Er du, eller skal du bli samboer?

Dette bør dere tenkt på før dere flytter sammen

Hvilken sofa skal være med, hvordan skal alt kjøkkenutstyret og sportsutstyret organiseres og hvem skal egentlig få bestemme fargen på stueveggene? Men ikke glem dette: Hvordan skal dere gjøre det med økonomi og arv?

Hvem er arving?

Det er aldri spesielt hyggelig å tenke på ting som kan gå galt. Men noen ganger er det likevel smart å konsentrere seg om risiko. For hva hvis du eller samboeren blir sittende alene i boligen – hvem eier den? Hvem skal eventuelt arve? Mange par kjøper bolig sammen uten å være gift. Dersom boligen kun står på en av dere, er det dennes foreldre eller barn som arver boligen hvis vedkommende går bort. Vi anbefaler alle samboerpar å ta en god gjennomgang allerede før de flytter sammen – eller så tidlig som mulig. – Dere bør tegne en samboerkontrakt, skrive testamente og ha gode personforsikringer i tilfelle noe uforutsett skjer, sier avdelingsbanksjef Cathrine Amanda Grosvold. Det sørger for at ting er ryddig og at fordelingen mellom dere selv, eventuelle barn og familie, skjer på den måten dere ønsker.

Renta stiger, gjør dette!

Ikke bare bør eierskap gjennomgås. Hvor mye tåler økonomien deres? Er dere godt rigget for rentevekst, eller blir det trangt når den spådde veksten gjør at avdragene på boliglånet øker?– Etter mange år med lave renter forventer vi nå en gradvis renteoppgang, forklarer Grosvold. De yngre  ar aldri opplevd noe annet enn lave boliglånsrenter, mens vi som har levd en stund husker ikke bare to og tre prosent rente – jeg husker faktisk da mitt eget boliglån var oppe i 11,5 %! Mitt beste tips er å allerede nå begynne å sette av penger tilsvarende den renteøkningen som er meldt. Da har dere litt i bakhånd.

Vi opplever at personlig rådgivning gir økt trygghet for våre kunder. Anette Wego Karlsen.

Rådgivning lønner seg

Anette Wego Karlsen er autorisert finansiell rådgiver i Sparebanken Øst. Hun er en av dem du kan treffe på hvis du avtaler møte med en rådgiver i banken for å snakke om samboerøkonomi. Ingen kunder er like, og alle har ulik livssituasjon og behov. Ved å avtale et møte med oss, kan vi skreddersy en løsning som passer akkurat for denne kunden, med tanke på lån, sparing og forsikring. Ved å snakke med en rådgiver ansikt til ansikt, vil samtalen handle om akkurat deres enkelttilfelle, i stedet for generelle råd. Sånt blir det gjerne en tryggere økonomi av. Så får det være opp til dere å bestemme hvem som skal male veggen eller velge sofa.

Ingen angrer på å ha lagt av litt sparepenger avslutter avdelingsbanksjef Cathrine Amanda Grosvold.

Kilde: Informasjonsbladet Verdier 2-21