Full fokus på E-sport trening

Hos Drammens Ballklubb samles barn og unge til gaming flere ganger i uken.

Drammens Ballklubb (DBK) har alltid vært en nytenkende klubb som har ledet vei. Det er derfor kanskje ikke så rart at det var nettopp DBK som i 2017 var den første klubben i Norge til å satse på organisert e-sport. – Vi opprettet en egen e-sportavdeling i klubben. Målet var og er å bygge opp e-sport som et lokalt bredde idretts- tilbud, og med det skape et godt, trygt og sosialt felleskap i nærmiljøet for medlemmene, sier Ola og legger til: – Vi har fått nye medlemmer i klubben som ikke var i idretten før.

Mange av medlemmene hadde sittet hjemme og spilt – kanskje alene – hadde det ikke vært for dette tilbudet, men nå kan de komme hit å være en del av et fellesskap. – Ola Ekeberg Apenes

Noe for alle

I DBK sine klubblokaler og på idrettsarenaene er det fullt trøkk hele uken, hele året. Klubben tilbyr nå fotball, langrenn, bandy, e-sport og allidrett, i tillegg til blant annet tilbudet 60 Pluss for de eldre. Klubben har også et sterkt samfunnsengasjement og står for Idrettsfritids- ordningen (IFO), Ungdomsfritidsordningen (UFO), Fysisk Aktivitet i Skolen (FYSAK), Bandy Fotball fritidsordningen (BFFO) og Sommercamp – et gratis aktivitetstilbud til barn og unge en uke i sommerferien. – DBK skal være en inkluderende klubb, og med e-sporten når vi mange som kanskje ikke har funnet seg helt til rette i de andre tilbudene våre. Vi fikk tettet et hull. Nå har vi tilbud til alle, fra de minste til pensjonistene.

E-Sport var løsningen

Klubbkoordinator Ola Ekeberg Apenes, Mikail Namal (18) og Mattias Nordli (19)

I 2016 begynte klubben å se på hvilke muligheter som fantes der ute for å kunne dekke opp for frafallet i idretten. – Vi prøvde oss med aktiviteter som blant annet parkour, trail og skating, men tilbudene traff ikke de unge i det hele tatt. Ingen kom på arrangementene. Så kom ideen om å begynne med e-sport. Det var primus motor i klubben, Odd Arild Amundsen, som kom med forslaget til å prøve e-sport etter inspirasjon fra Spillhuset i Bærum. Vi holdt åpen klubbkveld og det tok helt av. Da skjønte vi at vi hadde funnet rett aktivitet å satse på. Gamingmiljøet får ofte negative kommentarer på at det blir for mye inaktivitet, men Ola har en klar beskjed til de som er bekymret. – Vi ønsker å gi spillerne mer enn bare dataspillingen. Dette handler om å ta styring og å legge til rette for det en veldig stor gruppe faktisk interesserer seg for. Sporten vokser raskt både nasjonalt og internasjonalt – og vi hadde ikke tatt inn e-sport som en del av idrettslaget hvis vi ikke hadde hatt tro på at dette er et godt breddetilbud. Vi får ofte besøk fra andre klubber i hele landet som ønsker å se på og lære om hvordan vi har gjort det. Det betyr at vi gjør noe riktig.

Drømmer om et eget rom

DBK er en tradisjonsrik klubb med en lang historie, og på hyllene i klubblokalet står pokalene på rekke og rad. Men det er ikke lenger kun premier fra fotball, bandy og ski.

Det er alltid voksenpersoner til stede på klubbkveldene. Og klubbens e-sport- avdeling har flere trenere, blant annet av tenåringene Mattias Nordli (19) og Mikail Namal (18). I tillegg til å være lagledere, er de også styremedlemmer i e-sportavdelingen. Begge to har drevet med gaming i mange år allerede. – E-sport er et supert tilbud for de som faller utenfor tradisjonell idrett, og det er veldig gøy å bidra som trener, sier Mattias. Hver tirsdag er det åpen klubbkveld, og på onsdager og torsdager er det trening. De to er alltid på plass for å rigge utstyr, stå i kiosken, trene de andre og for å spille selv. – Vi trener minst i to timer når vi er her – ofte mer. I tillegg er det mange som trener hjemme også hvis de har utstyr. Vi glemmer både tid og sted når vi holder på. Det er veldig gøy, sier Mikail. I dag har klubben 40 medlemmer. Hovedsakelig ungdom over 13 år. Klubbkoordinatoren skulle gjerne åpnet opp for enda flere. – Vi har potensiale til å ta imot flere, men slik det er nå har vi ikke nok tilgjengelige lokaler til å gi tilbud til flere, sier Ola – og Mikail legger til: – Vi har 12 PC-er, i tillegg til konsoller og TV-skjermer som vi må rigge opp og ned hver gang. Det sliter på utstyret, så vi ønsker oss et eget rom for e-sport. Drømmen er å bygge på klubbhuset slik at utstyret får fast plass og vi kan ta inn flere medlemmer, sier den engasjerte 18-åringen.

Ung og ivrig

E-sport i DBK er i utgangspunktet et ungdomstiltak, men klubbens yngste medlem er niåringen Mathias Finnebraaten. Moren til Mathias, Cathrine Finnebraaten, tok kontakt fordi sønnen var så ivrig spiller, og fordi hun ønsket at han skulle få et miljø rundt seg. – Forutsetningen for at vi sa ja, var at han alltid måtte ha en voksen med seg. Slik har det blitt, og nå er Cathrine en viktig ressursperson for alle i e-sportgruppa. Vi trenger flere engasjerte foreldre som henne, sier Ola og Cathrine legger til: – Jeg har lært meg å spille selv, og derfor er det ekstra morsomt å være her. Jeg kjenner til spillene, ord og uttrykk. Jeg opplever at både de yngste og de eldste setter pris på at det er en voksenperson som skjønner hva de holder på med – og det er jo helt klart litt stas at de synes jeg er en kul mamma fordi jeg spiller selv. DBK e-sport har både arrangert og deltatt på en rekke konkurranser – eller LAN som de kaller det. De arrangerer mini LAN (dataparty) på klubbhuset flere ganger i året og Drammenslanet, The Hive, i Øren Flerbrukshall på høsten. Idrettslagene Lier, Konnerud og Åssiden har også opprettet lag for e-sport. – Det er kult at sporten vokser og at det blir mer akseptert å holde på med. Vi får jo høre at vi sitter for mye stille, men det er dette som virkelig engasjerer oss, sier de to laglederne Mattias og Mikail.

E-sport er dataspilling i konkurranseform. Sporten krever fokus og godeevner til å tenke strategisk. Her er Mathias «Gamer-Matti» Finnebraaten (9)
Cathrine Finnebraaten er både moren til klubbens yngste medlem, «Gamer-Matti», og en ressursperson for hele e-sportgruppa.