Hun hadde en drøm – nå er den virkelighet!

Helene Nordbye Nybø (25) inntar Drammens Teater med monologforestillingen "Persona"

Dette er en forestilling om det å slippe masken, og ikke bare å «være seg selv nok», men å være seg selv fullt ut. Slik forklarer hun stykket hvor teksten har utgangspunkt i Henrik Ibsens verk, Peer Gynt, og den portugisiske poeten Fernando Pessoa.

Hva skjer når du jobber så hardt for å bli godtatt av alle andre, at du helt mister deg selv? Helene Nordbye Nybø, skuespiller

Helene er skuespiller og søkte Sparebanken Øst om stipendet Sprang kategori kultur i 2020. Som julepresang det året fikk hun 30.000 kroner i stipend fra banken. Det gjorde henne i stand til å videreutvikle planene med drømmen hun bar på, nemlig å få sette opp en forestilling i hjembyen sin. Stykket skrev hun som bachelor oppgave da hun tok sin skuespillerutdannelse på Høgskolen Kristiania.

Slik er forestillingen

Mennesker som har vokst opp uten noe særlig emosjonell tilknytning kan utvikle et falskt selv som tar over for det sanne. Mennesker med et falskt selv har en prestasjonsbasert selvfølelse, og er mer opptatt av å oppfylle andre menneskers behov enn sine egne. I frykt for å ende opp alene gjør de alt de kan for å bli likt, men ender heller opp med en følelse av tomhet og ensomhet. Ute av kontakt med den de egentlig er.

Forestilling er basert på egenskrevet tekst og utdrag fra Peer Gynt, av Henrik Ibsen. Inspirasjon er tatt fra boka Snill av Gro Dahle og Uro av Finn Skårderud. Ved hjelp av lyd, tekst og et fysisk språk er ønsket å treffe en målgruppe fra 16-25 år, og påvirke dem til å konfrontere sitt falske selv og la sitt sanne selv slippe gjennom.

Gjennom å være sann og ærlig på scenen vil jeg sette lys på de konsekvenser som oppstår når man blir så opptatt av å bli akseptert av verden rundt at man lar det falske ta over for det sanne, og slik sett mister seg selv, forteller Helene.

Forestillingen kan være med på å gi barn og unge økt forståelse for og kjennskap til norsk litteratur. Forestillingen anser hun som viktig for en sårbar målgruppe, og handler om å tørre å være seg selv. Den er skrevet for ungdom, men kan absolutt anbefales for voksne – som vil forstå dagens ungdom og deres utfordringer.

Gode hjelpere

Hun har også fått anerkjennelse fra Drammen kommune som gir støtte til leie av studioscenen i Drammens Teater. Helene gleder seg stort til å kunne stå på scenen i hjembyen sin og roser Drammens Teater for å ta imot henne med åpne armer.

Medvirkende i «Persona»:
Skuespiller og manusforfatter: Helene Nordbye Nybø
Lyddesign: Anders Tveten
Tekstutdrag: Henrik Ibsen (Peer Gynt) og Ferdinand Pessoa
Musikk: Edvard Grieg
Billettpris: fra kroner 150 til 200,-

Vi har troen på at dette ikke er siste viktige forestilling fra den unge jenta som begynte sin skuespillerkarriere som 11-åring i Drammen Barne- og ungdomsteater.

Billetter er kjøpt og vi gleder oss til å få se forestillingen torsdag 5. mai.Vil du også kjøpe billett gjør du det her

Les mer om vårt kulturstipend

Foto: Sara Rustan