Den eneste banken i Vestfossen…

..som har blitt påkjørt bakfra av en bakerbil!

Visste du at i kjelleren hos Sparebanken Øst i Vestfossen ligger det et fullt fungerende bankhvelv? Det vil si, avdelingsbank-sjefen har aldri funnet nøkkelen til det innerste rommet. – Det er fremdeles mange som oppbevarer verdisaker her, sier Anita Hals Smørgrav, avdelingsbanksjef for personmarkedet i Sparebanken Øst. I dagens digitale verden må vi ikke glemme at det fysiske fremdeles betyr noe.

Mystisk

Vi er på besøk hos Vestfossen-kontoret til Sparebanken Øst, sentralt plassert i Storgata. Nå har vi blitt vist ned i bankhvelvet. Det er fullstendig intakt, som tatt rett ut av en Olsenbanden-film. Rødmønstret tapet på veggene, mosegrønt vegg-til-vegg-teppe, tett i tett med bankbokser i en dyp marineblå farge med gylne numre. Det er flere hundre av dem.

– Jeg har aldri funnet nøkkelen til det innerste rommet der, men den finnes kanskje? Nå ble jeg faktisk litt nysgjerrig på hva som er bak her! sier Smørgrav og henviser til en mystiskdør innerst i lokalet. Men hvis noen ville bryte seg inn for å sjekke, går det direkte alarm til politiet sporenstreks. Dette rommet føles som å gå langt tilbake i tid! Hvor gammel er denne avdelingsbanken egentlig? – Banken startet virksomhet her i Vestfossen den 29. januar 1842. I 1920 kjøpte vi de lokalene som vi er i nå, og da var det også post-, telegrafkontor og telefonsentral her, smiler Smørgrav. Se her, så skal jeg vise deg noen gamle bilder!

Trafikkuhell

Vi har gått opp på kontoret. Avdelingsbanksjefen finner frem mobilen og leter litt. Der var det. Et sorthvitt-bilde fra rundt 1948. Fotografiet viser baker Weens bil som fikk en hindring i veien og kolliderte med ytterveggen på bankbygget. – Under bilen ligger det en knust barnevogn, ikke så lett å se det på bildet. Den lille gutten som lå oppi vogna, overlevde mirakuløst og uten en skramme. Han lever faktisk den dag i dag, og bor borti gata der jeg bor! Smørgrav er født og oppvokst på disse traktene. Hun er avdelingsbanksjef for seks kontorer; Vestfossen, Hokksund, Skotselv, Vikersund, Hønefoss og Kongsberg.

Lokalkjennskapen er et varemerke, ikke bare for henne personlig, men for banken som helhet. Vi kjenner kundene våre, og vi kjenner området. For meg er det veldig spesielt å representere banken som jeg selv vokste opp med. Jeg har fortsatt den lille røde bankboka fra da jeg var ei lita jente.

Jeg tror kundene setter pris på at vi som jobber i banken er lokale folk. Anita Hals Smørgrav

Møteplass

Vestfossen-kontoret har for tiden åpent to dager i uka, med mulighet for å booke møter også de resterende ukedagene. Du vil møte flere rådgivere som resten av uken sitter på Hokksund-kontoret eller andre avdelinger. Det lille avdelingskontoret er rett og slett en møteplass.

Hva kommer kundene inn hit for å gjøre? – Å, det er alt mulig. Noen skal sette inn eller ta ut penger, eller betale regninger. Andre skal kjøpe forsikring eller låne penger til hus eller hytte. Vi ser at både unge og eldre setter pris på muligheten til å få snakke med et menneske over bordet.

Kilde: Informasjonsbladet Verdier 2-21

Spesielt hyggelig synes jeg det er når unge eikerværinger i etableringsfasen flytter tilbake til hjemplassen for å kjøpe sitt første hus, og velger lokalbanken.  Anita Hals Smørgrav