Skal du kjøpe bolig?

Enten du skal kjøpe bolig for første gang, flytte til noe større eller mindre så er det noen ting du bør gjøre deg opp en mening om før du starter jakten.

Prøv å sette opp en oversikt over hvilke områder som er aktuelle og hvilket behov du har for boligen din. Da finner du fort ut hvilket prisnivå boligene ligger på. Samtidig bør du finne ut av hvor mye boliglån du har muskler til å bære. Ut ifra dette, kan du ved hjelp av vår lånekalkulator gjøre et overslag på hvor mye et lån vil koste deg. Er det samsvar mellom det du ønsker deg og det du har mulighet til å kjøpe så kan du begynne å finne aktuelle boliger.

Hvor mye vil lånet koste?

Det er også andre forhold du må ta med i det økonomiske regnestykket når du skal flytte. Hvor mye du og eventuelt den du skal bo sammen med får i lønn, hvor stabil jobb dere har og hvor stort forbruket er. For å beregne forbruket ditt kan du enten se på de reelle utgiftene du har hatt de siste månedene eller du kan bruke et SIFO-budsjett som baserer seg på forbrukerstatistikk fra Statens Institutt for Forbruksforskning. Et nytt boligkjøp kan gi deg andre kostnader i forhold til hva du har i dag; for eksempel kommunale avgifter, endret forsikring og fellesutgifter.

Bevis at du har finansieringen i orden

For å vite hvor dyr bolig du kan se på, er det lurt å få et finansieringsbevis slik at du kan være klar for budrunden når du har funnet drømmeboligen. Et finansieringsbevis er en bekreftelse fra banken på hvor mye du kan låne.

Søk om finanseringsbevis

Kjøpe ny bolig før du selger den gamle?

Det er ofte et spørsmål som vurderes frem og tilbake når man har bestemt seg for å skaffe seg et nytt hjem. Frykten for å enten ikke få solgt eller finne et nytt hjem tidsnok er situasjoner som gjerne setter seg litt i magen. Mellomfinansiering er et lån du trenger i perioden fra du har overtatt ny bolig til oppgjør for solgt bolig finner sted.

Mellomfinansiering

Andre artikler som kan være nyttige for deg: