Jeg fikk godt betalt i OL!

Målsetningen var å komme blant de ti beste. Det holdt med god margin for Anita Yvonne Stenberg

Hun kjempet seg inn til en fantastisk flott 5. plass i sin idrettsgren – banesykling. Det er både jeg og treneren min utrolig glad og fornøyd med. Sterkt gjort av en syklist som ikke har treningsbane i sitt eget land synes vi.

Jeg synes det var ekstra stas å få en video hilsen fra selveste Statsminister Erna Solberg

Den personlige hilsenen fra Erna er noe jeg setter ekstra stor pris på å få. Det sier noe om at selv de små idrettene blir fulgt opp og verdsatt. Dette forteller Anita da vi treffer henne på en snartur hjemom Drammen, hvor det tilfeldigvis, men vel fortjent flagges for fullt på bybroen.

Vi i Sparebanken Øst som har fulgt hennes reise de siste to årene, er mektig imponert over arbeidet hun legger ned, og at hun holdt hodet kaldt mens hun kjempet seg gjennom de fire øvelsene og sikret seg 5. plassen.

Gode samarbeidspartnere gjør det mulig

Anita har jevnlig sendt oss rapporter over hvordan hun trener, spiser og lever. Men det er først når vi endelig møtes ansikt til ansikt vi får et virkelig innblikk i hva det vil si å være eneste norske utøveren i en liten idrettsgren sett i norsk målestokk. Jeg må som oftest klare alt selv, forteller hun. All planlegging i forhold til trening og konkurranser med bestilling av treningstid, fly, mat og overnatting tar tid. Det er også mye å tjene på å ha det riktige og beste utstyret. For min del må vi analysere hvordan utstyr fungerer optimalt for meg og deretter justere, kjøpe nytt, installere og vedlikeholde. Dette er både tidkrevende og utfordrende i forhold til økonomi, kunnskap og kontakter i bransjen. Selvsagt gjøres dette i team med treneren min, han er helt uvurderlig her. Når det gjelder reising kan det være fristende å velge billigste reisemåte, men det kan jeg sjelden. Jeg må jo være sikker på å få med sykkelen på en trygg måte. Den er jeg faktisk helt avhengig av å ha med meg overalt, og den må behandles med omhu for å fungere slik den skal! Sier Anita.

OL gav inspirasjon

Det har vært et ganske spesielt år, ikke direkte på grunn av Corona men fordi jeg har kunnet fokusere 100% på en konkurranse i et helt år.  Det at OL ble utsatt et år har gitt et positivt utslag på resultatene mine. Jeg har hatt tid til å trene ordentlig og terpe på detaljer som har vært viktig. Jeg tror ikke jeg har vært så godt forberedt til noe mesterskap tidligere, og får nok neppe anledning til det igjen. Å kunne ta med seg en 5. plass hjem var skikkelig stort. Jeg er tross alt eneste jente i Norge som driver med dette. Andre nasjoner deltok i OL med grupper på 10 og 20. Vi var to, min trener og meg. Det viser at alt er mulig!

Snart blir det mulig å trene på bane i Norge

Jeg har forlenget oppholdet mitt på Mallorca frem til årsskiftet. Det er på grunn at der er det et klima som holder seg behagelig til godt over jul. I tillegg har jeg muligheten til å trene på bane, noe jeg gjerne gjør med 3 doble økter i uken når jeg er i Spania. Høsten er ingen god treningstid i Norge enda, men mye er på gang. Velodromen på Sola i Stavanger åpner når som helst nå, og der skal det arrangeres NM i oktober. Høsten 2023 vil også ny hall stå klar i Asker. Det å ha gode, moderne treningsfasiliteter innendørs i Norge vil nok ha en stor effekt på rekrutteringen, mener Anita.

Det er for tidlig å håpe på at vi får til noe sånt i OL i Paris, men jeg ser at flere unge jenter er i gang og håper at Norge med nye de treningsfasilitetene kan få til et bra opplegg for juniorer. Da må både klubbene og sykkel-forbundet være villig til å satse for å skape en kultur, noe jeg tror kommer til å skje når Sola og Asker får anlegg!

Min drøm er at Norge stiller med et dame-team i OL 2028 i Los Angeles. Da vil jeg gjerne være med å hjelpe de yngre jentene ved å dele av min erfaring.

Sykkelen er alltid med

Til og med på ferie har Anita med seg sykkelen sin. Når jeg skal koble av, sykler jeg meg en tur på landeveien. Da kan jeg sykle hvor jeg vil, nyte landskapet, og ikke tenke taktikk eller teknikk. Når jeg er hjemme sykler jeg ofte med venninner som driver med andre idretter. Det er fint å ha noen å sykle sammen med. Det hender også at jeg sykler litt sammen med noen fra de andre nasjonene som har sin base på Mallorca. Det var også fint i OL hvor alle syklister og støtteapparat for banesykling bodde på samme sted.

Hva skal til for å bli god alene?

Man må være temmelig motivert og strukturert for å drive på alene. Jeg har en god sparringspartner, motivator og organisator i min trener Kenneth Berner, sier Anita. Også på Olympiatoppen (OLT) får hun støtte i form av mental trening, gode tips og råd om ting som måtte dukke opp. Klimarommet som finnes på OLT ble også brukt i forhold til varmetilpasning til OL. For min del gikk det greit å konkurrere i varmen, jeg var godt forberedt både til varmen og til tidsforskjellen. Jetlag ble avvirket ved å snu døgnrytmen. I god tid før OL snudde hun døgnrytmen og stod opp midt på natten.

Jeg var glad for at jeg ikke syklet landeveissykkel, men inne på bane under OL. Ute var det fryktelig varmt og veldig høy luftfuktighet. Anita Yvonne Stenberg.

Hva nå Anita?

Nå har jeg forsøkt å legge OL bak meg og vende både hode og kropp mot EM og VM og nok et halvår på Mallorca. EM går i Sveits om noen uker, og VM arrangeres i Rope, Frankrike. I mellom disse konkurransene håper jeg å få muligheten til å bo og trene i tilknytning til konkurransene. Det hadde spart meg for penger og gitt meg mulighet til å forberede meg til de to viktige konkurransene. Det er nemlig ikke bare kroppen som skal fungere, hodet er vel så viktig når man konkurrerer på bane. En konkurranse for Anita består av fire ritt, og en total poengsum som avgjør plasseringen. Det sankes poeng i scratch, tempo og eliminasjonsritt før det siste og avgjørende poengrittet. Under OL lå hun an til bronsemedalje før poengrittet. I selskap med verdens beste utøvere i sitt livs beste form var 5. plassen en vanvittig sterk prestasjon.

Anita leverte så absolutt og vi i Sparebanken Øst er stolt av å ha henne på vårt lag.