Smarte tips ved kjøp av bolig

Vi kjøper ofte bolig med følelser, men det må også være en rasjonell beslutning

Vårt viktigste tips til de som skal kjøpe bolig, er gode forberedelser. Det sier administrerende direktør Frode L. Nyhus i Dialog Eiendomsmegling

– Når man skal ta et av sine livs viktigste valg, er det veldig viktig å ha tenkt nøye gjennom både økonomi og boligbehov. Boligkjøp er ofte preget av følelser. Utfordringen er at beslutningen skal være rasjonell. Her har vi samlet noen gode tips til deg som vurderer å kjøpe bolig.

Gjør deg grundig kjent med boligen. Les alle dokumenter som salgsoppgave og takst nøye før du går på visning. Et av de viktigste dokumentene er selgers egenerklæringsskjema. Her fremkommer hva selger vet om kritiske forhold knyttet til boligen som selges.

Skaff deg finansieringsbevis før du går på visning. Budrunden kan ofte starte første arbeidsdag etter visningen. Da må finansieringsplanen din være i orden. Book et møte med bankrådgiveren din slik at du er klar til å by på drømmehuset.

Skaff deg en verdivurdering dersom du skal selge egen boligKontakt en anerkjent og god megler og innhent en e-takst (verdivurdering). Salgsverdien på huset du skal selge vil innvirke på finansieringsbeviset du får i banken din.

Ta gjerne med en fagmann på visningen. Gå grundig gjennom boligen både innvendig og utvendig når du er på visning. Det er alltid smart å ta med seg en bygningsteknisk person.

Vær forberedt på budrunden. Før du legger inn bud, er det viktig at du setter en grense for hva du ønsker å bruke. Dette er ikke informasjon du deler med megler eller selger. Gjør deg opp noen tanker og vær enig om fremgangsmetode med den du eventuelt kjøper boligen sammen med. Bli enige om hvor mye dere byr.

Husk å informere bankrådgiveren din at du skal i budrunde. Eiendomsmegleren vil underveis i budrunden sjekke at finansieringen er i orden. Megler må derfor kunne kontakte din rådgiver i banken.

Ikke by på mer enn en bolig om gangen. Vinner du budrundene på flere boliger samtidig så er du faktisk pålagt å kjøpe de det gjelder. Det eksisterer ingen angrerett ved kjøp av fast eiendom. Dette er lovregulert.

Overtakelsestidspunkt er viktig. Det kan lønne seg å være fleksibel på overtakelsestidspunkt dersom det er mulig for deg.

Lykke til i boligjakten!

Dialog Eiendomsmegling eies 35,9 % av Sparebanken Øst. Husk å si at du er kunde i Sparebanken Øst hvis du trenger meglertjenester fra Dialog Eiendomsmegling, det vil gi deg gunstig pris. 

Se mer om Dialog Eiendomsmegling