Pengedryss til unge idrettstalenter

Til sammen 125.000 kroner ble delt ut til fem unge og lovende idrettsutøverne

I 2020 har mye vært annerledes enn det pleier å være. Også for de unge som driver idrett i distriktet vårt. Det har vært mangel på konkurranser og begrensninger i forhold til trening, skole og sosiale settinger. Slike ting påvirker de unge veldig sterkt.

Du skal ha et krystallklart mål og en ekstrem dedikasjon for å trene på egenhånd uten å vite hvor du står sammenlignet med konkurrentene. Gode holdninger, klare målsetninger og en lang idrettskarriere er noe som karakteriserer de fem vinnerne av Sparebanken Øst Idrettsstipend 2020.  Alle stipendvinnere har fått 25.000 kroner hver i stipend.

Sjekk hvem de er og hva de gjør her:

Ønsker du å bli bedre kjent med de?  Les intervjuene vi har gjort med hver enkelt her:

Dette er vinnerne

 • Hampus Vesterberg-Heltne
  • Hampus er en 18 år gammel roer og medlem av Drammen Roklubb. Han har flere Junior NM medaljer i dobbeltsculler, dobbelfirer og skulle representere Norge i Baltic cup i 2020 (konkurransen ble avlyst).

   Sammen med tre andre roere fra Drammen Roklubb var han med i Junior NM i Ålesund i januar 2020. Konkurransen foregikk innendørs og ble gjennomført på romaskiner.

   NM var en av få konkurranser som ble avviklet i 2020 og her tok Hampus både bronse og sølv sammen med sine lagkamerater i dobbeltsculler og dobbelfirer. Stipendet på kroner 25.000 skal spares for å kjøpe egen båt.

   Vi har intervjuet Hampus for å høre litt om hvordan det hele startet og hvor langt han har planer om å nå.

   Hvorfor ble roing din sport Hampus?

   Roing ble faktisk min sport ved at jeg ble tvunget til å gjøre noe i høstferien hvis jeg husker riktig og da ble det roskole. I starten var det ikke veldig gøy, men det ble fort veldig gøy med en ny sport. Mye av grunnen var nok det gode miljøet, det var kanskje det som dro meg mest med videre i starten. Jeg har nå drevet med roing i 6 år og det er fortsatt miljøet som er noe av det beste ved sporten.

   Jeg ror både dobbeltsculler og dobbelfirer med mine lagkamerater i Drammen Roklubb og sammen har vi tatt flere medaljer i Junior NM. Det er treningsmiljøet i klubben som er noe av det jeg setter mest pris på, hvertfall i dag når målene har blitt større mesterskap og treningene blir tøffere. Da er det alltid greit å være flere som kan pushe og hjelpe hverandre til å bli best mulig!

   Målsettingen for 2021 er å kvalifisere deg til Junior EM i mai og VM i august. Hva skal du gjøre for å nå målet og hva blir dine viktigste konkurranser?

   For å nå målet om å kvalifisere meg til Junior EM og VM skal jeg trene for å forbedre kondisjonen, styrken og teknikken som trengs for å kunne hevde seg i et mesterskap. Først og fremst blir det viktig nå frem mot våren, fordi vi da skal ha ulike tester som viser om man har fysikken som trengs for å tåle treningsmengden fram mot mesterskap og ikke minst klare å hevde seg mot andre sterke ro-nasjoner.

   Du ønsker å kjøpe deg egen båt. Er dette innen rekkevidde nå?

   Med stipendet har jeg kommet godt på vei mot å kunne kjøpe egen båt, men må fortsette å spare opp litt til om det skal være helt innen rekkevidde. I mellomtiden har klubben gode båter som vi bruker og vi gleder oss til snart å komme oss ut på vannet igjen.

   Vi krysser fingrene for uttakstester og at konkurransene kan gå som planlagt!  Lykke til videre Hampus!

 • Margrethe Bergane
  • Margrethe Bergane er en langrennsløper på 19 år som representerer Konnerud IL og er på juniorlandslaget i langrenn. Hun gikk på Konnerud sitt lag som tok NM bronse i stafett på hjemmebane vinteren 2020.

