Konnerud IL – orientering for alle!

Er du en av mange som har prøvd tur-orientering i år og synes det har vært morsomt?

Da er det bare å legge seg i trening og bli med når Konnerud IL Orientering (KIL-O) i 2022 skal arrangere NM-junior stafett og Norgescup for junior og senior.

Konnerud IL er ett av ti idrettslag i Drammen og Øvre Eiker som Sparebanken Øst støtter med penger for å fremme aktivitet, helse og idrettsglede.  Vi har god kontakt med alle idrettslagene og har her fått en rapport fra Konnerud IL sin orienteringsgruppe hvor de forteller litt om hvordan deres vårsesong har vært.

Våren 2020

O-sesongen starter så snart snøen tar til å smelte i skogen, og denne våren har vært amputert med hensyn til konkurranser og trening også for ungdommen i KIL-O. Men selv ikke korona har vært til hindrer for å bruke skog og mark med stor aktivitet og glede. KIL-O har blant annet arrangert sin egen koronacup. Her har løperne selv skrevet ut kart hjemme, løpt runden i skogen, og sendt GPS sporene fra klokken sin til et program som heter Livelox. Livelox viser digitalt hvor løperen har løpt, om løypevalget var effektivt og om postene har blitt tatt og i riktig rekkefølge. På denne måten kan de sammenligne seg med de andre løperne og enkelt se om de kunne tatt et annet og bedre veivalg fra post til post, noe som bidrar til lærdom og utvikling.  De blå linjene på kartet viser løypevalg.

 

Kart

Mye av dugnaden i orientering er å lage gode kart til trening, tur-orientering og løp. Dette er et krevende arbeid med høy grad av presisjon. Kartene må synfares manuelt, og hver kvadratkilometer terreng krever mange timer i skogen. Det er fordi absolutt alt skal med. Kartene har blitt flittig brukt i korona tiden, hvor løyper har blitt laget, poster satt ut, og kartene delt på Facebook. Utøverne har selv skrevet ut kart og tatt treningen når det har passet. Her har samarbeidet mellom klubbene vært veldig bra. Alle har delt kart og løyper med hverandre slik at man får løpt i forskjellig terreng og utfordret seg selv.

Tur-orientering

Tur-orientering har hatt et skikkelig oppsving i år, og bidratt til rekruttering av nye løpere. Samtidig så er det bra for folkehelsen å få folk ut på lavterskel tilbud i nærområdet, for å oppdage nye perler som de ellers ikke ville ha sett på sine faste runder.

Vi gir stor honnør til o-kretsen og alle klubbene i distriktet som har sett muligheter til å få i gang aktiviteter, og gjort tur-orientering tilgjengelig for folket og har bidratt til en større natur- og turglede for mange. Ildsjelene i tur-o gruppa har stått på og gjort en fantastisk innsats.  Se mer på Facebook.

Ski-orientering

KIL-O driver også med ski-orientering, og har løpere på landslaget. Søskenparene Audun og Aslak Heimdal, Jenny og Jørgen Baklid, samt Styrk Kvamsvåg er alle løpere på høyt nivå innen både orientering og ski-orientering.  Det er moro å følge i spor og løyper gjennom sesongen. Ski-orientering er som navnet tilsier orientering med ski på bena.  Terrenget spor-settes på kryss og tvers med scooter og løperne tar seg frem ved skøyting med kart i ett stativ på magen.  En fartsfylt sport som gjør det mulig for løperne å drive med orientering hele året, om de ønsker.

Bli med på tur i skogen

Besøk gjerne KIL-O på Instagram, der kan du få gode tips til nye tursteder og ikke minst sett gode bilder fra o-trening, samlinger og andre aktiviteter. Aktivitetsglede i alle aldersgrupper skinner klart gjennom og inspirerer! Det er noe av det som er moro med orientering – du er aldri for liten til å være med på «småtroll» og O-sporten er noe du heller ikke vokser fra. Du kan drive med sporten så lenge du kan gå i skog og mark.

Vil du vite mer om Konnerud IL sin orienteringsgruppe kan du lese mer på nettsiden.

Det å lese kart, følge med på terrenget og samtidig bevege seg – det skjerper hjernen, gir kroppen mosjon og du får en fin naturopplevelse – et kinderegg!

Foto: Terje W. Pettersen, KIL-O