Det lukter nystekt i Krokstadelva

En gang måtte vi stenge ned produksjonen en ukes tid. Da fikk vi høre fra naboene at de savnet brødlukta!

De to arvtagerne i familiebedriften Bakermester Klausen, brødrene Pål og Ben tar imot oss i det sentrale bygget i Krokstadelva som både huser administrasjon og produksjon. Det dufter nystekte boller og brød. Det er ingen tvil: Vi er i hjertet av den kanskje mest velsmakende hjørnesteinsbedriften i Eiker.

<Se film

Grislakneipp

Sammen med broren Pål driver de bakeriet som ble etablert av besteforeldrene etter andre verdenskrig. Så å si alle som har vokst opp i Eiker og Drammen har et forhold til det tradisjonelle bakeriet. Mest kjent er de nok for klassikeren grislet kneipp, men de er også verdsatt for sine selskapskaker, ferske lunsjbakst, grovbrød, pølse- og hamburgerbrød og hveteboller, for å nevne noe. Dere går jo i denne nystekt-duften hele dagen lang. Hva spiser dere selv til lunsj? – Jeg pleier å variere mellom grislet kneipp og grislet grovbrød, sier Pål. Vi har et stort utvalg av brød i produksjon, men disse blir jeg aldri lei av. Det er jeg absolutt ikke alene om. Hvis vi prøver å forandre noe på «grislakneippen», for eksempel hvis snittene i brødet er dypere enn vanlig, får vi høre det fra kunder med én gang!

Godt Håndlag

Gjennom 76 år har familiebedriften både utvidet og utviklet seg, og er i dag en stor leverandør til dagligvarebutikkene, samtidig som de har beholdt det lokale preget. – Vi er ikke en stor industriell brødbakefabrikk. Her står de ansatte og fordeler krem på waleskringlene manuelt, forklarer Ben, der vi står i produksjonslokalet hvor det – foruten en stabel med wienerkringlebunner – er en pent dandert rekke med lysegrønne marsipankakelokk som for øyeblikket tar opp mesteparten av konditorbenken. Vi går videre til avdelingen hvor det pakkes brød. Hyller på hyller med helt fersk bakst, rett fra ovnen. Smilende ansatte med hansker og raske, rutinerte bevegelser. Mange av brødene skal til Kiwi, Meny, Joker og Spar. Noen skal til Bakermester egne bakeriutsalg.

– Særlig utsalget på Buskerud Storsenter er en populær møteplass for mange av kundene våre. Vi har også mindre bakeriutsalg på Gulskogen og Tangen, forteller Pål. 

Stabil hjørnesteinsbedrift

Gradvis har bakeriet kjøpt opp arealer i nabolaget for å kunne utvide produksjonen. I dag har hjørnesteinsbedriften 120 ansatte. Flesteparten av dem bor i nærområdet. Trygg og konservativ drift har bestandig vært viktig for familien Klausen. Bakeriet har opparbeidet seg en stor og variert kundemasse som inkluderer sykehus, barnehager og cruiseskip. – Nå leverer vi brød til 100 barnehager i Drammen – fra Berger til Krokstadelva, sier Ben.

– Vi er opptatt av langsiktige partnerskap. Vi har hatt samme bank i alle år, og er en aktiv bedrift i nærmiljøet. Blant annet sponser vi mye lokal idrett; bandy, fotball, ski …

Sparebanken Øst har vært en god støttespiller hvor vi har hatt samme kontaktperson i en årrekke. Det er fint å vite at han alltid er tilgjengelig når vi lurer på noe.

Kakebonanza

Hvordan er det å jobbe så tett på familie? – Nå er ikke alle her i familie, så klart, men jeg tror det gjør noe med stemningen at vi er en familiebedrift. Vi yter nok litt ekstra, sier Pål. Med alle de familieselskapene som ble utsatt under koronaen, har vi opplevd et kjempetrykk på bestilling av selskapskaker denne høsten. Både til konfirmasjoner, dåp og bryllup. De ansatte har vært utrolig flinke til å stille opp, slik at vi kan si ja til så mange forespørsler som mulig. Tenk for et privilegium det er, å få levere mat og kaker til folk gjennom alle de store begivenhetene i livet!

Kilde: Informasjonsbladet Verdier 2-21