Redning på hjul

Drammensmarka og Drammenselva innbyr til flotte tur- og naturopplevelser. Og for at vi skal kunne ferdes trygt, trengs det solid lokal beredskap

En viktig del av beredskapen står Røde Kors Hjelpekorps for. Derfor har Sparebanken Øst i år gitt bidrag til ny utrykningsbil til Drammen Røde Kors, og ATV til Nedre Eiker Røde Kors.

Kjenner du til hjelpekorpsets arbeid?

De frivillige i Røde Kors Hjelpekorps får opplæring i søk, redning og førstehjelp, og bistår andre instanser i å eksempelvis gjennomføre redningsaksjoner når noen har skadet seg i terrenget. Deres aktivitet er omfattende, og i vårt eget nærområde er det mange som bidrar til at du og dem du er glad i er litt tryggere ute på tur.

Ny ATV til Nedre Eiker

Vi besøkte Nedre Eiker Røde Kors i Mjøndalen, hvor vi møtte korpsleder Govinda Hillestad og lokalforeningsleder Rune Skjolden. Tidligere i år kunne de endelig ta i bruk sin nye ATV,anskaffet med støtte fra banken. – Mye av grunnen til at vi valgte dette kjøretøyet er at vi er mye ute i skog og mark. Akkurat dette kjøretøyet vil få lavere marktrykkfordi den fordeler vekten bedre, og gir mindre påvirkning av naturen når vi henter mennesker i ulendt terreng utenfor oppmerkede løyper, sier Hillestad. Hjelpekorpset skal etter sigende være best påsøk og redning utenfor vei. Det er hit du kan ringe for å få hjelp, dersom luftambulansen føles i overkant voldsomt. Det lokale hjelpekorpset i Nedre Eiker har vanligvis opp motfem redningsaksjoner i året, i tillegg til leteaksjoner, sanitetsvakter og andre oppdrag. ATV-en har allerede vært med på flere jobber, blant annet under ekstremværet Hans.

Uten støtten fra banken hadde det tatt oss opp mot åtte år å finansiere en slik ATV, sier Skjolden.

Hvem kan kjøre ATV-en?

– Målet er flest mulig. I tillegg til billappen, kreves et ATV-kurs, sier Hillestad. Skjolden legger til at Røde Kors sentralt tilbyr slike kurs, og at lokallaget har sendt tre medlemmer på opplæring hittil i år. De håper det blir minst like mange neste år. ATV-en er spesialtilpasset og basert på en modell som brukes av blant annet brannvesenet. Den er laget for å gjøre det enkelt å håndtere pasienter, og ikke minst så behagelig som mulig for pasienter å bli fraktet. Kjøretøyet har plass til to personer fra hjelpekorpset, samt en pasient og en pårørende. Med en vippbar båre går arbeidet lettere, og mannskapet kan bruke mer av kapasiteten sin på pasienten.

Ny utrykningsbil på vei til Drammen Røde Kors

Også i Drammen har banken bidratt til nytt kjøretøy i år. I skrivende stund får mannskapsbilen utstyr som passer til det den skal brukes til. Både anskaffelsen og ombyggingen skjer gjennom lokale leverandører. Hans-Petter Christensen, styreleder i Drammen Røde Kors, sier at bankens bidrag inngår i en stor satsing:

– I vår signerte vi en beredskapsavtale med Drammen kommune der vi også har med oss Norske Kvinners Sanitetsforening og Norsk Folkehjelp. Avtalen er særlig aktuell etter at Totalberedskapskommisjonen i juni i år la frem sin utredning, der betydningen – og nødvendigheten – av frivillighet i beredskap favner mye videre enn de fleste tenker på.

Videre forklarer Christensen at oppdragene blir flere og mer sammensatte enn tidligere. Fremtiden vil kreve enda mer av både offentlige myndigheter og frivillige organisasjoner. – Drammen har et aktivt hjelpekorps og trenger et driftsikkert transportmiddel som sørger for at både mannskap og materiell kommer trygt frem. Den nye bilen vil være med på å sikre beredskapen i Drammen.

Styrken er at Røde Kors arbeider sømløst og dermed vil den også bidra til at Røde Kors fungerer på tvers av kommune- og fylkesgrenser når behovet er til stede, avslutter han.

Meningsfylt

Tilbake til Mjøndalen, hvor ATV-en er kjørt ut på grusplassen for demonstrasjon. Vi spør Hillestad og Skjolden hvorfor de egentlig driver med alt dette.

Vi gir mye av tiden vår, men vi får jaggu mangedobbelt igjen i form av samhold og bekjentskaper, sier Skjolden.

Selv har han vært medlem i 51 år, og har blitt kjent med folk fra Alta til Lillesand.

– Og så får man mye mestringsfølelse her, legger Hillestad til. Du får være med på kursing innen områder du er interessert i, om det er vannredning eller ATV-kjøring.

Det står alltid folk og heier deg frem, som vil at du skal lykkes. Og for meg personlig er det fint å få tilbringe tid ute i naturen sammen med så mange bra mennesker og samtidig kunne bidra når det smeller, avslutter Govinda Hillestad