Drømmer er verdt å investere i

Dedikerte unge som målbevisst jobber for å nå sine mål, bli bedre og oppnå sine aller høyeste drømmer. Det er verdt en investering

Sparebanken Øst sitt gavefond har en stipendordning hvor ungdom som står på spranget til å ta skrittet videre innen sitt kulturelle fagfelt kan søke om penger. I år har vi gitt Sprang Kulturstipend til fire unge jenter, som er talentfulle på hvert sitt felt. Disse fire får 40.000 kroner hver.

Sandra Christensen Trøan, 21 år fra Drammen

Sandra spiller vakker musikk på et instrument som heter Walthorn. Det er et messinginstrument bestående av et 3-4 meter langt tynt rør som er rullet sammen i et intrikat mønster. Vi kan godt forstå at det er betegnet som vanskelig å spille på, for gjennom det røret blåses luft mens ventiler åpnes og lukkes. Det forteller oss litt om hennes talent og nivå, når hun nå som 21 åring allerede er vikargodkjent i Den norske Opera og Ballett, samt KORK. Hun har også spilt med Ungdomssymfonikerne i både 2022 og 2023.

Hennes drøm er å spille fast i et orkester, og med vikargodkjennelsen er hun allerede godt på vei i reisen mot dette målet. Men før hun når den drømmen, står musikkutdannelse i fokus. For tiden studerer hun ved Den Norske Musikkhøyskole. Pengene ønsker hun å bruke til å ta spilletimer hos anerkjente lærere, og spare til nytt instrument.

Dette var Sandra sin reaksjon på tildelingen

Det er en utrolig stor ressurs for meg å få tildelt dette stipendet. Det vil både gå til sparing til nytt Walthorn, i tillegg til å kunne finansiere blant annet spilletimer og kurs som vil gi meg svært relevant erfaring i min utdanning som utøvende musiker.

Karoline Nilsen Lindland, 22 år fra Krokstadelva

Karoline har spilt musikal så lenge hun kan huske, og elsker det hun driver med. Dermed var det ikke vanskelig å velge studieretning. Etter tre år på St. Hallvard dans og drama, studerer hun nå på Høgskolen for scene og musikk ved Gøteborgsuniversitet. En riktig så anerkjent skole hvor det kun gjøres opptak annethvert år. Av 300 søkere er det bare 9 som får plass. Og ved dette studiet er Karoline nå inne i sitt andre år.

Opp gjennom ungdommen har hun deltatt i musikaler og teaterstykker både lokalt, i Oslo og Gøteborg. I tillegg har den livlige jenta hatt flere solistoppdrag. Juryen mener Karoline er et multitalent som har turt å satse i et relativt lite men spennende kulturelt felt. Stipendiet ønsker hun å bruke til auditions, deltagelse på mesterklasser, studietur og ikke minst produsere en musikalkonsert/aften i Drammen.

Karolines egne ord om stipendet

Musikalmiljøet er fortsatt ganske lite i Norge, så det at Sparebanken Øst tror på meg og min framtid som musikalartist betyr utrolig mye. Bidraget vil være til stor hjelp framover i min karriere og hjelpe meg å nå målet om å leve av drømmen. Sprang stipendet vil jeg bruke på blant annet utgifter i forbindelse med framtidige auditions, sangtimer og studietur til London.

Sunniva Skeide, 20 år fra Krokstadelva

Utøvende dans er Sunniva sitt kulturelle felt, et felt hun ønsker å utforske videre. I dag studerer hun på tredje og siste året ved Universitet i Stavanger. Ved siden av skolen deltar hun på workshops med dyktige dansere og pedagoger rundt omkring i Europa og er med i forskjellige lokale forestillinger. Hun jobber også med sitt egendefinerte prosjekt hvor planen er å ende opp med en soloforestilling.

Veien å gå innen dansekunst er mange, og Sunniva forsøker hele tiden å være bevisst på å utforske. Utforske bevegelser, utforske danseverden, utforske seg selv og hva hun kan få til. Neste høst er hun ferdig med bacheloren sin og skal stå på egne bein. Hennes største ønske da, er muligheten til å utforske sitt eget kunstnerskap og seg selv som danser – på sine egne premisser. Det blir spennende å følge Sunniva og hennes danseverden videre.

Sunniva sine egne ord om stipendet

Jeg er utrolig takknemlig for å motta stipendet. Det er både spennende og skummelt å skulle stå på egne bein etter endt danseutdannelse. Dette stipendet gir meg ekstra trygghet og mulighet til å følge drømmene og planene mine. Stipendet skal brukes på danseworkshops ved TicTac Art Centre i Brussel neste høst. Der vil jeg danse med, og lære fra mange dyktige dansekunstnere, og utforske mitt eget kunstnerskap videre. Det gleder jeg meg veldig til.

Karen Sofie Nilsen Hafskjold, 20 år fra Drammen

Karen er en ambisiøs og hardt arbeidene ung sanger som ønsker å få mest mulig hjelp til å utvikle seg både vokalt og scenisk. Hun vil lære av de beste, for så å kunne leve ut drømmen om å stå på scenen som operasanger. Det er også grunnen til at hun har jobbet hardt og dedikert for å kunne få mulighet til å studere på et av verdens beste universiteter og oppnå høyeste nivå innen musikk utdannelse. Stedet er Det kongelige Danske Musikkonservatorium i København hvor hun studerer klassisk sang/opera.

Hun er også tilknyttet unge-talenter programmet ved Barratt Due musikkinstitutt. Karen har hatt flere solistroller, blant annet ved Den Norske Opera. Så tidlig som i 2019 hadde hun en barnerolle, da var hun bare 16 år. Stipendiet vet hun allerede hva hun skal bruke til; nemlig Skagen International Opera Master Class og Voksenåsen sommerakademi.

Karen om det å få kulturstipend

Det betyr utrolig mye for meg, og min utdanning å bli tildelt dette stipendet! Pengene har jeg tenkt å bruke på sangtimer og sommerkurs. Jeg er veldig takknemlig for den støtten jeg har fått av dere!

Disse sitter i kulturstipend juryen 2023

Jorunn Staavi Larsen, kommunalsjef for kultur, idrett og frivillighet i Drammen kommune, Kai Gustavsen, kultursjef i Bærum Kulturhus, Magnus Aannestad Oseth, leder av Drammen Kulturråd og Per-Øyvind Mørk, Sparebanken Øst

Kriteriene for få Idrettsstipendet Sprang er at kandidaten må være mellom 18 og 30 år og fra Drammen eller Øvre Eiker kommune. De må også vise til godt faglig nivå innen musikk, scenekunst, kreativ kunst eller litteratur.

Kulturstipend er tidligere gitt til disse unge talentene

 

Gratulerer og fortsett med å jakte på deres drømmer, Sparebanken Øst

Under her kan du se bilder av de unge talentene i aksjon.