Nøstetangen – Hokksunds nye turistmål

Utgangspunktet var og skal fortsatt være glasskunst, men nå blir det et senter med enda bredere appell

Nå oppgraderes den historiske glassgården ved det som må kunne kalles Hokksunds fineste parkområde.

Med et budsjett på 8 millioner kroner skal Nøstetangen Senter pusse opp utstillingslokalene og åpne kafé med uteservering. Sparebanken Øst bidrar med 3,5 millioner i potten. –Midlene fra banken er helt avgjørende for at vi kan realisere dette, sier styremedlem Bente Gustavson.

Se film

Satser på åpning i januar 2023

Nøstetangen Senter består av glassblåserverksted, museum og galleri. Snart åpner en etterlengtet kafé. Skjenkebevillingen er allerede i orden, og det hintes om at også en museumsbutikk er påtenkt. Når regner dere med å være ferdige?

–Vi håper å kunne åpne hovedbygget igjen utpå nyåret, sier Gustavson. Det er mye som skal på plass før senteret er klart for gjester. Høsten 2022 er den ærverdige Sorenskrivergården regelrett en byggeplass. Det skal legges gulv, males og møbleres. Foreløpig står det meste av den dyrebare kunsten nedpakket. Nøstetangens venner har over 140 medlemmer, og dermed plenty med hjelpende hender som sørger for å holde høyt tempo gjennom vinteren. Dette prosjektet snakker direkte til hjertet hos mange eikerværinger.

Mye å glede seg til

– Vi ønsker å få folk til å stoppe her på vei til Blaafarveværket. Vi ligger jo naturlig på veien enten man kommer fra Oslo, Drammen eller Kongsberg, sier styremedlem Rolf Andersen, som også lover livemusikk til uteserveringen våren 2023. Han er nemlig musiker, med et stort nettverk i musikkmiljøet.

–Tenk så fint det blir å komme hit en lørdag formiddag, overvære en konsert, se på glasskunst, gå en runde i parken og unne seg en bedre lunsj! sier Gustavson.

Brukskunst er litt som en bunad

I den gamle stallen møter vi glassblåsermester Daniel Erlandsson. Han har sitt daglige virke her. Innetemperaturen tilsier t-skjorte som arbeidsantrekk. Det glitrer i glasskunst, og det lyser fra ovnen der hvor glass smeltes om til – ja – hva lages egentlig her? – Her lager vi hovedsakelig brukskunst. Mye smått, som ulike drikkeglass, men også noen større ting, forteller Erlandsson. Det er han som har designet produktene vi ser rundt oss. Forseggjorte vinglass og drammeglass i alle tenkelige farger dominerer.

–Det hender at folk forteller meg at de har Nøstetangen-glass hjemme som bare står til pynt. Men man kan ikke være så redd for å ødelegge dem, dette er kunst som skal brukes. Altså brukskunst. Tenk på det som en bunad! Noe ekstra fint som du tar frem på spesielle dager, smiler kunstneren.

Visste du at du kunne leie lokaler på Nøstetangen?

De har lokaler for opptil 50 personer, samt et velutstyrt kjøkken til disposisjon. Nøstetangen Senter driftes på dugnad.

I styret sitter Håvard Lind (styreleder),Marianne Werp, Rolf Andersen, Morten Lauvbu, Bernt-Egil Tafjord (kommunerepresentant), Bente Gustavson og Eva Nordby.

Vil du se glasskunst bli til? Det kan du!
Sjekk nettsiden deres for mer informasjon.