Hva har jeg råd til?
Egenkapital er ikke bare pengene du har i banken. Eier du en bolig fra før, vil du kunne benytte salgssum fratrukket lån som del av egenkapitalen din. Ut ifra hva du har i egenkapital og prisnivå på ny bolig, kan du ved hjelp av lånekalkulator, gjøre et overslag på hvor mye et lån vil koste deg. Samtidig kan du finne ut hvor mye boliglån du har muskler til å bære. Er det samsvar mellom det du ønsker deg og det du har mulighet til å kjøpe så kan du begynne å lete etter aktuelle boliger.
Det er også andre forhold du må ta med i det økonomiske regnestykket når du skal flytte. Hvor mye du og eventuelt den du skal bo sammen med får i lønn, hvor stabil jobb dere har og hvor stort forbruket er. For å beregne forbruket ditt kan du enten se på de reelle utgiftene du har hatt de siste månedene eller du kan bruke et SIFO-budsjett som baserer seg på forbrukerstatistikk fra Statens Institutt for Forbruksforskning. Et nytt boligkjøp kan gi deg andre kostnader i forhold til hva du har i dag; for eksempel kommunale avgifter, endret forsikring og fellesutgifter.
Bevis at du har finansieringen i orden
For å vite hvor dyr bolig du kan se på, er det lurt å få et finansieringsbevis slik at du kan være klar for budrunden når du har funnet drømmeboligen. Et finansieringsbevis er en bekreftelse fra banken på hvor mye du kan låne.
Kjøpe ny bolig før du selger den gamle?
Det er ofte et spørsmål som vurderes frem og tilbake når man har bestemt seg for å skaffe seg et nytt hjem. Frykten for å enten ikke få solgt eller finne et nytt hjem tidsnok er situasjoner som gjerne setter seg litt i magen. Mellomfinansiering er et lån du trenger i perioden fra du har overtatt ny bolig til oppgjør for solgt bolig finner sted.