Ta i bruk mulighetene gjennom PSD2

PSD2 gir deg muligheten til å samle kontoer fra flere banker i vår nettbank og gir deg bedre kontroll på pengene dine.

De nye reglene for betalingstjenester kalt PSD2 eller betalingsdirektivet utarbeidet gjennom EU direktivet trådte i kraft 14. september 2019. De nye tjenestene gir deg som kunde nye muligheter gjennom å få tilgang til konto fra flere banker i en og samme nett- og mobilbank.  Du kan se saldo, bevegelser og i tillegg gjennomføre betalinger i vår nettbank selv om kontoene dine tilhører ulike banker. PSD2 er en positiv utvikling innen betalingstjenester som møter et stadig større behov for fleksibilitet hos deg som kunde og vi anbefaler deg å ta i bruk tjenesten.

Vi legger til rette for en enklere bankhverdag

Samler du kontoer fra flere banker i vår nett- og mobilbank vil du få en bedre totaloversikt over din økonomi. Kontoer du henter inn vil gi deg informasjon om saldo og transaksjoner knyttet til de ulike kontoene dine. Du kan i tillegg gjennomføre betalinger fra alle kontoer du henter inn i din kontooversikt. For å få tilgang til kontoene fra andre banker må du selv gi samtykke til at vi kan hente inn kontoinformasjonen fra andre banker. 

Det er fortsatt noen banker som ikke har fått denne løsningen på plass, men du vil få opp en liste over hvilke banker som er klare når du skal hente inn andre kontoer.

Hvordan hente inn kontoer fra andre banker?

Her er en enkel steg for steg oppskrift til hvordan du kan få tilgang til kontoer fra andre banker.

Slik henter du inn kontoer fra andre banker:

  1. Logg inn i nettbank eller mobilbank
  2. Trykk på «Kontoer fra andre banker» under «Kontoer og lån» i menyen
  3. Velg legg til konto fra annen bank
  4. Skriv inn navnet på banken du ønsker å hente konto fra og trykk «Neste»
  5. Gi samtykke til at banken kan innhente informasjon ved å trykke «Godta og gå til neste»
  6. Signer gjennom BankID
  7. Kontoene dine vil nå bli synlig i oversikten din

Du kan legge til konto fra andre banker både i mobilbanken og i nettbanken.

Hva med sikkerhet rundt PSD2?

Formålet med den nye betalingsdirektivet er følge med i utviklingen for betalingstjenester i markedet, og dermed modernisere regelverket til fordel for deg som forbruker. PSD2 har som ambisjon å beskytte deg som kunde gjennom en sikrere teknisk betalingsløsning for nett samt tilgang til kontoer på nett. Da de nye reglene trådte i kraft har dette gitt muligheten til at andre aktører enn banker også kan gjennomføre betalingstjenester på dine vegne. Du må selvfølgelig gi samtykke til hver enkelt aktør for at dette skal være mulig å gjennomføre. Det er viktig å merke seg at alle som tilbyr denne type tjenester må, i likhet med bankene, ha konsesjon og være underlagt krav og tilsyn fra Finanstilsynet, Datatilsynet og Forbrukertilsynet.

PSD2 og svindel

Svindlere finnes det overalt, og deres metoder blir smartere og mer utspekulert.  Du må derfor være varsom med hvem du gir samtykke til. Får du en forespørsel om samtykke fra en aktør som er ukjent eller som gjør deg usikker, bør du gjøre en bakgrunnssjekk. Avslå heller forespørselen for å være på den sikre siden. Gir du samtykke til en tredjepart med uærlige hensikter er du selv ansvarlig for økonomiske tap.

Hva betyr egentlig PSD2?

Betalingstjenestedirektivet PSD2 står for payment services directive nr 2. 2 tallet indikerer at dette er en videreutvikling av tidligere betalingsdirektiv. Innføringen av PSD2 vil fremme innovasjon og gi deg som kunde bedre tekniske løsninger for å utføre betalinger og holde oversikt over din privat økonomi på tvers av forskjellige banker.