Nøstetangen – Hokksunds nye turistmål

Utgangspunktet var og skal fortsatt være glasskunst, men nå blir det et senter med enda bredere appell

Etter lengre tids ombygging og tilbygg av en ny fløy, kunne Nøstetangen museum gjenåpne dørene og ønske velkommen til den historiske glassgården ved det som må kunne kalles Hokksunds fineste parkområde.

Ombyggingen har til nå kostet rundt åtte millioner kroner, men stiftelsen, som nå skal drifte det nye senteret, er ikke ferdig med det videre arbeidet.

Sparebanken Øst har bidratt med 3,5 millioner i potten.

–Midlene fra banken er helt avgjørende for at vi kan realisere dette, sier styremedlem Bente Gustavson.

Se film

Ny utstilling i 2023

Nøstetangen Senter består av glassblåserverksted, museum og galleri. I år inviterer de til en helt ny utstilling i nye lokaler.

Her får du laksens historie og betydning for lokalsamfunnet kalt «Samfunnet under Hellefossen». Den er å finne i museets nyopprettede fløy – i kjelleren.

Det er stiftelsen Nøstetangensenteret – som det nå heter – som sammen med grunneierlaget og Østsiden Jeger- og Fiskerforening som står bak utstillingen.

Mye å glede seg til

Nøstetangen kan også skilte med en flott, ny terrasse, der folk kan nyte mat, drikke og den fine utsikten over parken.

– Vi ønsker å få folk til å stoppe her på vei til Blaafarveværket. Vi ligger jo naturlig på veien enten man kommer fra Oslo, Drammen eller Kongsberg, sier styremedlem Rolf Andersen, som også lover livemusikk til uteserveringen. Han er nemlig musiker, med et stort nettverk i musikkmiljøet. 

–Tenk så fint det blir å komme hit en lørdag formiddag, overvære en konsert, se på glasskunst, gå en runde i parken og unne seg en bedre lunsj! sier Gustavson.

Brukskunst er litt som en bunad

I den gamle stallen møter vi glassblåsermester Daniel Erlandsson. Han har sitt daglige virke her. Innetemperaturen tilsier t-skjorte som arbeidsantrekk. Det glitrer i glasskunst, og det lyser fra ovnen der hvor glass smeltes om til – ja – hva lages egentlig her? – Her lager vi hovedsakelig brukskunst. Mye smått, som ulike drikkeglass, men også noen større ting, forteller Erlandsson. Det er han som har designet produktene vi ser rundt oss. Forseggjorte vinglass og drammeglass i alle tenkelige farger dominerer.

–Det hender at folk forteller meg at de har Nøstetangen-glass hjemme som bare står til pynt. Men man kan ikke være så redd for å ødelegge dem, dette er kunst som skal brukes. Altså brukskunst. Tenk på det som en bunad! Noe ekstra fint som du tar frem på spesielle dager, smiler kunstneren.

Visste du at du kunne leie lokaler på Nøstetangen?

De har lokaler for opptil 50 personer, samt et velutstyrt kjøkken til disposisjon. Nøstetangen Senter driftes på dugnad.

I styret sitter Håvard Lind (styreleder),Marianne Werp, Rolf Andersen, Morten Lauvbu, Bernt-Egil Tafjord (kommunerepresentant), Bente Gustavson og Eva Nordby.

Vil du se glasskunst bli til? Det kan du!
Sjekk nettsiden deres for mer informasjon.