Vet du hva du bruker penger på, kommer det tydelig frem hvor mye penger du har igjen av lønningen hver måned. Den oversikten er viktig for kun å bruke penger etter evne og for å kunne se hvor mye man kan spare, forteller Haaland.
For det er dumt å bruke penger på det du ikke trenger. Det er heller ikke smart å bruke penger du ikke har, som tærer på kredittkortgrensen. Sørg derfor for at du betaler de dyreste lånene dine innen fristen. Da slipper du å betale høye renter.
Det er også mulig å samle dyre lån ved å refinansiere boliglånet. Og merker du at lommeboken din er slunken og trenger litt mer penger? Sjekk om du kan gjøre noe med nedbetalings-tiden på lånet ditt slik at du ikke betaler like mye i måneden. Du kan logge deg inn i nettbanken og gjør denne endringen selv. I nettbanken kan du forresten også endre trekk-konto, månedlig innbetaling og mye mer.
Logg inn i nettbanken
Spar det du kan
Har du penger til overs, kan det være smart å plassere de litt mer lønnsomt enn om du har de stående på brukskontoen.
Tenker du å plassere penger og la de stå over lengre tid kan fond og plasseringskontoer være en god løsning. Sparer du langsiktig vil du normalt sett få mer igjen for pengene dine om du sparer i fond. Følg med på utviklingen, men det er sjelden smart å ta ut nå når det er urolige tider, understreker Haaland.
Også innskuddsrentene har gått opp, så nå finnes det en rekke bankinnskudd/spareprodukter som gjør at du kan få litt igjen på pengene dine. Spesielt hvis du låser innskuddet med 6 eller 12 måneder. Slik har du tilgjengelig penger når neste renteendring kommer.
Finn ditt spareprodukt
Fyll opp lommeboka
Høsten er også en god tid til å rydde i eget rot – altså ta en titt på verdiene dine som er utenfor lommeboka. Du kan sitte på mye fint du kanskje ikke trenger, men som andre har stor glede av. Og samtidig kan du tjene noen kroner, som kan komme godt med.
Bruk Tise, Finn eller Facebook for å selge ting du ikke bruker lenger. Eller på den andre siden; er det noe du trenger, sjekk bruktmarkedet. Gjenbruk er godt for miljøet, samtidig som du kan finne det du trenger til en billigere penge.
Gi boligen litt kjærlighet i høst
Din bolig er en stor og viktig investering i livet. Tar du vare på den, så får du mer igjen den dagen du skal selge. Og en god vane, når det begynner å blåse kaldt og bladene skifter farge, er å ta den årlige høstsjekken. Slik sikrer du boligen for skader og eventuelle utgifter det kan føre med seg. Vi har laget en liten huskeliste til deg:
- Rens takrenner og sluk for løv. Hell i vann for å sjekke at den ikke lekker
- Sjekk at takstein og pipebeslag sitter der de skal
- Vinduer og ytterdører sjekkes for sprekker som kan slippe inn vann og is
- Sjekk at grunnmuren er hel og har god dreneringen. Da holdes både vann og mus ute
- Pakk inn utemøblene og sørg for at eventuell presenning sitter godt fast
- Pakk inn skjøre busker og trær slik at de tåler litt snø
- Steng av utekranen
- Gjør klarutstyr du trenger til snøen kommer
- Plant løk i hagen så får du en fargerik vår
Ikke utsett høstsjekken
I en undersøkelse Frende forsikring nylig har gjennomført svarer 12 prosent av boligkundene at de utsetter nødvendig, planlagt vedlikehold på grunn av økte strømpriser. I snitt kostet hver skade på hus og innbo over 20.000 kroner i 2021. De fleste store skadene oppstår nå om høsten eller i løpet av vinteren, sier Øystein Øren, produktsjef i Frende forsikring i en pressemelding. Hvis du vurderer å utsette å gjøre reparasjoner, utbedringer eller ta tak i allerede oppståtte skader, bør du tenke deg godt om og være føre var.
Sparebanken Øst tilbyr hus- og hytteforsikringer med vanlig dekning eller med utvidet dekning. Sjekk hva som passer best for deg, i forhold til hva og hvor mye forsikringen dekker.
Se pris og kjøp forsikring