Satser på bærekraftige boliger

I samarbeid med Sparebanken Øst skal Flaget AS bygge 12 fremtidsrettede Plusshus

Du har sikkert hørt om passivhus og nullutslippsbygg som har en konstruksjon som gir et vesentlig lavere energibehov enn tradisjonelle bygg. Et plusshus tar steget videre og produserer mer energi enn det forbruker. 

Plusshus er et hus for fremtiden som gir høyere komfort til lavere bokostnader. Å velge et plusshus er en økonomisk god investering, samtidig som det er det beste for miljøet. 

Daglig leder hos Flaget AS, Torger Terum.

Flaget AS ble opprettet i Hokksund i 1995 som et enkeltmannsforetak. I dag er firmaet en velkjent aktør i byggebransjen med 60 ansatte. De er store både på bolighus, leilighetskomplekser og næringsbygg. – Vi har alltid jobbet for å ligge i forkant og har god erfaring med blant annet passivhus. Da muligheten for å bli med på et Plusshusprosjekt på Ormåsen dukket opp, var vi ikke i tvil om at dette var noe vi ville være med på, sier Terum. På bildet over ser vi Torger Terum, daglig leder hos Flaget AS, Karoline Flatin Lien (energiberegning/simulering) og David Zijdemans (energirådgiver fra Zijdemans Consulting). Ikke til stede da bildet ble tatt: Nina Wedde Rossvik (arkitektur) og Kristin Engevik Kristoffersen (økonomi).

Gunstige betingelser

Flaget AS ble bedriftskunde i Sparebanken Øst i forbindelse med samarbeidet om prosjektet. Banken har gitt finansiering til tomtene, samtidig som banken tilbyr potensielle kunder et grønt boliglån. – For oss som bank er det ekstra stas at det er en lokal utbygger som skal planlegge og gjennomføre prosjektet. Ormåsen er et attraktivt område i Øvre Eiker, som kan by på både matbutikk, barnehage og barneskole, i tillegg til at det er naturskjønt og familievennlig. Vi har derfor tro på dette prosjektet. Ved å tilby et grønt boliglån med gunstige betingelser håper vi at mange vil få øynene opp for byggeprosjektet, og at vi med det kan være med på å tilrettelegge for bærekraftige boliger. Denne typen hus er bolig for fremtiden, og derfor er det ekstra spennende å være med på dette sammen med en lokal aktør, sier avdelingsbanksjef personmarked, Anita Hals Smørgrav.

De topp moderne plusshusene har alle en tomt på 900 m2 og et BRA på 165 m2. Husene har overbygd terrasse, carport, 3-4 soverom, to stuer, to bad og vaskerom.

Ny teknologi

Det er et faglig sterkt team hos Flaget AS som står bak de 12 topp moderne plusshusene. Her er velkjente og driftssikre teknologiske løsninger satt i system på en smart måte. – Husene vil ha integrerte solcellepaneler på taket som vender mot sør. På denne måten kan huseier spare strømutgifter fordi de produserer strømmen selv. Og det man ikke bruker, kan man selge videre. Husene vil ha balansert ventilasjonsanlegg med varmegjenvinning, der et viftesystem sørger for frisk og renset luft til enhver tid. En varme- pumpe med energibrønn henter varme fra bakken som transporteres i husets vannbårne system. Store deler av husets oppvarmings- og varmtvannsbehov blir da gratis og miljøvennlig, forteller energirådgiver David Zijdemans og fortsetter: – Badene tilrettelegges med ekstra varme, og det er mulig å få miljøvennlig kjøling på soverommene som tilvalg. Energibrønnen gjør det også mulig å ta oppvask og klesvask på en miljøvennlig måte. Vannet som blir brukt vil bli varmet opp av en varmepumpe med energibrønnen. I tillegg kan huskjøperne installere elbillader i carporten og på den måten virkelig få full uttelling for egenprodusert strøm. Et annet tilvalg er varmtvann i hagekranen.

Smarthusløsninger

Mange som kjøper et moderne hus i dag ønsker også smarthusløsninger. – Spennende smarthusløsninger er tilvalg. Det betyr at kjøperne kan velge løsninger for å styre både lys, solskjerming, varme, sikkerhet og ventilasjon i ett felles system fra et panel, mobilen eller nettbrettet, sier Terum. Planleggingen av plusshusene startet for cirka ett år siden, og så langt har det vært stor interesse rundt prosjektet. Terum har derfor tro på at interessen bare vil ta seg opp så snart visningshuset står klart. – Byggingen av visningshuset er i gang, og det vil nok bli enklere for folk å bestemme seg da. Ved et kjøp står vi for alt gjennom hele byggeprosessen, så her kjøper man et nøkkelferdig hus meg mange muligheter for tilvalg.