Fire unge musikere fikk kulturstipend

Med et spenn fra opera, via klassisk musikk og soul til indie pop var det fire glade ungdommer som fikk utdelt stipend på julekonsertene våre.

Årets vinnere av Sparebanken Øst sitt kulturstipend er:

  • Julie Helgeland Davidsen (25), Drammen: fløyte – 40.000 kroner
  • Karethe Eriksen (28), Drammen: artist og låtskriver – 30.000 kroner
  • Hannah Agnethe Pold (26), Drammen: opera – 30.000 kroner
  • Benjamin Schandy (23), Øvre Eiker: artist og låtskriver – 30.000 kroner

Juryen for kulturstipend bestod av Knut Harald Pleym (daglig leder Drammen Scener AS), Kai Gustavsen (kulturhussjef i Bærum Kulturhus), Jorunn Staavi Larsen (kommunalsjef kultur, idrett og frivillighet i Drammen kommune) og Per-Øyvind Mørk (Sparebanken Øst).

14. desember 2021

Julie Helgeland Davidsen

Julie er aller mest glad i klassisk musikk og har spilt fløyte helt siden hun var 4 år gammel. Etter endte studier ved Musik und Kunst Privatuniversität der Stadt Wien er hun nå tilbake i Drammen. I bagasjen har hun også en master fra Norges Musikkhøgskole. Hun kan se tilbake på en rekke høythengende nasjonale og internasjonale priser gjennom deltakelse i talent- og musikk konkurranser. Gjennom sin musikalske karriere har hun spilt konserter i 10 land, og er nå også vikar-godkjent i flere av de profesjonelle symfoniorkestrene og militærkorpsene i Norge.

Det som er litt spesielt med Julies søknad er at hun ønsker å bruke stipendet på å få i stand en festival. Sammen med en likesinnet vil hun bruke pengene til oppstart av en egen musikk, dans og kunstfestival i Drammen – spesielt rettet mot barn og unge. Drammen Arts Festival skal arrangeres for første gang i 2022 og vil være en arena for både underholdning og læring.

Julie er for tiden i Wien, og kunne, på grunn av korona, ikke ta imot prisen selv. Hennes far mottok stipendet og takket på hennes vegne.

14. desember 2021

Karethe Eriksen

Med en Bachelorgrad i populærmusikk ved Westerdals Oslo Act/Høgskolen i Kristiania satser Karethe innen sjangeren soul og pop som både låtskriver og sanger. Hun har også en praktisk pedagogisk utdanning i musikkfaget ved Universitet i Sørøst- Norge.

Hun er en låtskriver med ærlige og sårbare tekster og har en sterk formidlingsevne. Med sin gitar, og sarte men kraftige vokal har hun holdt en rekke konserter og blitt en stadig mer kjent skikkelse på scenene i Drammensområdet. Tidligere i år gav hun ut debutsingelen «Common space» som er blitt godt mottatt. Hennes plan er å etablere seg som artist og da hovedsakelig i Norge. Stipendiet skal brukes til produksjon av en EP med seks låtspor. Vi gleder oss til å høre den!

Karethe fikk sitt stipend overrakt av styreleder i Sparebanken Øst, Øivind Andersson, i en fullsatt Konnerud Kirke.

14. desember 2021

Hannah Agnethe Pold

Hannah er en ung sopran som går på Kunsthøgskolen i Oslo hvor hun studerer opera på siste året, som en av få studenter. Hun har en bachelor i klassisk sang ved Høgskolen Barratt Due, hvor hun blant annet hadde Solveig Kringlebotn som sangpedagog, mentor og veileder.

Hun begynte sin sangkarriere som 7-åring i Bragernes-korene. Senere har hun gjort en rekke solistoppdrag blant annet med Barokkanerne, Barratt Dues juniorensemble, Kvindelige Studenters Sangforening og Drammens Jern Musikkorps. Hun har sunget i Universitetets aula, Carnegie Hall, Royal Albert Hall og Royal Festival Hall. Samt deltatt på flere plateinnspillinger med Kvindelige Studenters Sangforening, Kammerkoret NOVA og Oslo Kammerkor.

Som nyutdannet operasanger kreves det mye resing til prøvesang ved forskjellige operahus og til praktikantplasser i Europa og USA. Stipendiet skal derfor brukes til å reise på auditions i Europa, ta sangundervisning og coaching i København og London.

Hannah hadde med seg familien, som opprinnelig kommer fra Vestfossen, da hun mottok sitt stipend under kirkekonserten i nettopp Vestfossen kirke.

14. desember 2021

Benjamin Schandy

Artisten og låtskriveren er født og oppvokst i Øvre Eiker. Han bestemte seg for yrkesvalg allerede som ni-åring og er for de aller fleste kanskje mest kjent under navnet Jimi Somewhere. I 2021 gav han ut sitt debutalbum, «Nothing Gold can stay» som han har høstet god kritikk for. Benjamin har spilt på flere bransjefestivaler både i Norge, Europa og i USA. I 2022 skal han ut på en europeisk headliner-turne og spille over 20 konserter i hele Europa.
Hans tekster inneholder refleksjoner over livsvalg, egne og andre følelser og er blitt til både under noen av hans lengre opphold i USA, i leiligheten i Oslo og hjemme i Hokksund.

Stipendiet skal han bruke til videreutvikling av Jimi Somewhere prosjektet og til å spille inn og gi ut sitt andre album.

Benjamin møtte opp direkte fra øvinger med bandet sitt i København. Han fikk sitt stipend utdelt i en fullsatt Vestfossen kirke, også han med familien på plass.

 

Gratulerer og lykke til videre Benjamin, Hannah, Julie og Karethe!

Har du et talent innen kultur?

Det er ikke bare musikalske talenter som kan få kulturstipend, også flere andre sjangre innen kultur er representert når vi ser på listen over tidligere vinnere. Så har du selv et talent innen kreative kunstformer, se om ikke du kan søke neste år.

Søknadsfrist er 1. september. Kriterier og søknadsskjema finner du her.

Til søknadsskjema