sørg for at du har all oppdatert informasjon om boligen du ønsker å søke lån til. Lav belåningsgrad eller at lånesøker er ung (under 34 år) kan også spille inn for å få den beste boliglånsrenten banken kan tilby.
Gebyrer og andre kostnader
Når du tar opp ett lån til bolig er det flere gebyrer og avgifter du må tenke på, i tillegg til renten. Det kan være gebyr for etablering, for termin, for tinglysning til Kartverket, depot og ved eventuelle endringer.
Nominell rente
Det er renten uten gebyrer og andre kostnader.
Effektiv rente
Det er renten du skal forholde deg til. Denne renten inkluderer alt av eventuelle gebyrer og kostnader.
Lån med flytende rente
Flytende boligrente betyr at markedet bestemmer renten, enkelt sagt. Bankene følger ofte Norges Bank styringsrente, men ser også på konkurransen i markedet når de setter sine renter for boliglån.
Fast rente
Har du derimot avtalt en fast rente, merker du ingenting til svingningene i markedet og slipper å tenke på renteendringene. Du betaler den samme renten hver måned i den avtalte perioden på 3, 5 eller 10 år. Veldig forutsigbart for din økonomi. Her finner du med informasjon om boliglån med fastrente.
Renter og avdrag
Dette ser du tydelig i lånedokumentene dine, der finner du en egen nedbetalingsplan. Der står det i kroner hvor mye renter og avdrag du skal betale hver måned/termin, totalt for året og for hele låneperioden. Du kan også se hvordan det kan se ut i lånekalkulatoren vår som har en egen nedbetalingsfunksjon.
Hva er nedbetalingsplan?
Avdragsfrihet
Har du avtalt avdragsfrihet på lånet betyr det at for en avtalt periode, kanskje 6 måneder, så betaler du kun rentene. Summen til banken hver måned blir mye mindre enn når du også betaler avdragene. Å betale avdrag betyr egentlig den summen du betaler ned på lånet med. Det kan ofte hjelpe i en oppstart til nytt hus hvor du også må ut med andre større summer til for eksempel møbler og hvitevarer.