   Selv om mange av konkurransene i vinter-sesongen 2021 er blitt avlyst har Margrethe fått betalt for mye av sin iherdige og målrettede trening.  Hjem fra Jr. VM fikk hun med seg gull på 15 km klassisk fellesstart, bronse på 5 km friteknikk og bronse i stafett.  På dette stafettlaget gikk hun sammen med to tidligere stipendvinnere, Maria Hartz Melling og Emma Kirkeberg Mørk.

   Margrethe er en motivert utøver som er glad i å trene og ønsker å se hvor god hun kan bli i langrenn. Under årets senior NM i Trondheim fikk Margrethe vist seg frem med en 11. plass på 15 km Skitathlon og en flott 14. plass på 5 km klassisk. Stipendiet skal brukes til konkurranser, treningssamlinger og utstyr.  En veldig god hjelp for meg til å bli enda bedre sier hun selv.

   Videre forteller Margrethe dette om hva som har gjort henne til en så god langrennsløper.

   Hvor gammel var du da du forstod at langrenn var sporten for deg og noe du ville satse på?

   Jeg har gått på ski siden jeg var liten.  Men det var først da jeg ble junior og begynte å gå Norgescup at jeg forsto at langrenn var noe jeg ville satse på. Nå går jeg fullt på ski og kombinerer det med noe studier.

   Du forteller at du er glad i å trene, hva er det som motiverer deg til å ta på treningstøyet, reise til Konnerud og komme deg ut på ski?

   Jeg bor på Åskollen, så det er jo et lite stykke å kjøre for å komme seg til trening.  Det som motiverer meg til å reise til Konnerud og komme meg ut på ski er at det man legger ned av trening får man igjen for når man går skirenn. I tillegg er jeg veldig glad i å gå ski, og jeg er glad i å være ute.

   Hva er den største og beste konkurranseopplevelsen du har hatt i din langrennskarriere så langt, og hvorfor?

   De største og beste konkurranseopplevelsene jeg har hatt så langt er når nok årets Junior VM og da vi tok NM-bronse i stafett på Konnerud. Det var veldig gøy, spesielt siden NM var på hjemmebane og var veldig god stemning rundt løypa. NM på Konnerud var ett av de siste rennene med fullt publikum i 2020.

   Skisesongen er over og Margrethe kan unne seg en liten pause, men den blir nok ikke lang. Straks snøen går i lavlandet finner hun nok frem både løpesko og rulleski – og forbereder neste sesong!

   Vi ønsker lykke til med forberedelsene og gratulerer med nok en fantastisk sesong!

 • Maren Karlsen Bekkestad
  • Maren Karlsen Bekkestad er 17 år og representerer IF Sturla. Hun er en av få kvinnelige kappgjengere i landet, og den eneste på Østlandet. Maren har medalje fra senior NM, og er blant de beste i Europa i sin årsklasse. Hun var kvalifisert til U/18 EM i friidrett i 2020 som dessverre ble avlyst. Stipendiet på 25.000 kroner skal brukes til konkurranser internasjonalt og treningssamlinger.

   Selv om sesongen 2020 har vært preget av avlyste mesterskap har 17 åringen en 1. plass i Ungdomsmesterskapet 2020 med ny mesterskapsrekord. (Maren innehar nå mesterskapsrekordene i UM for 15, 16 og 17-åringer.) Det ble 2. plass i NM for seniorer i Bergen. I september 2020 gikk hun inn til 1. plass på 5000 meter jenter 17 år, i et stevne på Skansemyren, som 4. beste i Norge gjennom alle tider i denne årsklassen.

   Dine konkurranser strekker seg over lang tid, hva er det du tenker på når du konkurrerer?

   Jeg fokuserer på holde ryggen til konkurrentene og komme inn i flytsonen. Jeg tenker også mye på å holde riktig teknikk underveis, da det i kappgang er klare regler for bakkekontakt og knestrekk.

   Hva er det som gjorde at du begynte med kappgang?

   Jeg ble tatt ut til Ungdomslekene som 13-åring, i flere forskjellige øvelser. Få ville gå kappgang, og jeg bestemte meg for å prøve da jeg ble spurt om jeg kunne stille for Buskerud i denne øvelsen. Jeg synes det var gøy å prøve noe jeg aldri hadde gjort før, og ble i etterkant invitert til samling i Søfteland sammen med ungdommer fra hele Norge. Miljøet og samlingene i Søfteland har betydd mye for min satsing på kappgang.

