Derfor er personforsikring viktig

Dyrere mat, strøm og drivstoff gjør at folk kutter utgifter, ikke kutt i personforsikringene dine

Dette sier Carl Marcus Rabben, salgssjef for forsikring i Sparebanken Øst.

Flere har følt seg tvunget til å kutte ned på utgiftene den siste tiden, nå når prisene har gått opp. I tøffe økonomiske tider er det lett å vurdere å droppe forsikring. Men er det egentlig så lurt?

– Det er dessverre mange som velger bort forsikringen fremfor en strømmetjeneste eller kasko på en eldre bil. Det syns vi er synd, og kan bli en dyrekjøpt erfaring. Folk flest er flinke til å forsikre både hund og bil, men ikke like flinke til å forsikre seg selv, forklarer Rabben.

Hvorfor personforsikring?

Personforsikring, som for eksempel uførepensjon, skal dekke deler av inntekten din som forsvinner hvis du blir langvarig syk. Få tenker på dette når de er friske og i stand til å gå på jobb. Men idet du blir syk, er det for sent å kjøpe forsikring, og den økonomiske situasjonen kan bli svært tøff.

Jeg skjønner godt at det er kjedelig å betale for noe du håper du aldri trenger, men det kan bli vanskelig å stå uten forsikring hvis noe skjer med helsa, sier Carl Marcus Rabben

Langsiktig sikkerhet

Han bruker et eksempel som ofte går igjen: Skal man prioritere kasko på bilen, eller personforsikring? Det er relativt vanlig å ha kasko på en bil med verdi fra 60.000 kroner og oppover. Da betaler du litt mer enn med delkasko, og har dekning hvis du er uheldig og skader bilen.

– Du får fikset bilskaden der og da, men hvis du blir syk kan en personforsikring hjelpe deg hver dag, resten av livet. Kontrasten blir stor, sier Rabben

Les mer om forsikring

Klar anbefaling:

Tenk deg godt om før du velger bort personforsikring.

Den gir deg en langsiktig sikkerhet.

Se heller etter andre områder hvor du kan redusere utgifter.

Så viktig er personforsikringen

Nedenfor ser du hvor stor innvirkning det har på økonomien din om du har personforsikring eller ikke.

Eksempel:
Kunden er 37 år og har en inntekt på 450.000 kroner i året
Ved uførhet utbetales maks 297.000 kroner fra NAV (66 % av inntekt)
Dette utgjør reelt inntektsbortfall på 153.000 kroner per år

Velger du kasko fremfor personforsikring kan regnestykket bli slik:

Scenario 1:
Totalskade på gammel bil med kasko Reparere bilen eller få utbetalt gjenanskaffelsesverdi. Prioriterer man personforsikring og velger delkasko, kan tapet bli en engangssum på 60.000-100.000 kroner.

Scenario 2:
Sykdom/ulykke som medfører uførhet Frende anbefaler forsikringssum på uførepensjon som opprettholder ca. 85 %av inntekten. I dette tilfellet blir anbefalt forsikringssum 85.000 kroner. Uten denne forsikringen, (fordi man prioritertekasko på bil), vil inntektstapet være 85.000 x 30 år = 2,5 millioner (2.565.000).

Les flere artikler fra Verdier 1-23