Slik gjør du bilen klar for høst og kulde

Plutselig er det mørkt om morgenen og småglatt på veiene. Slik blir bilen din klar for høst.

Tekst: Frende Forsikring 

Høsten er i anmarsj og det er alltid lurt å tenke på hva man kan gjøre for å forberede seg. Høsten markerer ofte at det er på tide å skifte til vinterdekk på bilen, men det er mer du kan gjøre for at bilen er godt forberedt til høst og vinterværet. Vi kommer derfor med noen gode tips og råd til deg for hvordan du kan gjøre bilen klar. Men skulle du være ute for et uhell, så er bilforsikring det lureste du kan ha for å sikre deg best mulig.

Se vår bilforsikring   Bli kontaktet om forsikring

 

Dekksjekk

Dekkene er noe av det første vi tenker på når det kommer til vær og bil. Men det er ikke alltid nok å bare skifte dekk. Nedenfor finner du en sjekkliste for dekkene dine som hjelper deg med å bli klar for høsten.

  • Mønsterdybden på vinterdekk må være 3 mm, men 5 mm er anbefalt.
  • Sjekk mønsterdybden med en tommestokk.
  • Du kan kjøre med sommerdekk om vinteren, hvis forholdene tillater det. Men husk at fra 1. november til 2. påskedag må sommerdekkene ha en mønsterdybde på minimum 3 mm. I Nordland, Troms og Finnmark gjelder kravet fra 16. oktober til 30. april.
  • Sjekk lufttrykket i dekkene annenhver måned. Hvis du har 30 prosent for lite luft halverer du dekkets levetid. Du bør ha 10 prosent mer luft i vinterdekk enn sommerdekk. Trykket skal sjekkes når dekkene er kalde.
  • Korrekt lufttrykk står som oftest i bilens instruksjonsbok eller på innsiden av påfyllingslokket.
  • Et dekk varer vanligvis 3-4 sesonger, avhengig av kjørestil og kjørelengde.
  • Pigger er bare tillatt på vinterdekk for bil (unntak for MC).
  • Skiftet været før du rakk å skifte dekk? La bilen stå!
12. desember 2018

Billån

Billån er den vanligste måten å finansiere bil på, enten du skal kjøpe ny eller brukt bil. Søk billån via AS Financiering for noen av de beste betingelsene i landet.

Les mer om billån

Sikt på veien

Med med høsten kommer også høstmørket. Det er derfor viktig å se til at lysene på bilen fungerer optimalt, da lysene fra bilen noen ganger kan være den eneste lyskilden på veien. Med noen enkle steg kan du sikre sikten på veien. Sjekk at alle lysene virker som de skal. Vask lyktene så de lyser opp med full effekt. Sjekk innstillingene på nær- og langlys. Det er også viktig å huske på sikten gjennom frontruten. Da er vindusviskeren din beste venn. Vindusviskere bør undersøkes og vaskes rene med jevne mellomrom og høsten er en fin anledning til å sjekke tilstanden. Sjekk at gummien på viskerne er hele og rene. Bytt dem ut hvis de er slitte.

 

Ren og pen

En ren og ryddig bil er også en tryggere bil. Rydd bilen og unngå løse gjenstander. Hvis du bråstopper kan de skade deg og andre i bilen. For best mulig oversikt i trafikken bør du vaske alle rutene på innsiden av bilen, dette bedrer sikten for deg som sjåfør, men gir også bedre utsikt til dine passasjerer. Bilen kommer også til å sette pris på en runde i vaskehallen, dette er med på å forebygge slitasje.

Til slutt

Ta bort løv fra dreneringshullene på bilen. Hullene leder vann bort så det ikke ender i motorrommet eller andre steder det kan gjøre skade. Sjekk olje og oljefilter. Ofte er det nok å følge serviceintervallet, men det kan være en grei regel å bytte en gang i året. Sjekk nivået på frostvæsken. Det sjekker du selv ved å lokalisere beholderen under panseret. Sjekk at nivået er mellom minimum og maksimum. Sjekk frysepunktet på frostvæsken. Det kan du få hjelp til kjapt på en bensinstasjon eller et verksted. Bytt pollenfilteret en gang i året.

11. desember 2018

Reiseforsikring

Vi tilbyr reiseforsikring gjennom Frende. Denne reiseforsikringen er en av de aller beste. Reiseforsikringen gjelder fra du går ut døra hjemme, og når du er på reise i inntil 75 dager, uansett hvor ferden måtte gå.

Mer om reiseforsikring