Færre folk og mindre tunge løft

En ATV som dette lover godt for snøforholdene på Martinsløkka skiarena!

Et lite stykke utenfor Drammen, og et godt stykke inn i Lierdalen går det en bratt og svingete vei inn i Finnemarka. Langt der inne, med et stort og vakkert friluftsområde som nærmeste nabo, der ligger Martinsløkka skiarena.

Skiarenaen ble åpnet i 2017 og har siden den gang utviklet seg videre og blitt et flott og flittig brukt skianlegg med snøkanoner og varmestue. Det er Lier IL og Sjåstad Vestre Lier IL, samt lokale aktører som med smått og stort har lagt bak seg mange hundre timer med frivillig arbeid gjennom sommer- og høstmånedene.

Søkte penger fra Spire

Jan Tore Jørgensen er en av ildsjelene i Lier IL og det var han som i 2020 søkte midler fra Sparebanken Øst sitt Spire fond. I søknaden ble det poengtert at de ønsket seg en ATV som om vinteren kunne trekke snøkanoner og frakte slanger rundt i løypenettet, og om sommeren kunne bistå ved rydding av løyper og terrenget. Ikke nok med det, en slik ATV vil også kunne bistå ved uhell i sporet og frakte eventuelt forulykkede raskt til varmestua og medisinsk hjelp. En ekstra sikkerhet for både anleggsansvarlige og allmenheten.

Sammen med Roar Øfstedal fra Sjåstad Vestre Lier Il hadde de sett seg ut en kraftig og slitesterk Articat ATV fra en lokal leverandør og prislappen var på kroner 155.375. Da beskjed om at søknaden var innvilget og penger raskt kom på konto, hev leverandøren seg rundt og fant en slik ATV hos en forhandler i Åre. ATV’en har både belter og hjul og ble raskt hentet fra Sverige og stod klar til bruk på rekordtid.

ATV’en gjør at vi trenger færre folk og har gjort snøproduksjon mer effektiv og dugnadsvennlig. Jan Tore Jørgensen, Lier IL.

For løypemannskapet på Martinsløkka er ATV’en en uvurderlig hjelp med å frakte ut slanger, kanoner og annet utstyr til snøkanonanlegget. Denne raske og effektive måten å flytte snøkanoner gir de en permanent og effektiv ordning for snøproduksjon på et stort område. Dette betyr også færre folk i arbeid og mindre tung løft. Samtidig som vi var på befaring på Martinsløkka var også Gjermund Sørstad fra Lierposten på besøk.  Les hans artikkel som stod på trykk i Lierposten.no

 

Martinsløkka Skiarena – et samlingspunkt i Finnemarka

Anlegget er godt kjent både lokalt og blant langveisfarende, spesielt grunnet de gode snøforholdene, et flott løypenett, kunstsnøanlegg og preparering av løypene.  Det har et lyssatt løypenett på 3,5 km, hvor skiløpere kan teste seg med tøffe utforkjøringer, harde motbakker og litt flatere strekk. Løypene er også et godt utgangspunkt for lange skiturer innover i Finnemarka, når forhold tillater det.

På selve skistadion er det planert ut, hugget trær og kvistet og deretter kjørt på stein og grus for å få et bra underlag for kunstsnøen. Tett innpå løypa ligger skigruppenes klubblokale. En varmestue med plass til kiosk, lager og arrangements-utstyr og som er pusset opp av frivillige foreldre, besteforeldre og andre dugnadsarbeidere.

Det har vært produsert kunstsnø på Martinsløkka siden 2009. All produksjon skjer ved hjelp av foreldre som møter dag, kveld og natt uken igjennom når det er gode kuldeperioder. Skianlegget er stort og snøen produseres på stedet. Det vil si at slanger og snøkanoner flyttes rundt på området for produksjon. Hittil har flyttingen vært gjort med muskelkraft, noe som tærer på dugnadsgjengen og gjør det ekstra vanskelig å få dekket opp vaktene.

Avhengig av kunstsnø

Basert på de vintrene man har hatt her til lands de senere årene, er vi blitt avhengig av kunstsnø for å kunne tilby gode langrennsesonger for både aktive løpere og for folk generelt. På Martinsløkka er man heldig som har Garsjø i nærheten. Vannet har stor kapasitet og er forholdsvis kaldt. Det vil si at man med 6 døgn med minus 3 grader (og høy luftfuktighet) kan få produsert nok snø til en 3,5 km løype.

Til anlegget kommer aktive unge fra områder som Asker og Holmen i tillegg til Lier og Drammen. Det oppleves bra rekruttering i de lokale klubbene Lier IL og Sjåstad/Vestre Lier IL. Også barn og voksne som ikke er aktive skiløpere bruker anlegget flittig både på kveldstid, dagtid og spesielt i helgene, da yrer det av liv i løypa og innover i marka.

Klubbenes planer stopper ikke ved egen en flott skiarena og egen ATV. Nå jobbes det fremover med planer om å bygge toalett og garderobe som en utvidelse av dagens varmestue.

Sparebanken Øst gir penger til prosjekter, arrangement og anlegg som kommer barn, unge og allmennheten til gode. Har ditt lag, forening eller organisasjon et prosjekt dere brenner for og trenger økonomisk støtte til? Sjekk om ikke Spire fondet kan være stedet å søke finansiering, slik at dere får oppfylt deres drømmer.

Les mer om Spire

Legg turen om Martinsløkka

Da vi besøkte anlegget en fredagsettermiddag var det biler på parkeringen og både barn og godt voksne som koste seg i skiløypene.

Ta turen til Martinsløkka når du neste gang skal ut på ski, det er utrolige forhold, til tross for at vi nede i lavlandet kanskje opplever grønne jorder. Sjekk forholdene på Lier-ski.com så får du vite preppestatus og temperaturer og kan velge den riktig smurningen.

God tur!

Jan Tore Jørgensen Lier IL, Per-Øyvind Mørk Sparebanken Øst og Roar Øfstedal, Sjåstad Vestre Lier IL som omkranser vidundermaskinen!