Begynte å sykle for gøy, nå er sykling selve livet

Det hele begynte med spinning og en instruktør som mente at hun også ville ha godt av å sykle ute i frisk luft.

Lite visste Norges eneste profesjonelle banesyklist Anita Yvonne Stenberg at hun skulle kvalifisere seg til OL 2020 (nå flyttet til 2021) da hun for 12 år siden startet å sykle utendørs.

Anita Yvonne Stenberg er 27 år og fra Drammen. Hun er utdannet klinisk ernæringsfysiolog, og har siden 2012 bodd og trent i København. Et valg hun tok for å få kunne trene på banesykling innendørs, noe som ikke er mulig i Norge på grunn av mangel på anlegg. I Danmark ligger det til rette for henne med tilgang på velodrombane og landeveier som skapt for fart. Her tar hun stadig nye skritt på veien til OL deltakelsen som er hennes absolutt største mål.

Jeg ble bitt av basillen, og visste med en gang at det var akkurat denne type form for sykling jeg elsket. Kort, intenst, eksplosivt.

Anita Yvonne Stenberg, VM bronse i banesykling

Spennende prosjekt

I korona-tiden har det også i Danmark vært restriksjoner med stengte treningssentre og velodrombane. Anita har derfor tatt i bruk landeveien og installert treningsutstyr i leiligheten sin. Hun og hennes trener Kenneth Berner er nå i gang med et nytt og spennende prosjekt for å optimalisere treningen hennes. Prosjektet går ut på å studere hvordan kvinners syklus og kosthold påvirker treningsutbyttet. I minst et halvt år fremover skal det måles; morgenpuls, morgentemperatur, søvn, vekt og humør. I tillegg registreres alt matinntak med tanke på kcal, protein og karbohydrater. De har tatt i bruk søvnmonitor, laktatmåler og urinprøveanalyse og Anita har lovet oss en rapport – den gleder vi oss til å se.

Fra 0 til 100 på 12 år

Anita startet å sykle i 2008 bare for å ha det gøy og få litt avveksling fra spinning-timer. Etter å ha jobbet en hel sommer for å få råd til landeveissykkel begynte hun først i Drammen Cykleklubb og litt senere ble det overgang til Asker Cykleklubb som hadde et elitemiljø. En ulykke gjorde at hun mistet landeveis-NM i 2009, men det var også på grunn av det at hun som junior vant sin første NM gullmedalje på bane da denne konkurransen foregikk senere på året. Etter det satset hun videre på landevei og banesykling. I 2011 fikk hun en litt spesiell bursdagsgave av sin ungarske mor. Hun fikk lov til å trene med det Ungarske banelandslaget i tre uker. Da hun så fikk lov til å konkurrere sammen med dem var det gjort!

Siden den gang har hun gått fra å være amatør til å være en av verdens beste banesyklister. 20-30 timers trening i uken utenom konkurransesesong fordeles mellom sykkeltrening på bane og landevei i tillegg til vekttrening, yoga og mental trening. Takket være noen få samarbeidspartnere som blant annet Sparebanken Øst, får hun det hele til å gå rundt sammen med en deltidsjobb som kundekonsulent i et garn-firma.

Min største motivasjon er gleden av å sykle

Gleden av å få det kicket som både treningen og konkurransene gir, og den følelsen av og endelig lykkes – det er det som motiverer henne. Den følelsen av å klare noe, enten en trening eller konkurranse, som føles uoppnåelig og likevel klare det. Det er rett og slett en følelse jeg elsker, sier Anita.

Mitt største mål er OL. Dog har jeg også en minst like stor drøm om å vinne både EM og VM. Jeg elsker å utfordre meg selv og se hvor god jeg kan bli.

Anita deler gjerne hverdagen sin med sine følgere på sosiale medier. Vi synes det er spennende å følge hennes oppdateringer om livet som banesyklist med det norske flagget på brystet og målsetningen om Tokyo OL tatovert på kroppen.

Følg henne du også

 

Anita Yvonne Stenberg – Meritter

Norgesmester 75 ganger
Nordisk mester 17 ganger
Verdenscup/Nations Cup to gull, en sølv og en bronse
VM bronse 2020
5. plass i Tokyo OL 2021
EM gull i 2022, 2023 og 2024
EM sølv i 2024
Medaljene er tatt i 4 forskjellige disipliner