140.000 kroner i kulturstipend

Fem unge talenter fra Drammen og Eiker er denne uken tildelt Sprang kulturstipend!

Kulturstipend-mottakerne er:

  • Olga Jørgensen (27) fra Drammen: piano, 30.000 kroner
  • Åsleik Kapstad (20) fra Drammen: klassisk accordion og jazz saksofon, 30.000 kroner
  • Marie Firing Lemme (20) fra Øvre Eiker: artist og låtskriver, 30.000 kroner
  • Helene Nordbye Nybø (24) fra Drammen: skuespill, 30.000 kroner
  • Jørgen Benjamin Windborg Larsen (22): dans/scenekunst, 20.000 kroner. Jørgen mottok også stipend i 2019 på 20.000 kroner. Totalt 40.000 kroner.

Vi mottok mange gode søknader, så juryen hadde en krevende jobb. I vår vurdering la vi vekt på at kandidatene skulle vise til gode resultater, og at de skulle ha vist en vilje til å satse. De fem vinnerne er verdige mottakere og det skal bli svært spennende å følge dem videre, sier Per Øyvind Mørk, i Sparebanken Øst.

Sprang-stipendet er midler som blir satt av fra bankens overskudd etter regnskapsårets slutt. For å være kvalifisert til å få stipendet må søkerne være i alderen 18 – 30 år, ha oppnådd et godt faglig nivå innen musikk, scenekunst, kreativ kunst eller litteratur og være fra Drammen eller Øvre Eiker kommune.

Søknadene har blitt vurdert av en jury som har bestått av Knut Harald Pleym (daglig leder Drammen Scener AS), Kai Gustavsen (daglig leder Kongsberg Jazzfestival), Jorunn Staavi Larsen (kommunalsjef kultur, idrett og frivillighet i Drammen kommune) og Per-Øyvind Mørk (Sparebanken Øst). Det er til slutt Styret i Sparebanken Øst som beslutter tildelingene.

Tildeling av Sprang kulturstipend skjer i desember hvert år.

Kulturstipend vinnere

Mer om stipendmottakerne:

Olga Jørgensen: En allsidig pianist med prestasjoner både som solist, kammermusiker og operarepetitør. Har to mastergrader fra Norges Musikkhøgskole i utøvende piano og operarepetisjon, samt en Bachelorgrad fra Royal Academy of Music i London. Har vunnet flere mesterskap, og opptrådt i lokale, nasjonale og internasjonale festivaler og konsertarenaer. Stipendiet skal brukes til videreutvikling av musikalske prosjekter og konserter med sin egen piano-duo.

Åsleik Kapstad: Ble tatt opp på Norges Musikkhøgskole i løpet av tiden på videregående ved St. Hallvard. Søkte seg deretter inn med accordion på Det Kongelig Danske Musikkonservatorium hvor han fikk toppkarakteren 12 ved opptaksprøven. Har deltatt og vunnet flere musikkmesterskap og masterclass i Europa. Drømmer om å oppnå internasjonalt nivå på begge instrumenter, men ønsker fortsatt å bidra i lokalsamfunnet. Stipendiet skal bruke til å kjøpe nytt accordion og videre studium.

Marie Firing Lemme: Går på Norges Musikkhøgskole. Hun brenner for norsk musikk med norske tekster. Har spilt på flere ulike festivaler de to siste årene. Stipendet vil hjelpe henne å fremme sin egenkomponerte musikk, samt vise frem sin egenart som musiker. Midlene vil brukes til å spille inn EP eller album med egne låter.

Helen Nordbye Nybø: Har spilt teater fra 11-års alderen. Gått på teaterlinje på folkehøgskole og ved Høyskolen Kristiania. Hun ønsker å videreutvikle sin egenskrevede forestilling og ta forestillingen inn i den kulturelle skolesekken. Stipendet skal brukes til oppsetning av forestillingen. Teksten har utgangspunkt i Henrik Ibsens verk, og kan være med på å gi barn og unge økt forståelse for og kjennskap til norsk litteratur. Forestillingen anser hun som viktig for en sårbar målgruppe, og handler om å tørre å være seg selv.

Jørgen Benjamin Windborg Larsen: Har gått på kunsthøgskolen i Oslo. Er nå frilandskunstner, og en av åtte som er med på en unik talentsatsing i regi av Nagelhus Schia Productions, Talent Norge og Bærum kulturhus. To ganger Nordisk mester og en gang europeisk mester i Irsk dans. 7. plass i VM. Semifinalist i Norske Talenter to ganger. Stipendiet skal brukes til å utvikle seg innenfor scenekunstfeltet. Se på forestillinger, ta kurs og følge kompanier.

 

Alle foto privat.