God medvind for Halvorsens Musikkfest

Årets festival ble en stor suksess. Nå har vi full fart mot konserten i 2020, og vi gleder oss stort til å presentere nok et stjernespekket program, sier arrangørene Martin Haug og Birgitte Stærnes.

Under Halvorsen Musikkfest 17.–24. mars i år var den verdenskjente fiolinisten Shlomo Mintz ett av de mange trekkplastrene på programmet.

Ekteparet Martin Haug og Birgitte Stærnes har arrangert Halvorsen Musikkfest siden 2005.  – Vi har bygd stein på stein og jobbet knallhard disse årene. Årets musikkfest gikk over all forventning både publikumsmessig og økonomisk – og vi kunne stolt presentere et festivalprogram i verdensklasse, sier Haug og legger til:

Takket være samarbeidspartneren vår, Sparebanken Øst, fikk vi muliggjort de store kvalitetsløftene vi ønsket og drømte om for årets festival. Og takket være den økonomiske tryggheten vi nå har med et treårig samarbeid med Sparebanken Øst, kan vi jobbe langsiktig med å utvikle og synliggjøre den klassiske musikkfesten ytterligere, sier Haug.

Musikkfest for de unge

I tillegg til et stort internasjonalt navn som Shlomo Mintz, kunne årets festival by på stor kirkemusikk, samtidsmusikk, klassiske perler, hot jazz, spennende tango og operaperler. Nytt av året var det også at festivalen ønsket å nå ut til et yngre publikum med Johan Halvorsen for barna.

– Sammen med den kulturelle skolesekken i Drammen inviterte vi alle elever på femte trinn til tre gratisforestillinger i Drammens Teater. Medvirkende på forestillingen Eventyret om Johan Halvorsen var Forsvarets Stabsmusikkorps, dramalinjen på St. Hallvard videregående skole og unge fiolinsolister.

Gleder seg til 2020

Hele 2000 besøkende fant veien til årets konserter og planleggingen for musikkfesten i 2020 er for lengt i gang.

– Medvind skaper medvind, så nå er vi på full fart mot festivalen som skal arrangeres 15.–22. mars. Vi har programmet klart allerede, men jeg kan ikke røpe noe annet foreløpig enn at vi virkelig gleder oss til å presentere artistene som skal opptre under musikkfesten i 2020, sier Haug og legger til:

– Neste års konsert vil bli bygget på samme modell som årets. Vi skal bygge oss større på sikt, men ta realistiske steg og ikke satse for mye for tidlig. Men målet er å lage en kvalitetsfestival for alle.

– Hva betyr det for Drammen å ha en slik festival?

– Jeg håper og tror det betyr mye for både kulturtilbudet og omdømmet for byen. Vi håper vi kan holde på i mange år fremover og sette vårt stempel på byen med vår klassiske profil.

Fakta

Johan Halvorsen Musikkfest har som ambisjon å være en festival som ivaretar norsk kulturarv. Det er en musikkfest med en tydelig klassisk profil. Musikkfesten er bygget rundt en av våre største norske komponister. Sammen med Edvard Grieg og Christian Sinding tilhørte Johan Halvorsen gullalderen i norsk musikkliv, med en lang karriere som fiolinist, komponist, orkesterleder og arrangør. Halvorsen ble født i Drammen og tilbragte barndommen sin i byen. Senere kom han også tilbake til Drammen og holdt mange konserter i Drammens Teater.

Shlomo Mintz. Foto: Børre Helge Haugerud
Konsert i Bragernes kirke. Foto: Torbjørn Tandberg
Hot Club de Norvege i Gildehallen. Foto: Torbjørn Tandberg