Halvorsen Musikkfest

Birgitte Stærnes og Martin Haug gir et innblikk i Drammens egen klassiske musikkfest - som varer i intet mindre enn åtte dager til ende.

Halvorsen Musikkfest er et viktig bidrag til kulturtilbudet i Drammen. – Vi gleder oss stort til å gi folk opplevelser utenom det vanlige, med et stjernespekket program.

Sammen skal vi hylle musikken og Johan Halvorsen med en levende musikkfest. Birgitte Stærnes og Martin Haug.

I februar lånte vi Drammens Teater til en liten filminnspilling. Senk skuldrene og bli med inn i musikkens verden.

Se film

Johan Halvorsen Musikkfest har vært et tilskudd til kulturtilbudet i Drammen siden 2005. Covid-19 satte kjepper i hjulene for gjennomføringen i av arrangementet i 2020, men ekteparet bak musikkfesten ser lysere på 2021.

– Vi håper at samfunnet gradvis åpner igjen, og at vi får gjennomført årets musikkfest som nå er flyttet til juni – selvfølgelig i tråd med smittevernreglene, sier Birgitte Stærnes, og legger til: – Vi tar alle forholdsregler og har planlagt alt. Folk skal føle seg trygge når de kommer hit, samtidig som de får oppleve en levende musikkfest i Drammen. Jeg tror slike opplevelser er spesielt viktig for folk nå, etter en krevende tid med mye isolering.

Vi er brennende opptatt av en levende kulturarv, og jobber for å lage konserter som er unike. På lik linje med å bevare gamle bygninger, skal vi også bevare den musikalske arven vi har fått, forteller Martin Haug.

Årets musikkfest går av stabelen søndag 30. mai, med musikk- opplevelser av det klassiske slaget åtte dager til ende.

Stor musikkinteresse

Ekteparet Martin Haug og Birgitte Stærnes er begge musikere med en solid musikkarriere i ryggen, og man kan trygt si at musikken opptar de fleste av døgnets timer. – Jeg er klassisk gitarist, og hadde allerede en internasjonal karriere. Den fortsatte sammen med Birgitte fra 1997. Birgitte er fiolinist, og har utgitt 8 CD-plater, har en internasjonal merittliste, og er aktiv både nasjonalt og internasjonalt. – Det hender også at hun er en bidragsyter i musikkfesten, smiler Haug.

En viktig støtte

Sparebanken Øst har støttet Johan Halvorsen Musikkfest siden 2019 med kr 500.000 per år, og vil fortsette å gjøre det til og med 2024.

Den generøse støtten er helt avgjørende for oss. De ønsket å gjøre en forskjell, og det har de absolutt gjort.

Det er mye av grunnen til at vi kan gjennomføre en så stor festival, i tillegg til at det gjør musikkopplevelsen bedre. Ekteparet Haug og Stærnes er opptatt av å være nytenkende inn mot planleggingen av nye musikkfester.

– I år skal vi for eksempel ha en barnekonsert vi ikke har hatt tidligere, Eventyret om Telemann, er en historie om komponisten Georg Philipp Telemann, som var en av historiens mest produktive musikkomponister. Konserten gjøres med et barokkensemble. Vi ønsker alltid å være frempå og komme med nye og gode ideer.

Det handler om å bygge videre på alt vi har gjort, og jobbe aktivt for å løfte det til nye høyder, forteller Stærnes.

– Jeg tror ikke på revolusjon, men evolusjon, sier Haug og fortsetter: – Vi har jobbet med Johan Halvorsen musikkfestival i mange år, og vi har et brennende engasjement for å gjøre det.

Kilde: Informasjonsbladet Verdier nr 1-21, foto: Elin Eike Worren

 

Før drev vi det frem mye basert på frivillig innsats, men med tiden gikk det over til å bli et yrke. En ting som ikke har endret seg er engasjementet til musikken og kulturtilbudet, avslutter Haug.

23. februar 2021

Visste du at

Johan Halvorsen Musikkfest har en tydelig klassisk profil og er bygget rundt en av våre største norske komponister. Sammen med Edvard Grieg og Christian Sinding tilhørte Johan Halvorsen gullalderen i norsk musikkliv, med en lang karriere som fiolinist, komponist, orkesterleder og arrangør. Han ble født i Drammen og tilbragte barndommen sin i byen. Senere kom han også tilbake til Drammen og holdt mange konserter i Drammens Teater.