Dagens Spire: Orientering – den beste form for hjernetrim

Forskere mener at det å bevege seg raskt rundt på leting etter orienteringsposter er gull verdt for hjernen din.

Det er spesielt positivt for hukommelsen. Faktisk det aller beste du kan gjøre, om du vil holde både kropp og hjerne på topp, sies det.

Fra 0 til 100 i Eiker Orienterings lag

Det som også er gull med orientering, er at sporten passer for alle generasjoner. Enten du er nybegynner eller mer erfaren kan du konkurrere med andre på ditt nivå. Det finnes nemlig forskjellige klasser, fordelt på nivå og alder. Og vil du ikke konkurrere, kan du kjøre ditt eget løp med Tur-orientering, TiPåTopp eller Stolpejakt.

I Eiker O-lag trener alle på samme tid og fra samme utgangspunkt. Det vil si at hele familien kan trene samtidig. Når alle er tilbake etter endt trening diskuteres løypevalg, man lærer av hverandre og kan gjøre et bedre veivalg neste gang. Dette gjør de gjerne over et kveldsmåltid i det flotte klubbhuset på Ormåsen. 

Nøkkelen for å holde barna interessert i sporten ligger i å få o-basillen til å bite på foreldrene. Slik blir det å løpe orientering til en livsstil som du kan holde på med så lenge ben og hode fungerer. Grete Thorsby, leder i Eiker O-lag.

At flere generasjoner deltar på trening og løp er vanlig kost innen orientering. Samlingsplassen er en herlig blanding av telt og stoler hvor løpserfaring deles med glimt i øyet. Som oftest er også barnepass en viktig del av arrangementene. De går under betegnelsen «Småtroll», og gjør at også småbarnsforeldre kan få løpt. 

Mestringsglede i hver post

Orientering er litt som en skattejakt. Etter hvert som man lærer å lese kart og terreng kan man løpe fortere. Flytter man tommelen på kartet, så vet man alltid hvor man er – og da finner man frem til skatten – en rød og hvit post. Kan stemple og finne veien til neste post.

Over en kolle og bortover lyngen, en stor stein til høyre og myrsig til venstre, rett bort på høyden og ved foten av en skrent – post 152. Og lykke. Vi blir alle litt glade når orienteringen går vår vei og beina henger med, skriver Grete Thorsby på klubbens nettside.

På ukjente stier

Tur-orientering og stolpejakt er et aktivitetstilbud de fleste lokale orienterings lag tilbyr. Man kjøper kart med postbeskrivelser i nærbutikken eller via klubben og kommer seg ut i frisk luft og natur. Du får oppleve nye steder, utforske nye områder og kan huke av for hver gang du finner en post. Registrering av poster gjøres via en app, enten underveis eller når du kommer hjem. Etter hvert som du blir bedre på å orientere deg, kan du forsøke å gå rett i posten utenfor de oppmerkede stiene. Men pass på, og sjekk kartet – det er ikke alltid det lønner seg, tett skog er merket grønt og tette brune streker betyr høydeforskjell.

Begynn med de enkle løypene og øk vanskelighetsgraden etter hvert er tipset. Så kommer den gode mestringsfølelsen oftere.

Det er gøy å få det til, og jeg blir litt stolt av meg selv, Eline 9 år

Når sekundene teller

Eiker O-lag arrangere ofte egne løp hvor andre klubber inviteres til å bli med. Da er det viktig å ha tidsriktig utstyr. Løperne er nemlig utstyrt med en elektronisk brikke som skal registrere på hver post de kommer til. For å unngå tilleggssekunder på løpstiden, bør dette gå raskt. Faktisk er det å løpe inn til post, stemple og begynne planlegging av neste post, noe det trenes mye på.

Dramatikk før Eikerløpet – 5 døde..

..postenheter ble oppdaget. Bare noen dager før løpet med over 600 deltakere skulle arrangeres, oppdaget o-veteran Hans Roar Bakken at en post ikke ble registrert, selv om brikken hans fungerte. Dermed måtte alle poster undersøkes, og man fant altså 5 døde postenheter og fikk byttet de ut før startskuddet gikk.

Som alt annet elektronisk utstyr, skjer det utvikling og slitasje som krever oppgradering. Den situasjonen stod orienteringsklubben overfor i år, og dermed søkte de om penger fra Sparebanken Øst sitt gavefond. 103.000 kroner var det de trengte for å kjøpe inn nye postenheter og annet arrangementsutstyr. Med dette tilskuddet kan klubben kan slippe unna utstyrsleie og sitte igjen med litt mer penger i klubbkassa.

Ble du inspirert?

Husk da at det er aldri for sent å begynne. Du finner garantert et orienterings lag der du bor. Idretten er kjent for å være inkluderende og vi er sikre på at du blir tatt imot med åpne armer.

Finn din nærmeste orienteringsklubb, få tak i et kart, og prøv du også!

 

7. august 2024

Forskerfakta

En studie ved McMaster Universitetet i Kanada viser hvordan orientering påvirker menneskes hukommelse. Forsker Benjamin Richard Kanter ved Kavli instituttet i Trondheim er enig i konklusjonen; at orientering aktiverer hippocampus (et område i hjernen viktig for hukommelse). Og at kombinasjon av problemløsning og fysisk aktivitet er nøkkelen til bedre hukommelse.

Orientering handler om å finne ut hvor du er og hvor du skal. På grunn av skog og terreng kan du ikke alltid løpe rett mot målet – du ta en smart omvei. Og ingen poster er like.

Akkurat slik som livet egentlig.

Les mer om nærmiljøtiltak som har fått støtte

I serien #DagensSPIRE gir vi deg innblikk i prosjekter som har fått støtte fra Sparebanken Øst sitt gavefond. Her kan du lese mer om hvordan de påvirker folk som lever og bor i nærmiljøet.

Les mer