Duften av treverk og innovasjon

Vi har besøkt Eggedal Sag og vel hjemme igjen er det inntrykket vi sitter igjen med

Det som en gang var et enkelt sagbruk og høvleri er nå en av Eggedals mest spennende bedrifter.

Det er en klar og fin høstdag. Vi ruller inn på XL-bygg Eggedal Sag, avdeling Eggedal, og blir møtt av daglig leder Jostein Guttormsen. Han kjenner området like godt som en gammel venn og er vår guide for dagen. Rundt oss har vi en butikk- og kontorbygning, flere produksjonsbygg av varierende størrelse og funksjon og et nytt bygg under oppføring.

Slektninger bor på gården rett bak. Familiebedriften har utviklet seg kontinuerlig siden bestefar Olaf etablerte den i 1945. Her er det kort vei fra idé til gjennomføring.

Vil lage noe unikt

Hva er siste nytt hos dere, spør vi. Og det viser seg å være en hel rekke nye produkter. For her er det mer enn sedvanlige trelastvarer, tunge byggevarer, jernvarer og maling. – Vi har lyst til å lage noe unikt, tilby noe mer utover standardsortimentet, forklarer Jostein. Han har støtte i broren Herleik, som driver XL-Bygg Eggedal Sag, avdeling Mjøndalen. – Vi er ganske forskjellige, men samarbeider godt, sier Jostein. Herleik får ting til å skje, og jeg kontrollerer at ting går riktig for seg.

Fjellstøtt panel

Vi tar runden. Fra råmateriale til bearbeidede trevarer, og videre til lager. Alt innenfor noen kvadratmeter, her inne i skogen i Eggedal. Det dufter godt av ferskt treverk. I et eget rom avlukket med glassdører, står ferdig panel klar for henting.

Det er viktig at vi passer på temperatur og luftfuktighet, sier Jostein. Kvalitet på varene er alltid høyt prioritert!

Eggedal Sag har utviklet sitt eget produkt; Fjellstøtt. Innvendige paneler og utvendig kledning, ubehandlet eller behandlet i valgfri farge. Treverket kommer fra Moelven, Sokna og Numedal, og noe fra over svenskegrensa – avhengig av tresort. Produktene og fargevalgene har fått navn fra steder i nærområdet; Tempelseter, Gråfjell, Haglebunatten.

Kortreiste fjernvarme

Av restproduktene hos Eggedal Sag lages briketter, som skal kunne varme opp hele anlegget samt den lokale barneskolen. – Det er vel hva man kan kalle kortreist, sier Jostein, og viser oss rundt på et fyringsanlegg under oppføring. Store rør venter på å plasseres under bakken. Det er et tydelig system i virvaret, og til vinteren skal alt være oppe å gå. Selskapet har fått innovasjonsstøtte til dette prosjektet, og er opptatt av å være med på den grønne bølgen. Ved å male opp overskuddsmateriell til flis, som deretter presses til briketter, får de utnyttet energien maksimalt. I tillegg kan de nå tilby fjernvarme som et ekstra produkt.

Elementer med skreddersøm

Over veien ligger Trehus Element, et selskap som Eggedal Sag eier sammen med Blinkhus Sigdal. Vi treffer på avtroppende daglig leder, Tor Steinar Fossen. – Det der er ei hytte, sier han entusiastisk og peker på en pent pakket stabel med vegger, klart til henting. Herfra går det ut nesten et elementhus i uka. Det kan være hus, hytter, låver eller garasjer. Kundene er over hele landet. – Det er nesten ingen som skal ha ferdighus fra katalog lenger. Her blir hvert eneste bygg tegnet og tilpasset. Noen skal bygges fra scratch, andre ganger er det snakk om påbygg.

Viktigheten av en god rådgiver

XL-bygg Eggedal Sag har avdelinger i både Eggedal, Sigdal, Mjøndalen, Prestfoss, Vikersund og Noresund. Den lokale forankringen er en viktig del av bedriften, og derfor har de valgt å ha et kundeforhold i Sparebanken Øst.

Hvordan synes dere at dialogen med Sparebanken Øst har vært?

– Vi verdsetter den personlige rådgivningen. Banktjenester handler ikke bare om bank, det er også viktig med god dialog. At kontaktpersonen vår kjenner oss, har satt seg inn i situasjonen og vet hva vi trenger. Over tid blir man jo godt kjent.

Vår forrige rådgiver pleide å stikke innom på vei til hytta på Haglebu. Nå har vi nylig fått en ny kontaktperson, som vi ser frem til å videreføre samarbeidet med, avslutter Jostein Guttormsen

Vi snuser inn lukten av treverk en siste gang og ruller videre, ut av skogen. Kanskje med en ny idé til hytta.

Les flere saker fra Verdier 2-23