Dagens Spire: Stiftelsen Temte Gård og Bygdesamling

Kjør RV283 fra Drammen, gjennom Krokstadelva, videre oppover langs elven - sving til høyre og unn deg en stopp!

Tett ved veien ligger gården med de karakteristiske bronsestatuene av Veslegutt, Blakken og det lille føllet. Når man går inn gjennom porten, går man også tilbake til en mer saktegående tid. For på den idylliske gården med gamle velholdte hus, stabbur og stor rødmalt låve kan man oppleve hvordan de levde for over 100 år siden.

Hør historien i veggene

Alle de gamle bygningene på gården er fullt møblert med koselige stuer, komplette kjøkken og små soverom med plass til kun det mest nødvendige. Møblene, klærne og de artige innretninger stammer fra en svunnen tid. Alt som befinner seg i husene har en historie. Og de historiene kan medlemmene av den frivillige venneforeningen. Ikke minst så har de alle et brennende ønske om å fortelle historiene videre til de neste generasjonene.

På bildet ser vi Gjermund Glittefjeld, Grethe Lysaker Seljenes og styreleder Trine Otilie Schølberg Silion

I det brune huset, Korshorgen, fungerer den store bakerovn fremdeles, her bakes det både brød og andre godsaker etter gamle oppskrifter. I andre etasje finner vi kurvfletteverkstedet. Her kan man se og lære kurvfletting. Og i hovedhuset henger gamle drakter og skjorter, i sofaen ligger broderte puter og på bordene heklede duker. Når barn fra lokale skoler er på besøk får de høre om håndarbeidets plass i dagliglivet.  Samtidig lærer de å sy egne plagg av gamle stoffrester, og se hvordan man spinner og vever.

Sykkel, kjerre og staselige vogner

På låven finner vi distriktets største samling av ikke motorisert kjøretøy. Fra de staseligste vognene med skinntrukne seter og gull-detaljer til kjerrer brukt på jordet. Også et eget rom med autentiske uniformer og kanoner fra 1905 finner vi her. Ikke nok med det, i fjor vinter ble det bygget en gammel nersetterbåt (båttype brukt på Drammenselva), rekonstruert etter gamle tegninger. Både tegninger og båt finner du på låven.

Aktiv venneforening

Med Eiker Arkiv i ryggen, har venneforeningen sakte men sikkert fått satt sammen de historiske byggene, og fylt de med både innhold og liv. De har bygget om låven til å bli et moderne forsamlingslokale som leies ut til selskap. Det samme bygget inneholder også et fullt funksjonelt snekkerverksted hvor gammelt verktøy og maskiner som er i fullt brukbare.

Også treskjæringsgruppen «Treets venner» har sitt lokale på låven. Her står høvelbenker på rekke og rad for treskjærerhåndverket formidles gjerne videre. Her kan både barn og voksne få prøve seg, og bli med i gruppen.

Bankens bidrag

798.000 kr oppgradering/brannsikring av bygg
160.000 kr årlig støtte fra 2022-2024

Med denne avtalen får vi en økonomisk trygghet til å spre kunnskap om bondens liv og virke, transporthistorie og om bygg og anlegg i Eikerbygda. sier Inger Karlberg (tidligere styreleder)

Attraktiv møteplass

Stiftelsen Temte Gård- og Bygdesamling har fokus på håndverk og er en stor bidragsyter til skolens formidling av samfunnsutvikling i Eikerbygdene. Vi kan bli en enda en bedre aktør som møteplass! Det er vårt mål å gjøre dette mer levende og tilgjengelig for flere målgrupper sa daværende styreleder Inger Karlberg når stiftelsen fikk vite om den tre-årige avtalen.

Vi opplever at pengene virkelig har kommet til nytte og at gården er blitt mer tilgjengelig for folk. Det ser vi tydelig i årets innholdsrike program, sier Per-Øyvind Mørk i Sparebanken Øst.

Årets program

En illustrasjon på den allsidige aktiviteten som foregår på gården er årshjulet som Stiftelsen Temte Gård og Bygdesamling har satt sammen. Gjennom disse møteplassene får man demonstrert ulike håndverk som pottemaking, kurvfletting, spikking, snekring, baking og sying. Og ikke nok med å se, man kan også prøve å gjøre dette selv. Vi har tatt med hele årets program, selv om noen av aktivitetene allerede er historie:

  • Drakthistorie og moter på Eiker 21. mars
  • Åpen gård 20.-21. april
  • Pottemakehistorie 23. mai
  • Åpen Gård 1.-2. juni
  • Aktivitetsløype for barn 10.-14. juni
  • Kulturminnedagene 31. august –8. september
  • Mysterier på Eiker 24. oktober
  • Krimgåte og spikking av tryllestaver 26. oktober
  • Kransebinding og møljebaking 16. november
  • Julemarked 7.-8. desember

I forbindelse med Kongsberggruvenes jubileum er gården ett av stoppestedene på Sølvveien og dens 400 års feiring.

Følg med på det som skjer på Facebook eller nettsiden.

Tips til helgeturen

Planlegg et besøk til gården på en av de åpne aktivitetsdagene. Mett av inntrykk fra gamle dager kan det kanskje passe å ha nærkontakt med dyr. Da følger du bare Temteveien litt lenger opp i lia, og finner  Temte Gård – en besøksgård med dyr av forskjellig slag. Med to så unike plasser rett i nærheten av hverandre, får man en heldagsopplevelse for hele familien.

 

Les mer om nærmiljøtiltak som har fått støtte

I serien #DagensSPIRE gir vi deg innblikk i prosjekter som har fått støtte fra Gavefondet SPIRE. Her kan du lese mer om hvordan de påvirker alle innbyggerne i nærmiljøet.

Les mer