Dette sier nestleder i Stiftelsen Nøstetangen Norsk Glassmuseum, Håvard Lind da det ble kjent at Stiftelsen fikk penger til en lenge planlagt ombygging.
I hjertet av Gamle Hokksund ligger Den Gamle Sorenskrivergården, en staselig bygning som inneholder Nøstetangensenteret – et norsk glassmuseum. Fra og med neste år og innen utgangen av 2022 vil gården bygges om til et funksjonelt og universelt utformet museum for glasskunst.
Vi er imponert over Stiftelsen sin plan for utvikling av videreformidling om glassblåserkunsten og deres evne til å se mulighetene for å ta vare på hva Hokksund har å by på av historie på en innovativ måte. Det er en glede for oss å være med på realisere dette morsomme prosjektet med formidling av stedets glassblåsertradisjon. Dette sa administrerende direktør Pål Strand under en pressekonferanse på Nøstetangen.
Gjennom Sparebanken Øst sitt SPIRE fond ble Stiftelsen Nøstetangen Norsk Glassmuseum tildelt et bidrag på 3.500.000 kroner til ombygging og tilbygg av dagens bygningsmasse. Det er tidligere i år gitt 62.500 kroner til prosjektet «Et vindu mot Nøstetangen som viser hvor Nøstetangen Glasværk lå.»
Ombyggings prosjektet skal gjennomføres med kvalitet slik at det kan gis mulighet for årlige utstillinger av lånte enkelt- gjenstander som representerer det ypperste av den historiske Nøstetangens produksjon og samtidskunstglass. Prosjektet ivaretar kravene til universal utforming med innendørs heis og utvendig terrasse mot hagen og elva.
Det skal bygges et informasjons- senter og en museumsbutikk i tilknytning til dagens storslåtte bygg i Gamle Hokksund. Mellom dagens hovedbygning og tilbygget blir det nytt inngangsparti med heis, garderobe og toalettfasiliteter. I andre etasje utvikles rom for samtidskunst og gis plass til en fast glass-utstilling.
Prosjektet har en ramme på ca. 8,5 millioner kroner og innebærer, i tillegg til gaven fra Sparebanken Øst, også tilskudd og lån fra Øvre Eiker Kommune.
Denne gaven gir museet et økonomisk fundament som muliggjør realiseringen av planlagte bygningsmessige tiltak for å kunne videreutvikle museet. Gaven er også en honnør til frivilligheten! Det meste av det som har skjedd på museet siden 1998 og frem til i dag har frivilligheten stått for gjennom et omfattende dugnadsarbeid av Venneforeningens medlemmer. – Jan E. Skretteberg, styreleder.