Axel Andersen AS – kjøttproduksjon siden 1872

Enten så er man med, eller så er man det ikke. Aksel Andersen kan skrive under på at det å jobbe i kjøttbransjen er en livsstil..

– Det å jobbe i kjøttbransjen er ikke bare en jobb. I fjor hadde jeg fri tre lørdager. Det blir fort litt sånn, at når man er hjemme, så er man på jobb, forteller daglig leder hos Axel Andersen AS, Aksel Andersen.

Han bor nemlig kun et steinkast unna kontoret, som gjør at skillet mellom jobb og privat går ved postkassestativet.
– Med lange dager er det en stor fordel å bo så nære som det jeg gjør. Jeg kan spise både frokost, lunsj og middag hjemme med familien. Dersom jeg skulle bodd utenfor Drammen er jeg redd jeg knapt hadde kommet meg inn døra om kvelden før ny arbeidsdag er i gang. Allerede som liten gutt visste han at det var familieselskapet han ville jobbe i, og i 1998, kun 27 år gammel, ble Andersen daglig leder for familiebedriften. Han ble med det 5. generasjon Andersen til å drive Axel Andersen AS videre.

Se film

Fra bås til bord

Familiebedriften har eksistert i Drammensområdet helt siden 1872, og med en fabrikk på litt over 4.000 kvadratmeter produserer Axel Andersen AS imponerende 13.000 tonn kjøtt i løpet av et år.

– Vi holder til på et stort område, og har totalt 37 mål. Det er rundt 50 ansatte, og mange avdelinger som kreves for å kunne drifte et så stort produksjonsanlegg. Vi leverer kjøtt i Viken, men vi har kunder over hele landet, fra nord til sør. Vi eier også 50 % av et slakteri i Trøndelag, i tillegg til at vi også mottar mye av kjøttet fra Hedmark, Oppland og Trøndelag. Vi liker å si at vi gjør alt fra bås til bord.

– Allerede klokken tre om natta starter vi med å skjære kjøtt for å levere ferske råvarer til kundene.

Lastebilene våre starter utkjøringen fra klokken 9-10 om morgenen. Vi leverer kjøtt primært til annen industri som lager forbrukerpakninger, men vi leverer også råvarer til restauranter i Drammensområdet.

Fått øynene opp for delikatesse og spesialslakt

I tillegg til kjøttskjæring har Axel Andersen AS også åpnet en butikk i Drammen, Hansen og Andersen. Butikken fyller to år i mai, og her finner du alt fra sjømat og biffer, til spekemat og pølser.

– Mange tror det er en ren delikatessebutikk, men her finner du alt du måtte ønske av kjøtt og sjømat. Vi får også en god del spesialbestillinger. Som eneste bedrift som tilbyr dette i Drammen ser vi en stor pågang fra kundene. Vi har hatt rekordomsetning i 2020, noe som ikke minst skyldes koronarestriksjoner og at mange derfor har ønsket å kose seg litt ekstra hjemme.

Presisjon og tempo i særklasse

Andersen stortrives i rollen som daglig leder, og jobber primært med kjøp og salg. Allikevel klarer han ikke motstå fristelsen til å sjekke tempen på produksjonsavdelingen jevnlig. – Det er der all moroa skjer. Det er et enormt tempo, og det er imponerende å se hva de ansatte får til. Det skjæres mellom 10 og 12 storfe per mann, per dag. Jobben krever både presisjon og godt verktøy, så jeg må innom og titte litt. I tillegg er det viktig for meg å være synlig og til stede for de ansatte, og ikke minst følge med på avdelingene.

Kundeforhold i generasjoner

Safen jeg har på kontoret stammer fra nettopp Sparebanken Øst og tiden hvor bestefar drev bedriften. Det sier litt om hvor lenge vi har vært kunder, ler Andersen.

Det er tydelig at det er sjel i veggene i familiebedriften, for også i gangen står det en gammel safe som stammer fra banken, og en svunnen tid.

Andersen er bedriftskunde i Sparebanken Øst, og har nok et lenger kundeforhold enn mange kan skryte på seg. Allerede ved oppstart av bedriften i 1872 startet kundeforholdet med det som den gang het Skoger Sparebank. – Bestefar satt i styret i Skoger Sparebank, så vi kan se tilbake på et langt og godt samarbeid med banken.

Hver gang vi har foretatt oss noe er det Sparebanken Øst som leverer de beste vilkårene, og vi føler oss godt ivaretatt.

Omsetningsvekst i en krevende tid

Til tross for at 2020 for mange var et krevende år, har Axel Andersen AS hatt en omsetningsvekst på over 10 %, og landet på totalt 833 millioner. – Jeg er stolt og ydmyk over året som har vært. Jeg føler med alle som ikke har vært like heldige, men samtidig er jeg utrolig stolt over hva bedriften har fått til, forteller Andersen og hyller de ansatte. – Det er de som er driften. Det er de som gjør jobben, alt fra kjøttskjæring, kverneavdeling, pakkeavdeling, sjåfører og ekspedisjon. Det er et fantastisk team å ha i ryggen. Nå som vi er godt i gang med 2021 er jeg spent på å se fortsettelsen.

Kilde: Informasjonsbladet Verdier nr 1-21, foto: Elin Eike Worren