Drømmen som ble til virkelighet

Sykkeltalentet Anita Stenberg har jobbet målbevisst siden hun var tenåring. Nå kjemper hun om de aller gjeveste internasjonale medaljene.

Vi logger oss på Teams og får møte Anitas blide åsyn. Den lokale Drammensjenta tar oss hyggelig imot i leiligheten sin på Mallorca. Her bor hun for å realisere drømmen om OL-medalje i Tokyo i 2021.– Jeg hadde et stort ønske om å få opptreningen min på Mallorca, og i sommer gikk det heldigvis fra drøm til realitet. Det er en utrolig flott bane å sykle på her, for ikke å snakke om samholdet med de andre utøverne. Her har jeg det jeg trenger for å utvikle meg som syklist i nettverket og apparatet rundt meg. Det er rett og slett et sykkelparadis, sier hun og smiler. – Det var et viktig steg i sykkelkarrieren min. Utviklingen min i Danmark var ikke god nok, og det er viktig for meg å vite at jeg har gjort alt jeg kan i forkant av OL.

Jeg hadde gode samtaler med Olympiatoppen og Norges Cykleforbund og forklarte viktigheten av å satse. Svaret ble Mallorca.

Allerede i ung alder hadde Anita klare mål for hva hun ønsket for fremtiden. Leve av sykling. Delta i konkurranser. Kjempe om medaljer – og aller helst i OL.

Fra svømming til banesykling

For å kartlegge når lidenskapen for sykling startet, må vi tilbake til 2008. Da var Drammensjenta 17 år, og startet smått å leke med sykkelinteressen. Hun har alltid vært glad i fysisk aktivitet, og testet alt fra svømming og kickboxing, til turn og løping. Spinningtimene på Akropolis Åssiden ble til slutt svaret. Instruktøren rådet henne til å benytte det fine sommerværet og sykle ute. Det ga en annen opplevelse og spenning, og etter det var hun solgt. Det startet med terrengsykling, over til landeveissykling, og til slutt landet hun på banesykling i 2012. – Jeg fant sporten min. Banesykling passet meg perfekt, med en eksplosiv tilnærming. Jeg startet i Drammen Cykleklubb, før jeg senere gikk over til Asker Cykleklubb, og endte i IK Hero. Jeg fikk være med på mye, og etter en samling i Polen bestemte jeg meg for å satse.

Anita fikk være med på konkurranser og samlinger sammen med landslaget i landeveissykling i to år før hun fant retningen hun ønsket å satse på. Hun er halvt ungarsk på sin mors side, og en tur tilbake til røttene sine ga henne et klart veivalg for fremtiden. – Det var viktig for meg å få testet banesykling før jeg tok steget om å satse. Sammen med moren min fant vi ut at Ungarn hadde et banelag i Budapest, og vi tok kontakt for å høre om jeg kunne komme dit på treningsleir. Jeg ble der i tre uker og fikk lære mye om sporten. Etter treningsleiren dro jeg tilbake og fikk delta på to konkurranser. Deretter var veien klar. Det var banesyklist jeg ville bli.

En livsstil

Det er ikke bare sykling som har opptatt tiden til OL-håpet. Da hun flyttet til Danmark var det for å kunne kombinere hennes to lidenskaper: banesykling og ernæring. Kombinert med satsingen på banesykkel har Drammensjenta studert ernæring, og kan smykke seg med tittelen Klinisk Ernæringsfysiolog. – Det var et strategisk valg. Jeg hadde kommet inn på studier i Oslo, men i København ligger sykkelbanen og skolen i umiddelbar nærhet. Jeg tror også at utdannelsen min gir meg en fordel som utøver. Jeg har stålkontroll på ernæringen min, og vet at jeg får i meg det jeg skal både før og etter treningsøkter. Anita er ikke i tvil om at sporten betyr alt for henne. – Det har blitt livet mitt! Hele hverdagen min, og stort sett det jeg tenker på. Det gjør rett og slett at jeg vokser som person, og jeg er utrolig takknemlig for alt jeg har fått oppleve via syklingen. Og ikke minst personene jeg har møtt på veien. Jeg trener rundt 20-30 timer i uken, så det er klart at det blir en livsstil. Det lokale OL-håpet ligger med andre ord ikke på latsiden, og har gjerne to treningsøkter om dagen. Dagen starter alltid før syv, og det er spesielt én ting hun må starte dagen med. – Den klassiske havregrøten, sier hun og ler. Deretter tar jeg bilen ned til banen for min første økt som gjerne varer i 2-3 timer. Jeg prøver å slappe av litt før det er tid for en ny treningsrunde på ettermiddagen. Det kan være alt fra styrketrening til en rolig tur på landeveissykkelen. Også passer jeg alltid på å tøye litt eller gjøre Yoga på kveldstid.

