Bankvett for ulendt økonomisk terreng

Har den økonomiske stormen tatt tak og rotet litt i lommeboken din?

Vi skal opp en økonomisk fjelltopp, men tenker du langsiktig og gjør smarte grep i perioder med økte utgifter, er det lettere å nyte utsikten og beholde følelsen av kontroll.

Det er enkelt å gå seg vill i et landskap med stigende boliglånsrente og galopperende kostnader. Jeg har latt meg inspirere av DNT og Norges Røde Kors. Fjellvettreglene har nemlig mange likhetstrekk med hvordan vi kan navigere i dagens økonomiske landskap og hvilke økonomiske forholdsregler vi trenger på reisen.

Mine ni Bankvettregler

  1. Planlegg økonomien din ved å sette opp et budsjett. Lytt til gode råd fra erfarne bankfolk.
  2. Tilpass budsjett til inntekt. Om forbruk og sparing ikke går i balanse med inntekt, er det bedre å kutte det du ikke trenger istedenfor å kutte ned på sparing.
  3. Ta hensyn til lommeboka. Gjør endringer på boliglånet. Med lengre nedbetalingstid eller refinansiering av dyre lån, kan du kanskje tilpasse lånekostnadene og slippe tom lommebok på slutten av måneden.
  4. Vær forberedt på uvær. Gir du boligen din litt kjærlighet og vedlikehold, kan du slippe høye reparasjonskostnader. Betaler du kredittkortregningen i tide, slipper du å betale renter.
  5. Ha nødvendige forsikringer om noe skulle gå galt – med deg selv eller tingene dine. Be forsikringsselskapet om en gjennomgang. Forsikring er en god investering, og noe av det absolutt siste du bør kutte fra budsjettet ditt.
  6. Ta trygge, gode veivalg ved å lytte til erfarne økonomer. Er du ute på tynn is, snakk med banken din.
  7. Vit hva du bruker penger på. En jevnlig sjekk av siste bevegelser på kontoen din kan gi deg tips til innsparing. En sjekk av hva du virkelig har brukt, er vel så viktig som å sette opp budsjett.
  8. Vend i tide om økonomien er på vei til å bli vanskelig. Ta kontakt med de som har erfaring med personlig økonomi, og som kan gi deg råd om hvilke grep du bør ta. Det er ingen skam å spørre.
  9. Spar alt du kan. Ingen har noensinne angret på at de har penger i bakhånd når høststormene virkelig slår til.

Den regelen jeg husker aller best fra Fjellvettreglene er «Det er ingen skam å snu». Fra bankvettreglene – vil jeg si at det viktigste er; det er ingen skam å spørre om råd, avslutter Kristian Haaland.

Dagene kan bli litt lysere når du har orden i lommeboka!

Kilde: Kristian Haaland i økonomispalten «Mine meninger» skrevet for Drammens Tidende

Les flere av kronikkene

13. juli 2022
Aktuelt

Bli boligeier mens du ennå er ung!

Det aller viktigste er å sette seg et mål, lage en plan og prioritere boligkjøpet. Du får det til om du bare vil det nok, og er litt tålmodig.

Les artikkel
17. juni 2022
Aktuelt

Slik takler du høyere rente og økte priser

Norsk økonomi er i endring og påvirker de fleste av oss. Leder for personmarked, Kristian Haaland har tips til hvordan du kan bli godt forberedt.

Se Kristians råd