Slik kjøper du din første bolig

Det er mye å tenke på når du skal kjøpe bolig for første gang. Her er syv gode råd fra Dialog Eiendomsmegling til deg som er førstegangskjøper.

1. Skaff deg finansieringsbevis

Start med å finne ut hvor mye du kan handle for. Dette gjør du ved å søke banken om finansieringsbevis. Husk at du neppe får tid til å sjekke finansiering når budrundene først har startet.

Søk om finansieringsbevis

2. Finn riktig prisnivå

Sett deg en øvre grense for hvor mye du er villig til å gi før du begynner å by. Husk at eventuell oppussing ofte koster mer enn du tror. Ikke glem at omkostninger og eventuell fellesgjeld kommer på toppen.

3. Skaff deg et komplett salgsprospekt

Les deg opp før visning! De viktigste sidene er de uten bilder. Er det ord og utrykk du ikke forstår eller hvis du har spørsmål, så ringer du eiendomsmegleren. Selgers egenerklæring er et av prospektets viktigste dokumenter.

4. Vær forberedt på å gå på mange visninger

Du må forberede deg på at du kanskje må gå på flere visninger og tape noen budrunder. Husk at du har et budsjett! Visninger gir erfaring og du blir en tryggere og bedre boligkjøper.

5. Bruk både øyne og nese på visning

Bruk tid på de tekniske tingene som koster mye penger å reparere, for eksempel bad, el-anlegg, kjøkken og vinduer. Lukter noe muggent og/eller innestengt er det en grunn til det. Undersøk hvorfor! Er du usikker så ta med deg en teknisk kyndig person.

6. Budrunde

Husk at bud er bindene! Dersom selgeren aksepterer ditt bud innen fristen, så har du kjøpt boligen. Det innebærer at du ikke må by på mer enn en bolig av gangen. I forbindelse med budrunden er det vanlig å bli enige om når boligen skal overtas.

7. Kontraktsmøte

Dersom det nærmer seg kontraktsmøte og kontrakten uteblir, bør du ringe megler for å få denne tilsendt for gjennomlesning. Det er ikke kun økonomi og formaliteter du må tenke på. Tenk over om du skal bo i denne boligen i lengre tid. Hvilken livsstil og behov har du nå, og hva tenker du om 5-10 år? Det koster å kjøpe og selge bolig, så det er alltid lurt å tenke litt fremover. Hvis du/dere planlegger barn, bør du/dere kanskje sjekke at boligen ligger i et barnevennlig område.

Aktuelle boliglån

Boliglån for unge

Førstehjemslån