   Målet ditt er uttak til internasjonale mesterskap; hva har du gjort i vinter for å være best mulig forberedt til sesongen?

   Jeg kjører mange økter på tredemølle vinterstid, men går også en del økter på asfalt hvis forholdene tillater det.
   Allsidighet er viktig for meg. I tillegg til kappgangøktene bruker jeg mye tid i langrennsløypa, langrenn er en veldig fin idrett å kombinere med kappgang. Treningen i vinter har gått bra og jeg ser fram mot å starte banesesongen.

   Hva betyr et slikt stipend for deg?

   Stipendet er en stor inspirasjon og betyr veldig mye! Og være så alene om idretten min betyr at jeg framover vil oppsøke konkurranser og miljøer jeg kan hente inspirasjon for å nå målene mine. U/20 EM  i Tallin er mitt store mål denne sommeren. Kappgang er en idrett som må kjempe hardt for oppmerksomhet, og bli tildelt dette stipendet er jeg utrolig takknemlig for!

   Ser du en kappgjenger på de lange rette strekningene rundt Mjøndalen ta hensyn og kjør pent!

   Vi ønsker Maren lykke til og krysser fingrene for mes!

 • Samet Cetin
  • Samet er bryter og tilknyttet Drammen Atletklubb da han fikk stipendet.  Stipendiet som er på totalt 50.000 kroner er fordelt med 25.000 kroner i 2019 og 2020. Pengene skal brukes til å trene best mulig.

   For tiden er du skadet Samet. Hva skjedde og hvordan trener du deg tilbake på matta?

   Det som skjedde var at når jeg holdt meg oppe fra bakken med henda så kom sparringspartner med skulderen sin mot albuen slik at jeg nesten brakk armen. Måten jeg trener på nå er mye løping og mye rehabiliteringstrening slik at jeg holder formen oppe og samtidig jobber med skadene mine.

   Da du søkte på stipend hos oss fikk du for to år, i 2019 og i 2020. Din målsetning i søknaden var OL i Paris i 2024, er det fortsatt målet ditt og har du satt deg noen flere mål på veien dit?

   Langsiktige målet er OL i Paris 2024, som det har alltid vært. Delmålene mine under veien dit er å kjempe meg til en eventuell EM eller VM medalje. Det er også årets VM i Oslo som kan kanskje gi meg en mulighet for å debutere internasjonalt på seniornivå.

   Hva motiverer deg til å holde på med bryting på full tid, med tanke på skade og den tiden vi er inne i?

   Det har vært tøft å drive med idrett i det siste. Det har vært mye skader og pandemien har truffet veldig hardt for oss som driver med kampsport. Jeg prøver å holde meg oppe med å si at bedre dager og år vil komme og da må jeg være klar når denne tiden er over.

   Hva har det betydd for deg å få et to-årig stipend?

   Å få stipend fra Sparebanken Øst betyr ekstremt mye for min satsing, siden jeg har også mye utgifter som toppidrettsutøver som, togbilletter, samlinger og treningsutstyr. Med hjelp av dere kan jeg senke skuldrene litt lenger ned når det gjelder det økonomiske.

   Mitt mål via idretten er å inspirere de med norsk minoritetsbakgrunn om at det er mulig å komme langt i det man vil og og elsker. Jeg vil inspirere folk ved å vise at det er ingen som kan ta fra dem drømmene og målene deres. De skal drømme stort og gjøre all jobben som trengs for å nå drømmene og målene de har.

   Da Samet ble filmet i forbindelse med mottak av idrettsstipendet møtte vi ham i en gymsal. Her var barn og ungdom samlet til felles trening. At Samet og hans  landslagskamerat var med på trening var helt klart stor stas og inspirerende!

   Vi krysser fingre for rask bedring og at vi frem mot sommeren igjen kan få se Samet på brytematten med «Norge» på ryggen! 

