Dagens Spire: Nabovarsel – lytt etter korpsmusikken

Kjære alle naboer i området rundt Gulskogen og Syretårnet! I kveld vil dere få et sikkert vårtegn

Våre øvinger flyttes nå utendørs, og vi kan love at det både blir trommemarsj og korpsmusikk i området. Muligheten er stor for at dere vil kjenne vårfølelsen. Slik lød Strømsgodset Musikkorps sitt innlegg på Facebook en dag i midten av april.

For mann i gata er korps noe man først og fremst hører i mai. Men har du tenkt på at som oftest er det i et korps at barn har sitt første møte med et musikkinstrument? Korps er ikke ulikt fotball, eller håndballag. Det byr på tilhørighet og kameratskap, og en gruppe hvor alle er avhengig av hverandre for å oppnå et godt resultat. Man blir kjent med ulike instrument, og gjennom aspirantfasen får de utforsket hva man liker best. I et korps møtes barn og unge, på tvers – sånt blir det musikk av.

 

17. april 2024

Korps hele året

Bare tenk deg, hva ville 17. mai ha vært uten korpsmusikk? Det er de lokale korpsene vekker oss om morgenen når de spiller ved kransnedleggelser og flaggheis. Det er de som følger barnetoget og sørger for stemning, at barna går i takt og synger. Det er drill-oppvisning og marsjering i tillegg til den kjente musikken som virkelig setter seg inn i kroppen din.

Men, korpsene i vårt distrikt er aktive hele året gjennom. Du kan høre i de i kirker, samfunnshus, ved kommunale eller idrettslige tilstelninger på julegrantenninger og juletrefester. Ikke er de konkurrenter heller. Stadig vekk kan vi se skolekorps som spiller sammen med voksenkorps, eller flere skolekorps som slår seg sammen for en konsert eller at arrangement, ute og inne. De møtes til stevner og på kulturskolene.

17. april 2024

Fakta om korps

Første korps i Norge 1850
Første skolekorps stiftet i 1901
Jenter fikk bli med i 1950
70.000 nordmenn spiller i korps
1.700 korps
50% er under 26 år

Disse korpsene fikk støtte i 2023

17. april 2024

Danvik Skolekorps – 241.560 kroner

I årene etter korona har Danvik skolekorps nærmest eksplodert i antall og slår sin egen rekord med aspiranter to år på rad! God rekruttering er moro, men også utfordrende. Nå er det blitt så mange at mangel på uniformer ble en utfordring. Med et behov på 32 nye uniformer, var det ikke nok penger i kassen, og søknad til Spire ble sendt. Til årets 17. mai-tog kan 32 av korpsets 60 medlemmer stolt stille opp med nye jakker, bukser, hatter og slips! –En storslått gave til glede for både oss og de som ser og hører på, sier styreleder Guro Bjørge

17. april 2024

Jernbanens Musikkorps – 100.000 kroner

Voksenkorpset har lykkes godt med rekruttering fra skolekorps de siste årene. En av de nye musikantene spiller tuba,  og den han har spilt på i skolekorpset må bli igjen. Når prislappen på en tuba er 100.000, blir det vanskelig for en tenåring å få kjøpt seg en ny.  Musikalsk sett er en tubaist helt vesentlig for et korps, og instrumentet vil være en varig investering, for dagens og fremtidens tubaister. Å få sjansen til å gjøre en forskjell både for tenåringen, korpset og tilhørerne, gjør beslutning om tildeling enkel, sier Per-Øyvind Mørk i Sparebanken Øst.

17. april 2024

Fagerheim og Falkensten Skolekorps – 60.000 kroner

Når snøen kryper ut av veibanen, vil du legge merke til korpset som marsjere av sted i stram takt og tone. Målet er å at når de marsjerer, skal de være gode ambassadører for seg selv, Nykirke, Fagerheim og Falkensten skole, Horten og hele resten av korpsnorge. Marsj- og stortrommene har fulgt korpset gjennom flere skolekorpsgenerasjoner, og nå trengtes bedre, lettere og mer moderne instrumenter. De søkte om penger fra Spire og kan i år marsjere med nye instrumenter. «Bidraget vi fikk, kommer svært god med, og vil komme til nytte i mange mange år fremover, sier Anders Naterstad, leder i korpset.

17. april 2024

Krokstad og Solberg Skolekorps – 52.000 kroner

Samspill, mestring og fellesskap lokket 18 nye medlemmer til korpset i 2023. Og når to av dem gjerne ville spille saksofon, ja da var det ikke langt frem til å sende søknad om penger til nye instrument. Det fikk de, og gjennom øvinger, konserter, turer og andre aktiviteter er korpset nå klar for å fylle gatene med musikk i både mai og hele året igjennom. Korpsets medlemmer er fra 8-18 år og har fokus på at musikk blir til gjennom lek, sosialt samvær og øvelse.

17. april 2024

Mjøndalen og Steinberg Skolekorps – 110.000 kroner

Høyt opp på ønskelista vår er en ny tuba med fire ventiler, og det har ikke korpset penger til, skrev Anette Bentsen Håvik i søknaden om pengestøtte. Et variert kulturtilbud er et positivt bidrag for å få opprettholde et levende lokalmiljø. Og for rekruttering til korps må instrumentene som musikantene skal spille på, være i god stand. Korpset dekker Mjøndalen, Åsen, Steinberg og Rosendal skoler og har ingen reservebenk – her skal alle som vil få være med.

17. april 2024

Strømsgodset Musikkorps – 75.000 kroner

Å spille trommer i et musikkorps kan være tungt. Litt bærehjelp får man fra bøyler og belter, men når man kun få dager før 17. mai opplever at festene ryker skjønner man at det er på tide med utskifting. 17.mai toget i 2023 led ingen nød, for festene til parade og stortrommene ble både sveiset og stripset. Med penger fra Spire kan vi snart glede oss til å se Drammens fremste mars- og drillkorps sine flotte trommiser med nye instrumenter i første rekke. Har du sett dem, vet du at trommestuntene er vel verdt å få med seg!

17. april 2024

Øren Skolekorps – 15.000 kroner

To år etter at Øren skole stod ferdig i 1967, ble korpset etablert, og de har i dag ca. 50 medlemmer. Årets 55-års jubileumsfeiring var en konsert med musikalske høydepunkt fra TV-serier. Korpset kan smykke seg med en flott 4. plass i årets distriktsmesterskap for skolekorps, og det lover godt for rekrutteringen at Junior/aspirantkorpset vant årets Energi-pris.

17. april 2024

Øvre Eiker Skolekorps – 75.000 kroner

Korpset samler 45 barn og unge fra sitt nærmiljø og spiller gjerne når det skjer noe spesielt i området. For å utvikle det musikalske nivået for alle musikantene, trengs det penger til spesial-lærere og til dirigent, og man trenger instrumenter. -Pengestøtte fra Spire gir oss mulighet for å arrangere målrettede musikalske og sosiale aktiviteter for barn og unge, investere i kvalitetsinstrumenter og utstyr og samtidig holde kontingenter og egenandeler nede, sier styreleder Irene Firing

Les mer om nærmiljøtiltak som har fått støtte

I serien #DagensSPIRE gir vi deg innblikk i prosjekter som har fått støtte fra Gavefondet SPIRE. Her kan du lese mer om hvordan de påvirker alle innbyggerne i nærmiljøet.

Les mer