– En livsstil som dette krever en del prioriteringer.

Jeg har begrenset tid med mine norske venner, og får ikke vært med på alle familiesamlinger. Jeg har heller ikke festet så mye i min ungdom, men det er viktig for meg å kalle det prioriteringer, og ikke ofringer. Det har vært bevisste valg for å nå målene mine.

En ny hverdag

Som følge av Covid-19 har opptreningen til Anita tatt en helomvending. Reiser som skulle vært gjennomført ble avlyst, i tillegg til at OL i Tokyo ble flyttet til 2021. – Det gjorde at alle planene mine ble skrinlagt. Vi hadde kartlagt året mitt, med alle reiser og konkurranser jeg skulle delta i. Hverdagen min ble snudd på hodet, på lik linje som alle andre. Jeg er vant med 200 reisedøgn i året, og det å plutselig være på samme sted i over en måned er rart for ei som til vanlig bor i en koffert. Hverdagen ble ny, men jeg har vendt meg til det.– Samtidig er jeg veldig takknemlig for at jeg fikk muligheten til å reise til Mallorca. Jeg hadde mistet mye styrke om jeg ikke hadde fått trent som vanlig, og dette føler jeg at gir meg et stort fortrinn. Jeg får stort sett bruke banen når jeg ønsker, i tillegg til andre fasiliteter som hjelper meg på veien. Men det er ikke bare den fysiske treningen som må på plass i forkant av noe så stort som OL. Også den mentale treningen er viktig i kampen om medalje.

Kilde: Informasjonsbladet Verdier nr 1-21

«Det er ikke til å komme unna at det er et psykisk spill mellom rytterne. Man må hele tiden jobbe med hodet, og den mentale kampen. Heldigvis har jeg en kontaktperson i Olympiatoppen som hjelper meg når jeg trenger det» – Anita Stenberg

22. februar 2021

Veien mot OL

Dette er Drammenserens første OL, og en drøm som går i oppfyllelse. Men drømmen stopper ikke der. Anita ser lyst på fremtiden, og håper å få delta i OL også i 2024 og 2028. – Drømmen har helt klart utviklet seg, og jeg har på mange måter oppnådd det jeg så på som umulig. Jeg hadde aldri trodd at jeg i en alder av 28 år skulle få muligheten til å konkurrere om medalje i OL. Jeg tok medalje i VM i Berlin, og det ga meg troen på at alt er mulig. Også OL-medalje. Sparebanken Øst er en av Anitas hovedsamarbeidspartnere, og støtter hennes reise i kampen om medaljene med 100.000,- pr. år frem til OL i Tokyo. Hun er klar i sin tale på hva det betyr for henne og sin karriere.

– Støtten fra Sparebanken Øst betyr utrolig mye. At jeg blir satset på i den grad gir meg mye selvtillit. I tillegg til en økonomisk ro. Jeg kan konsentrere meg om å sykle – rett og slett. Det å slippe å vende på hver krone, men faktisk kunne investere i utstyr jeg trenger er viktig for å kunne satse og gi alt frem mot OL, sier hun og legger til:

– Det er en dyr sport! Alt fra utstyr, reiser og hoteller koster mye penger. Jeg husker fortsatt den første sykkelen jeg kjøpte. Jeg jobbet en hel sommer på Skoger Dyrehotell for å få råd til å kjøpe min aller første sykkel. I tillegg har jeg alltid jobbet hardt for å få sponsorater og rabatter for å kunne drive med sporten jeg elsker.

Det lokale OL-håpet pendler mellom Norge, Danmark og Mallorca, men glemmer ikke gode gamle Drammen.

– Drammen har betydd mye for meg, og jeg elsker å dra på de gamle treningsturene jeg hadde da jeg var yngre. Bakkene opp Åsen, Stensethbakkene og turene til Hokksund og Lier.  Drammen er rett og slett der alt startet.