Det er deilig å være i gang igjen!

Unger er jo utrolig tilpasningsdyktige! Vi merker allikevel en ekstra iver og glede under aktiviteter på Idrettsfritids-ordningen (IFO) og på fotballtreningene.

Det er helt fantastisk å se! Sier Morten Backe, daglig leder i Ski- og Ballklubben Skiold

Egentlig har vi vært i gang med trening og kamper i fotballen fra starten av sesongen, men for bandy-gutta og jentene har det vært annerledes. I vinter var alt stengt og kun få kamper ble gjennomført. Så langt i fotballsesongen har vi hatt høy fokus på smittevern. Vi har hele tiden hatt frivillige på «jobb» på kveldstid for å sperre av områder og organisere treningene i henhold til regler. Selv om to av våre jentelag måtte i karantene, fordi motstanderlag hadde smitte, og vi har hatt smittede barn på IFO, har vi kun hatt ett smittetilfelle hos oss. Logistikk og bevegelsesflyt er noe vi blitt gode på! Vi har virkelig fått inngående kjennskap til det begrepet når vi har organisert ansatte på jobb, aktiviteter og de frivillige. Dette har vært god læring og noe å ta med seg videre, fortsetter han.

Med telefonen i lomma 24/7

Morten Backe har ikke ligget på latsiden det siste året, selv om han har hatt hjemmekontor. Det har heller ikke arbeidsutvalget eller styret i klubben. Den daglige driften, med permitterte ansatte, gule og røde tilstander i skole og IFO har krevet ukentlige styremøter, raske beslutninger, mange telefonsamtaler og finlesing av regler og retningslinjer.

Vi har erfart at det er mye enklere å samle de frivillige i styret, trenere og oppmenn nå da vi har brukt Teams. Selvsagt er det fysiske møtet mer kontaktskapende og noe vi skal ta opp igjen så snart vi bare kan. Det er utrolig mye enklere å være med på møte når du kan sitte hjemme hos deg selv etter at barna har lagt seg, så vi kommer nok til å fortsette med Teams også i fremtiden.

Hvem har vi mistet?

Vårt lokalområde er stort og medlemmene våre er veldig forskjellige i forhold til aktivitetsnivå. Vi merker dessverre et frafall av medlemmer, og har rekruttering høyt oppe på agendaen til høsten. Spesielt mange barn, som vi har rekruttert gjennom skolesamarbeid har vært med i idrettsaktiviteter for å være med venner og ha noe sosialt på fritiden. Mange av disse har blitt borte. Det bekymrer oss og vi har nå inngått samarbeid med Danvik Skole og skal inn som organisator av FYSAK, slik vi allerede er på Brandengen skole. I tillegg gjenopptar vi så snart som mulig, også aktivitetsturneringer, cuper og annet som har blitt avlyst det siste året.

Det er viktig for oss å være inkluderende, og være den klubben som tar seg ekstra godt av de som faller litt utenom. Derfor har vi mange lavterskel aktiviteter.

Det blir spennende å se hvordan pandemien har påvirket idretten for voksne. Det er fortsatt ikke åpnet for de over 20 år enda. Det er nok i denne aldersgruppen vi tror at frafallet vil bli størst. Vi skjønner det godt! Fotball er et lagspill hvor man kommer tett innpå hverandre og det blir ikke det samme å trene hver for seg uten verken fysisk kontakt eller sosial omgang.

Solid gammel klubb som tenker nytt

Ski- og Ballklubben Skiold ble stiftet i 1910 og har betydd mye for mange drammensere. Krisepakker for idretten gjorde at vi kom oss godt gjennom 110 års jubileet og året 2020 rent økonomisk, sier Morten Backe. Vi fikk blant annet ekstra gavemidler fra Sparebanken Øst før jul i fjor, de har vi brukt direkte på medlemmene våre. Både fotball og bandyspillere fikk nye drakter, så nå er alle helt like, og ingen trengte å bruke sine egne penger på det. En del av våre medlemmer har det trangt økonomisk og en slik hjelp er kjærkommen og hvisker ut forskjeller. Med penger fra Sparebanken Øst sitt Spire fond har vi nå satt i gang arbeid med en e-sport avdeling som ungdommen selv skal få være med på å bygge opp. Nylig fikk Skiold 180.000 kroner fra banken til et e-sport rom i Knutepunkt Strømsø (Gamle Strømsø Skole). Her skal de unge være med på både organisering og innkjøp av utstyr.

Vi erfarer at medbestemmelsesrett og ansvar er nøkkelen for godt samarbeid. Vi gleder oss til å starte opp, og la de unge bestemme. Vi tror at e-sport kan være med på å rekruttere tilbake noen av de som har blitt borte i den generelle idretten, sier Morten videre.

Avtalen med banken gir oss økonomisk handlerom

Vi er heldige, sier Morten. Blant annet har vi kunnet ansette flere folk på IFO, for å ivareta smittevern. På den måten kunne vi opprettholde full aktivitet i hele perioden. Vi ser at 2021 kan bli litt vanskeligere, da det ikke er innført kompensasjonsordninger for idretten. Vårt håp er å kunne arrangere cup eller turnering i høst og dermed få inn litt penger i kassen. Overskuddet vi fikk i 2020, ble avsatt til 2021, så vi skal klare oss. Vi rekrutterer frivillige trenere og andre støttespillere blant de aktive sine foreldre.

Nå som mange voksne har lagt om livsstilen sin håper vi at de fortsatt vil ha tid. Vi tror det!

Vi tenker at løpende, glade og svette unger med skrubbsår på knærne er noe vi alle har lengtet etter, og gleder oss over at vi nå ser mer og mer. Alt blir bra!