Brukt litt for mye penger i ferien?

Late sommerdager med god tid til å reflektere over tilværelsen er dessverre over. Nå er høsten snart i anmarsj og med den skolestart, jobbstart, nye ukeplaner og kanskje også nye ferieplaner.

Du merker kanskje nå at ferien ble litt dyrere enn beregnet og det kan derfor være lurt å sette av litt mer til neste års ferie.  

Opprett spareavtale

Få oversikt

Få oversikt over hva årets ferie har kostet deg. Ikke bare den tiden du har vært på reise, men også om du har vært hjemme og vært på utflukter, restaurantbesøk eller gjort noen ekstra innkjøp til hus og hage.
Bruk av kredittkort på ferie kan være en fordel. Du får enklere oversikt over ferieutgiftene dine når de ikke blandes med faste trekk og regninger. Det er også fordelaktig at du kan kontrollere alle transaksjonene og sjekke at ikke noe er trukket uten at du har godkjent. Dersom du blir svindlet eller kortet stjålet vil kredittkortselskapet ha ansvar. Husk alltid at det er aller best å betale hele kredittkortregningen i løpet av den avgiftsfrie perioden.

God planlegging

God planlegging er halve turen og dobbelt så morsomt. Da kan du «oppleve» turen gjennom planleggingen, ha noe spesifikt å glede deg til og finne frem til de beste løsningene for deg selv og ditt reisefølge. Ta gjerne med barna på planleggingen så blir det morsommere for alle. 

Transport er ikke bare flytur. Det går også penger med til parkering, leiebil, taxi og transport til og fra flyplasser.  Planlegger man godt vil man kunne finne frem til gode og rimelige løsninger på transport.  Ofte kan transporten være en viktig og berikende del av en ferietur. Det kan være mye opplevelse i en tur med den lokale bussen til fordel for en taxi.

Uten mat og drikke duger man ikke på ferie heller.  Dette er den posten på budsjettet som oftest ryker, så her kan det være lurt å sette opp et dagsbudsjett. Reiser man med barn, kan det være en idé å ha leilighet istedenfor hotell. Da kan man gjøre turen til den lokale matbutikken sammen, og la barna være med å velge det de liker å spise til noen av dagens måltider.  

Billett til fornøyelsesparker, leie/kjøp av utstyr til vannaktiviteter eller solsenger koster kanskje ikke så mye hver for seg men fører gjerne noe mer med seg. Da kan det være lurt å ha gjort litt undersøkelser på forhånd slik at man vet at man kommer til de mest anbefalte stedene.

Sett opp et budsjett

Du vet nå hva du har brukt, hvor du ønsker å reise og hva du ønsker å oppleve.  Da er det bare å sette opp et budsjett som inneholder transport, overnatting, mat, opplevelser og ikke minst en post for uforutsette utgifter. Ting kan nemlig skje. Det er fort gjort å glemme solbrillene sine på en restaurant, knuse mobilen, eller rett og slett glemt igjen noe hjemme som egentlig burde vært i kofferten. 

Reisebudsjettet deles så på antall måneder igjen til neste ferie, og du har funnet frem til hva du må spare hver måned for å ha penger å reise for. Opprett en ny konto i nettbanken og sett opp en spareavtale med fast overførsel. Da står du godt rustet til å bare kose deg frem til neste års ferie.

Du har også en gyllen anledning til å vise barna dine hvordan det kan være å spare til noe man ønsker seg og kan glede seg over. Kanskje du bør opprette egen sparekonto for dem også? Ekstra gøy for ungene å ha egne oppsparte penger med på ferie.

Hjelp med å sette opp en spareplan

Snakk med en av våre dyktige rådgivere i ett av de 28 lokalkontorene på Østlandet.

Avtal møte