Dagens Spire: Middelalderen er ikke slutt!

I hvertfall ikke for Fiskum Kulturminnelag. Hvert år, omkring Olsok, samler de seg til storslått feiring tre dager til ende.

I år er det 15 år siden den frivillige organisasjonen for første gang arrangerte Fiskum middelalderdager. Derfor ønsket de å slå litt på stortromma. For å få til et autentisk og spennende familiearrangement med godt programinnhold var det behov for frivillige som var villig til å ta i et tak. Og den frivillige innsatsen som gjengen i Fiskum Kulturminnelag har vist oss det siste halvåret, ja den skal man lete lenge etter. Nå blir det både 5 dager sommerskole og 3 dagers middelalderfeiring.

Holder kulturarven i hevd

Et aktivt styre med genuin interesse for kulturarv startet med å få oversikt over hva de kunne greie å få til og hvor mye det ville koste. De delte opp i ulike prosjekt, og tenkte at de kunne få til noen enkelt prosjekt og så bygge videre, alt ettersom hva de kunne få inn av penger.

De satte seg ned og søkte gavefondet Spire om penger til ett av prosjektene. Vi leste søknaden nøye og ble imponert over deres ideer. Med en solid faglig tyngde blant de frivillige, så vi raskt at dette var gull verdt. De søkte om 100.00 kroner til ett av delprosjektene, men vi ønsket at bidra til at alle planene kunne realiseres. Derfor fikk de 350.000 kroner, og med det kunne forberedelsene virkelig settes i gang.

21. juni 2024

Vi ønsker å tilby varierte og lærerike aktiviteter for barn, unge og voksne uten å ta betalt fra publikum.

Samtidig formidler vi en viktig lokal kulturarv på historisk grunn. Reidun Bollerud, Fiskum Kulturminnelag

21. juni 2024

Middelalderdagene

Fiskum Gamle kirke

22.-25. juli Olsokleir for barn

26.-28. juli Gratis for hele familien

21. juni 2024

Middelalderleir

Med det gamle kulturlandskapet som bakteppe lages en teltleir fullspekket av aktiviteter fra en svunnen tid, som barn og voksne kan prøve seg på. Arrangementet er et samarbeid mellom flere aktører rundt Fiskum. Med seg på laget har Fiskum Kulturminnelag, Fiskum menighet, Fiskum grendeutvalg og Øvre Eiker kommune.

Det er gratis inngang og hvor det legges vekt på å fortelle og vise hvordan folk levde i middelalderen. Og så kan barn og voksne få prøve det selv gjennom spennende aktiviteter som barkebåtrace, skrivestue, stokkebåtpadling, kultursti og mye annet. Hver kveld er det konserter med lokale og nasjonale navn på plakaten, og lørdag kveld blir det tradisjonelt middelaldersk gjestebud.

Sommerskole

Sommerskolen er i regi Øvre Eiker kommune. Det er et variert tilbud som varer gjennom hele skoleferien der man vil få mulighet til å prøve aktiviteter innen idrett, mat, kultur og kunst, musikk, teater, kulturhistorie og forskning og moderne teknologi! I fjor gav vi penger til sommerskolens aktivitet rundt utgravingen på Sem. I år er en av aktivitetene 5 dager på Fiskum med lek, læring og mat fra middelalderen.

Dette blir garantert dager fylt av mye moro og mye gammelt – som sikkert er helt nytt for dagens unge.

21. juni 2024

Alle kluter til!

Fiskum Kulturminnelag har hatt en travel høst. Styret har gjennomarbeidet planene og ansvar er fordelt. Og jammen har det blitt aktivitet i bygda. I vinter ble det nemlig arrangert workshops i både draktsying og matlaging. Gjennom praktiske oppgaver har disse kursene samlet kulturinteresserte mennesker til fellesskap og læring. Historiene rundt bordene har gitt oss en viss forståelse av hvordan folk levde i riktig gamle dager.

I tillegg har lokale sangstjerner samlet seg til korøvelser og spill i middelalderstil. Både koret og soloartister møter du både under konsert i kirken og i gjestebudet.

Vi er ikke i tvil, dette arrangementet vil sette både stor og små i genuin middelaldersk stemning.

Besøk oss på stand

For oss er det selvsagt å delta aktivt på middelalderdagene. Vi lover mye lek og aktivitet i og ved teltet vårt. Du finner oss lett – i våre nydelige drakter anno 1274. I fargene blått og gult. Hver eneste en er de sydd for hånd! Tusenvis av bittesmå sting er blitt til bukser, kjortler og kjoler. Flittige hender som gikk på kurs i vår, og har lært seg draktsøm har sittet i utallige timer. Resultatet? Ja det er seks helt fantastiske spesialtilpassede drakter til oss i banken. Vi er så stolte!

Også ordfører i Øvre Eiker, Adrian Kjølø Tollefsen har fått sin egen drakt sydd. Skal ikke røpe mye mer om hans rolle i middelalderdagene, annet enn at han er en historisk skikkelse!

21. juni 2024

Ta med familie og venner og besøk middelalderdagene ved Fiskum Kirke, 26.-28. juli. Da vil du se på nært hold hvordan livet i 1274 virkelig kunne være.

Se program

Les mer om nærmiljøtiltak som har fått støtte

I serien #DagensSPIRE gir vi deg innblikk i prosjekter som har fått støtte fra Gavefondet SPIRE. Her kan du lese mer om hvordan de påvirker alle innbyggerne i nærmiljøet.

Les mer