Bankvett for ulendt økonomisk terreng

Har den økonomiske stormen tatt tak og rotet litt i lommeboken din?

Det har gått bratt oppover den økonomiske fjelltoppen det siste året, og enda er vi ikke riktig helt på topp. Men tenker du langsiktig og gjør smarte grep for perioden som kommer, er det lettere å nyte utsikten og beholde følelsen av kontroll.

Det er enkelt å gå seg vill i et landskap med stigende boliglånsrente og galopperende kostnader. Vi har latt oss inspirere av DNT og Norges Røde Kors. Deres Fjellvettregler har nemlig mange likhetstrekk med hvordan vi kan navigere i dagens økonomiske landskap og hvilke økonomiske forholdsregler vi trenger å ta med oss på reisen.

De ni Bankvettregler

  1. Planlegg økonomien din ved å sette opp et budsjett. Lytt til gode råd fra erfarne bankfolk.
  2. Tilpass budsjett til inntekt. Om forbruk og sparing ikke går i balanse med inntekt, er det bedre å kutte det du ikke trenger istedenfor å kutte ned på sparing.
  3. Ta hensyn til lommeboka. Gjør endringer på boliglånet. Med lengre nedbetalingstid eller refinansiering av dyre lån, kan du kanskje tilpasse lånekostnadene og slippe tom lommebok på slutten av måneden.
  4. Vær forberedt på uvær. Gir du boligen din litt kjærlighet og vedlikehold, kan du slippe høye reparasjonskostnader. Betaler du kredittkortregningen i tide, slipper du å betale renter.
  5. Ha nødvendige forsikringer om noe skulle gå galt – med deg selv eller tingene dine. Be forsikringsselskapet om en gjennomgang. Forsikring er en god investering, og noe av det absolutt siste du bør kutte fra budsjettet ditt.
  6. Ta trygge, gode veivalg ved å lytte til erfarne økonomer. Er du ute på tynn is, snakk med banken din.
  7. Vit hva du bruker penger på. En jevnlig sjekk av siste bevegelser på kontoen din kan gi deg tips til innsparing. En sjekk av hva du virkelig har brukt, er vel så viktig som å sette opp budsjett.
  8. Vend i tide om økonomien er på vei til å bli vanskelig. Ta kontakt med de som har erfaring med personlig økonomi, og som kan gi deg råd om hvilke grep du bør ta. Det er ingen skam å spørre.
  9. Spar alt du kan. Ingen har noensinne angret på at de har penger i bakhånd når det stormer sin verst.

Den regelen vi oftest husker aller best fra Fjellvettreglene er «Det er ingen skam å snu». Fra bankvettreglene – vil vi si at det viktigste er; «det er ingen skam å spørre om råd».

Dagene blir litt lysere når du har orden i lommeboka!

1. november 2023
Aktuelt

Malin er stolt eier av
egen leilighet

Det er mulig å være ung og bli boligeier på egenhånd. – Jeg ser mange på min alder som bruker altfor mye penger på ting. Det handler om sunn fornuft, sier hun om veien til boligdrømmen.

Slik sikret Malin sin første bolig
7. oktober 2022
Aktuelt

Sett deg et mål – lag et budsjett

Få oversikt over inntekter og utgifter og se om det er mulig å planlegge hverdagen på en enda bedre måte. Da blir det enklere å håndtere uforutsette utgifter og du kan lett se hvor du kan spare.

Hjelp til å komme i gang