 • Marte Monsen
  • Marte Monsen er en 20 år gammel alpinist som representerer Aron Skiklubb. Hun er på alpinlandslaget, og fikk kongepokalen i 2019. I årets Junior VM tok hun sølv i storslalom, og i 2020 har hun både NM gull for senior og seier i Europacup. Hun debuterte i verdenscupen allerede som 18-åring. Beste plassering i World Cup er nr. 26. Marte er rangert som nummer to i verden blant juniorene i storslalåm. Stipendiet skal brukes til å dekke deler av egenandelen som betales for å være med på alpin-landslaget.

   Da vi ringte for å fortelle at hun hadde fått stipend var det en sprudlende og glad Marte som tok telefonen. Hun hadde akkurat kjørt inn til en solid 2. plass i Europacup i Slovenia, og var på vei til blomsterseremoni.  Senere fikk vi en lengre prat med henne og her er hva hun fortalte oss.

   Hva gjør du for å utvikle deg og jobbe mot målet ditt som er å bli best i verden?

   Noe av det kuleste jeg vet er følelsen av å utvikle meg. For at jeg skal komme til toppen i alpint som er en svært krevende og kompetitiv idrett kan jeg ikke overlate ting til tilfeldighetene. For jeg vet konkurrentene mine legger ned stor innsats. Det som gjør at jeg skal kunne nå helt opp er at jeg er villig til å ofre all min tid som kreves for å lykkes med det jeg vil.

   Utvikling er en stor del av motivasjonen min. Det er mye kjedelig arbeid som må gjøres, men jeg har alltid i bakhodet at jobben er verdt det så lenge det gjør meg bedre. Jeg jobber alltid med å tenke like mye på utvikling i treningshverdagen, som på renndagen. På den måten vil jeg alltid ha en form for kontroll, selv på helt nye arenaer. Nettopp fordi jeg gjør noe jeg er vant med – jobbe med arbeidsoppgavene mine.

   Gratulerer med 2. plass i Europacupen i Slovenia i februar!  Hvordan har du fått trent og konkurrert under Covid-19 begrensningene?

   Det er krevende og ekstra tungvint denne sesongen, det skal jeg ikke legge skjul på. Ting endrer seg hele tiden for hva vi får lov til og ikke. Vi reiser også rundt som noen gærninger for å drive med hyppig coronatesting. Men til tross for omstendighetene, går ting overraskende bra. Vi får både trent og konkurrert, så vi må bare være takknemlige. Personlig prøver jeg å utnytte de konkurransene vi får kjørt, og aldri bruke covid-19 situasjonen som en unnskyldning. Det er overraskende mye nytt denne situasjonen har lært meg.

   Hva og hvem (utenom deg selv) har vært viktig for deg og din utvikling og gjort at du har kommet dit du er i dag?

   På et sånt spørsmål vil man alltid kunne nevne en god del folk. Fordi alle jeg har møtt på så langt i karrieren har gjort at jeg er den jeg er i dag. Men det vil alltid være noen som stikker seg litt ekstra ut. Klubben min, Aron skiklubb, som alltid har vært i ryggen, helt fra jeg startet med alpint som liten jente i Aronsløypa. Lagkameratene og min trener jeg har på landslaget, uten de hadde man ikke blitt pushet like hardt til å ta nye steg, og utvikle seg for hver dag. Men kanskje aller viktigst, de som gjør at jeg har troa på det jeg driver med – det er familien min. Såpass ærlig kan jeg være å si at uten de hadde denne drømmen bare vært å glemme…

   Marte sin målsetning er å bli best i verden! Vi har også troa og ønsker lykke til!

Juryens begrunnelse

Vi mottok mange gode søknader, så juryen hadde en krevende jobb. I vår vurdering la vi vekt på at stipendiet skal utgjøre «en forskjell», at kandidatene har tatt et veivalg, viser vilje til å satse og har gode og lovende resultater, sier Per-Øyvind Mørk, i Sparebanken Øst.

Juryen bestod av Jorunn Horgen, Olympiatoppen Sør-Øst, Roy Johnsen, Drammens Tidende og Per-Øyvind Mørk, Sparebanken Øst.

Det skal bli svært spennende å følge dem videre. Flere av dem har allerede medaljer internasjonalt i sine idrettsgrener, sier Mørk.